Ga naar de inhoud
welke korrel voor een bandschuurmachine

Welke korrel voor een bandschuurmachine?

Het kiezen van de juiste korrel voor je schuurmachine kan lastig zijn. Want wanneer gebruik je nu welke korrel voor een bandschuurmachine? In dit artikel leggen we je uit hoe je eenvoudig de goede korrelgrootte voor je project selecteert en wat er gebeurt als de verkeerde korrel kiest. 

Lees tip: bekijk ook eens onze top 5 selectie beste bandschuurmachines. Ideaal voor als je nog op zoek bent naar een goede schuurmachine.

Hoe kies je de juiste korrel?

Om de juiste korrel te kiezen dien je rekening te houden met het type materiaal dat je wilt gaan schuren en de gewenste afwerking. Hout vereist bijvoorbeeld een andere korrelgrootte dan metaal of steen.

  • Voor algemene schuurwerkzaamheden op hout – kies je een middelgrove korrel tussen de 80 en 120 voor het gladmaken van oppervlakken en het verwijderen van oneffenheden. 
  • Verfwerk of lakverf verwijderen – kies dan voor een wat grovere korrel zoals korrel 60. Let er dan wel op dat je werkt met een lage bandsnelheid. Lees hiervoor ons artikel bandsnelheid bij een bandschuurmachine.
  • Aluminium en andere non-ferrometalen – kies je voor korrel 80 om het grof op te schuren en korrel 150 om het mooi glad te krijgen. 

Wat als je de verkeerde korrel kiest?

Wanneer je voor je project een verkeerde korrelgrootte kiest, kan dat leiden tot inefficiënt schuren. Dit betekent dat je veel meer tijd kwijt bent om het gewenste resultaat te bereiken. 

Als je een te grove korrel gebruikt kan je het materiaal beschadigen, het oppervlak ruw en ongelijk worden en kunnen er diepe groeven ontstaan wat weer veel tijd kost om deze weer netjes te maken. 

Daarom is het noodzakelijk om de juiste korrelgrootte te selecteren op basis van de specifieke klus en de gewenste afwerking, om zo schade aan materialen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *