Ga naar de inhoud
Welke maat moet ik voorboren

Welke maat voorboren

Je wilt een gat boren om een schroef te bevestigen, maar je weet niet hoe je dit het beste aanpakt. Is het handig om voor te boren of juist niet? En welke maat boor gebruik je dan? Gelukkig is dit artikel voor jou geschreven. Hier vind je onder meer informatie over hoe je moet voorboren met de juiste maat. Lees dit artikel, dan kun jij vlug aan de slag!

Wat is voorboren?

Voor de meeste klussers zal dit geen geheim zijn. Bij voorboren boor je eerst een gat dat kleiner is dan de schroef die je wil bevestigen. Zo zorg je er voor dat je de schroef gemakkelijker in het materiaal kunt boren, en het levert ook het voordeel van een betere verzinking op.

Een betere verzinking betekent dat je schroef beter in het materiaal bevestigd zal zijn, en dus bijvoorbeeld meer gewicht kan houden. Omdat je de schroef makkelijker in het gekozen materiaal kan boren dankzij het voorboren, scheelt dit je ook veel moeite tijdens het klussen.

Waarom moet je voorboren?

Door voor te boren maak je ruimte voor de schroef die je wil bevestigen. Zo voorkom je het barsten van het materiaal waar je in boort, en gaat het boren zelf een stuk eenvoudiger. Ook is er minder kans op wegslippen van de boormachine.

Voorboren gebeurt vaak bij hout, omdat hout een materiaal is dat gevoelig is voor scheurtjes. Met name bij dunnere planken is dit uitdagend, zoals bijvoorbeeld plinten of latjes. Door eerst een gaatje voor te boren komt de uiteindelijke schroef makkelijk in het materiaal.

Welke boortjes gebruiken bij het voorboren?

Bij het voorboren van een gat vragen velen zich af welke maat boor er gebruikt moet worden. Een belangrijke tip voor het kiezen van welke maat is dat je de kerndiameter van de schroef gebruikt. De kerndiameter is de dikte van de schroef die je wil bevestigen, maar dan minus de schroefdraad.

Een vuistregel daarbij is dat de diameter van het voorgeboorde gat kleiner is dan de diameter van de schroef, zodat de schroefdraad zich goed in het materiaal kan hechten.

Als je een gat voorboort waarvan de diameter te klein is dan kun je het nog groter maken, maar je kunt een gat niet meer kleiner maken als het eenmaal geboord is. Wil je bijvoorbeeld een gat boren dat groter is dan 8 millimeter? Gebruik dan een boor van 4 millimeter bij het voorboren.

Op welke maat je voorboort hangt ook af van de lengte van je uiteindelijk schroef. Let daarbij op dat je niet dieper boort dan dat de uiteindelijke schroef of plug lang is.

Voorboren in verschillende materialen

Er zijn allerlei materialen waar je in kunt boren. Vaak is het handig om dan eerst een kleiner gat voor te boren, maar dat is niet altijd nodig. Hier is een handige lijst met tips per materiaal, ook over welke maat je het best gebruikt:

1. Voorboren in metaal

Metaal kan een flinke uitdaging zijn, maar geen paniek: met deze handige adviezen is het een fluitje van een cent. Als je boort in metaal moet je er vooral voor oppassen dat je boormachine niet weg kan glippen tijdens het boren.

Metaal is vaak glad: sla daarom eerst een klein putje op de plek voordat je de schroef erin boort . Als je een groter gat wil boren is het raadzaam om een klein gat voor te boren met een boortje van 4 millimeter.

Pas hier goed bij op, want het boortje kan heet worden. Koel het metaal en je boor goed af met bijvoorbeeld een druppeltje boorolie. Zo voorkom je dat je boortje krom trekt door de hitte, of zelfs breekt. Bovendien zul je merken dat het boren zo veel eenvoudiger is: zo bespaar je veel tijd.

2. Voorboren in tegels

Bij tegels is voorboren niet nodig. Wel raden wij aan om met een spijker in klein gaatje in het glazuur te slaan, om te voorkomen dat je boormachine wegslipt.

Nog een handige tip: plak de tegel af met dikke tape en boor door de tape heen, zodat je geen krassen krijgt op de tegels als je boormachine wegglijdt. Wees voorzichtig bij het boren in tegels en oefen niet te veel druk uit, zo voorkom je dat de tegel mee gaat draaien of breekt.

Hou er rekening mee dat het gat meestal iets groter uit zal vallen dan je verwacht, wanneer je gaat boren. Dit hangt af van de soort steen en de stabiliteit van je boormachine.

Heb je toevallig een stukje tegel over? Dan is het verstandig om eerst een proefboring te doen in deze tegel, zodat je kunt zien hoeveel uitloop je hebt.

3. Voorboren in steen

Als je gaat boren in steen is het belangrijk om eerst voor te boren. Gebruik hiervoor een steenboor van ongeveer 4 millimeter. Daarna kun je aan de slag met een grotere boor.

Wil je iets aan de muur bevestigen? Gebruik dan een klopboormachine met een steenboor, zodat je schroef goed verzonken zal zijn in de muur.

Lees ook: wanneer gebruik je een klopboor of een boorhamer.

4. Voorboren in hout

Wanneer er een gat geboord moet worden in (harde) houtsoorten, kun je hiervoor speciale houtschroeven gebruiken. Deze schroeven hebben kleinere diameter hebben dan 4 millimeter, dan is voorboren niet nodig.

Gebruik dan bijvoorbeeld een priem om een klein gaatje in het hout te maken. Voorboren is echter wel van belang bij grotere schroeven, zo voorkom je dat er scheurtjes in het hout ontstaan.

Gebruik je een schroef die langer is dan 18 millimeter? Dan wordt voorboren altijd aangeraden. Je kunt hier een speciale verzinkboor voor gebruiken.

Door voor te boren kan de schroefdraad beter in het hout grijpen, wat deze klus een stuk eenvoudiger maakt.

Tot slot: welke maat voorboren

Je weet nu meer over wat je te doen staat als je gaat boren, zoals het gebruiken van de juiste maat boor, op welke maat voorboren. Kies voor je gaat boren het juiste materiaal, kies de juiste voorbereiding (voorboren of niet?) en wees voorzichtig tijdens het boren om het materiaal niet te beschadigen. Het resultaat zal dankzij onze tips prachtig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *