Ga naar de inhoud
Welke Schuurmachine Voor Welke Klus?

Welke Schuurmachine Voor Welke Klus?

Welke schuurmachine voor welke klus? Je bent in huis aan het klussen of je wilt misschien een eigen meubel maken. Bij het bewerken van hout kom je op een gegeven moment altijd op het punt dat je moet gaan schuren. Het hout moet je goed glad maken om daarna te kunnen schilderen.

In dit artikel leggen wij je uit welke schuurmachine geschikt is voor welke klus. Het schuurmachine aanbod is namelijk enorm. Na het lezen van dit bericht weet je precies welk type schuurmachine je nodig hebt voor jouw klus.

In de tabel hieronder zie je direct wanneer je welke schuurmachine voor welke klus gebruikt. Verder in het artikel gaan we hierop dieper op in.

SchuurmachinesGeschikt voor de volgende klussen
DeltaschuurmachineVoor kleine hoeken, randen, kozijnen en moeilijk bereikbare plekken
BandschuurmachineVoor grote oppervlakken waarbij veel materiaal verwijderd moet worden
VlakschuurmachineVoor kleine en grote oppervlakken zoals deuren of kozijnen
Excentrische schuurmachineVoor grote en gebogen oppervlakken die je heel fijn en glad wilt schuren of polijsten
MultischuurmachineVoor al het bovenstaande

Welke schuurmachine voor welke klus

In en rondom huis hebben we altijd wel wat te klussen. In huis zelf, misschien moeten de kozijnen onderhouden worden of zelfgemaakte meubels. Verschillende schuurmachines zijn geschikt voor verschillende klussen en oppervlakken.

1. Deltaschuurmachine

De eerste die we voor je ga behandelen is de deltaschuurmachine. Het woord delta zegt eigenlijk al meteen wat de vorm is van deze schuurmachine. Delta is de vierde letter uit het Griekse alfabet en heeft de vorm van een driehoek. De deltaschuurmachine is een schuurmachine met een driehoekige zool.

De machine wordt door heel veel klussers en professionele bedrijven gebruikt. De deltaschuurmachine is een schuurmachine met een punt aan de voorkant van de zool. Hierdoor is de machine uitermate goed geschikt om moeilijk bereikbare plekken te schuren evenals de kleinste hoekjes.

De deltaschuurmachine heb je in verschillende formaten. Een vrij kleine schuurmachine is goed geschikt voor echt kleine hoekjes. De deltaschuurmachine heb je ook in grotere uitvoeringen. Handig voor bijvoorbeeld kozijnen met grote oppervlakken. In dit artikel ontdek je de beste deltaschuurmachine van dit moment.

De tweede schuurmachine uit dit overzicht is de excentrische schuurmachine. De excentrische schuurmachine is een schuurmachine die uitermate geschikt voor een klus met niet zoveel randen en hoekjes. Voor de vlakke en grote oppervlakken is deze machine heel goed te gebruiken. De excentrische schuurmachine is verkrijgbaar met een zoolmaat van ø125 of ø150 millimeter.

2. Excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is een schuurmachine met een ronde zool. De beweging van de zool is niet cirkelvormig maar elliptisch. Dit omdat de schuurzool een excentrische beweging maakt. Dit zorgt ervoor dat de schuurmachine een dubbele schuurbeweging maakt. Hierdoor haalt hij meer materiaal weg en voorkom cirkelvormige afdrukken in het hout.

De excentrische schuurmachine is minder goed geschikt voor projecten met veel hoeken en randen. Door de ronde schuurzool zal je nooit fatsoenlijk in de hoeken kunnen komen. Ook moet je met de ronde schuurzool oppassen dat je niet te dichtbij scherpe hoeken komt.

Raak je met de ronde schuurzool scherpe hoeken dan is de kans groot dat het ronde schuurpapier kapot scheurt. Daar kun je dus beter een deltaschuurmachine pakken.

3. Vlakschuurmachine

Vlakschuurmachines zijn misschien wel de meest gebruikte schuurmachines door klussers en bedrijven. Dit omdat de vlakschuurmachine een heel veelzijdige schuurmachine is. Een vlakschuurmachine is heel breed inzetbaar en kan voor veel klussen gebruikt worden.

Grote of kleine oppervlakken, de vlakschuurmachine kun je bijna overal inzetten. De excentrische beweging zorgt voor een optimale schuurbeweging.

De vlakschuurmachine is een schuurmachine die goed geschikt is voor projecten die een fijne afwerking nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld meubels die je opknapt of zelf wilt maken. Ook kun je de vlakschuurmachine goed gebruiken om binnen -en buitendeuren mooi glad te schuren.

De vlakschuurmachine heeft een rechthoekige schuurzool. Het schuurpapier voor deze schuurmachine koop je op rol en knip je zelf op de goede lengte.

De vlakschuurmachine kun je in verschillende groottes kopen. Er zijn kleine lichte modellen die je met 1 hand vast kunt houden. Ook zijn er grotere machines voor de grote oppervlakken. Deze moet je dan met 2 handen vasthouden. Het schuurpapier van een vlakschuurmachine wordt over het algemeen vastgeklemd tussen 2 klemmen aan de uiteinden van de machine.

Voor meer informatie over een excentrische en een vlakschuurmachine lees dan ons artikel “Wat is het verschil tussen vlakschuurmachine en excentrische“.

4. Bandschuurmachine

De volgende schuurmachine die we tegen komen is de bandschuurmachine. Schuren met een bandschuurmachine doe je als je echt veel kracht nodig hebt. De bandschuurmachine is de krachtigste schuurmachine van dit overzicht. Bij een bandschuurmachine loopt het schuurpapier over 2 aangedreven rollen heen. Dit geeft de bandschuurmachine zijn kracht.

Met een bandschuurmachine kun je in korte tijd veel materiaal weg schuren. Deze manier van schuren brengt ook gevaren met zich mee. Je moet er namelijk goed voor waken dat je niet teveel materiaal weghaalt.

Houd je de bandschuurmachine te lang op 1 plek dan kan er een soort kuil in het hout ontstaan. Heel erg jammer want deze krijg je namelijk bijna niet meer weg.

Bij de wat luxere varianten heb je de mogelijkheid om een schuurraam aan de bandschuurmachine vast te maken. Dit kun je zien als een soort afstandshouder. Met een het stuurraam op de bandschuurmachine zal je nooit te diep het hout in schuren.

Een bandschuurmachine heb je ook weer in meerdere formaten. Kleine handzame machines die je met 1 hand vast kunt houden, maar ook grotere machines die je echt met 2 handen vast moet houden.

Ben je op zoek naar een professionele bandschuurmachine? In ons artikel beste professionele schuurmachine ontdek je de beste van dit moment.

5. Multischuurmachine

De laatste schuurmachine uit dit overzicht is de multischuurmachine. Het eerste deel van dit woord zegt het al. Multi, meerdere opties in 1 schuurmachine. Schuren met een multischuurmachine geeft jou meerdere opties in 1 machine.

Bij de aankoop van een multischuurmachine krijg je meerdere schuurzolen die je op de schuurmachine kunt monteren.

Het grote voordeel van een multischuurmachine is dat je hem bij verschillende projecten kunt gebruiken. Moet je grote, rechte oppervlakken schuren? Dan doe je de rechthoekige schuurzool er op en kun je grote oppervlakken snel schuren.

Heb je een project met veel verschillende moeilijk bereikbare randjes en hoeken? Dan maak je in handomdraai van de multischuurmachine een deltaschuurmachine door er een andere schuurzool op te monteren.

De mulitschuurmachine wordt door veel klussers en bedrijven toegepast. Puur en alleen omdat deze machine zoveel verschillende mogelijkheden heeft. Als klusser neem je een multischuurmachine mee en kun je van alles doen.

Het ene moment kun je het kozijn van een klant netjes schuren. Het andere moment kun je het grote oppervlak van een deur gaan schuren. Je hoeft dus niet elke keer een andere schuurmachine te pakken, laat staan een andere kopen.

Een grote Makita vlakschuurmachine
Makita Vlakschuurmachine

Tips om te schuren

Nu je weet welke soorten schuurmachines je kunt krijgen is het tijd om te weten te komen hoe je moet schuren. Schuren lijkt dan misschien heel makkelijk, maar het is nog best wel een kunstje om het goed te doen.

Als je niet goed schuurt dan kun je oneffenheden na die tijd altijd zien. Ook na het gronden en verven blijf je oneffenheden zien en dat is heel erg jammer.

1. Schuur van grof naar fijn

Hout mooi glad schuren dat gaat niet in 1 keer. Helemaal niet als je te maken hebt hout dat bijvoorbeeld niet geschaafd is. Dit hout is nog heel ruw en heeft nog veel splinters. Bij elk hout is het belangrijk dat je van grof naar fijn schuurt.

Je begint bijvoorbeeld met korrel 80 om het grove hout eraf te schuren. De term korrel geeft aan hoeveel korrels er per cm² op het schuurpapier zitten.

Als je het grove schuurwerk gedaan hebt dan kun je stapsgewijs steeds fijner schuurpapier pakken. Het is niet aan te raden om in één keer van korrel 80 naar bijvoorbeeld korrel 240 te gaan. Het hout is dan nog zo grof dat het fijne schuurpapier heel snel kapot gaat. Pak eerst nog een tussenweg om het daarna echt glad te maken.

2. Goed schoonmaken

Als je klaar bent met de schuurmachine dan is het belangrijk dat je het geschuurde oppervlak goed gaat schoonmaken. Na het schuren blijft namelijk heel veel schuursel achter op en in de nerven van het hout. Deze wil je eruit hebben voordat je gaat verven.

Met een zachte borstel veeg je stevig over het hout heen. Hiermee haal je al het grove schuursel al van het hout af. Daarna pak je een vochtige doek om het oppervlak af te nemen. Hiermee haal je ook het kleine schuursel dat onderin de nerven zit er uit. Maak tussendoor de doek wel even schoon anders komt er alsnog rotzooi in de nerven.

Tot slot

Na het lezen van dit artikel weet je nu welke schuurmachine je nodig hebt. Je weet welke klus je in huis hebt en je weet hoe deze eruit ziet. Kies de schuurmachine die je nodig hebt en binnen no-time heb je de klus geklaard en kun je gaan verven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *