Ga naar de inhoud
Welke korrel schuurpapier voor kozijnen?

Welke korrel schuurpapier voor kozijnen?

Wanneer je je kozijnen wilt gaan schuren, krijg je het mooiste resultaat als je het juiste schuurpapier gebruikt. Maar als je geen ervaren schilder bent, dan heb je hier vast vragen over. Hoe kun je je kozijnen het beste schuren? Welke korrel schuurpapier voor kozijnen? En wat betekent de korrel van het schuurpapier eigenlijk? 

Door het juiste schuurpapier voor je klus te gebruiken zorg je voor een mooie egale ondergrond en strak resultaat van het schilderwerk. Bovendien maak je door te schuren een ondergrond waar de verf zich goed kan hechten, zodat je schilderwerk langer mooi blijft. 

Lees snel verder hoe je het juiste schuurpapier kiest voor jouw klus. 

Welke korrel schuurpapier voor kozijnen?

Welke korrel schuurpapier je moet gebruiken voor je kozijnen is afhankelijk van de staat van je kozijnen. Het korrelgetal op het schuurpapier is een eenvoudige manier om te zien hoe fijn of grof het schuurpapier is. Het getal op het schuurpapier geeft namelijk aan hoeveel korrels het bevat.

Hoe hoger het getal, hoe meer korrels en hoe fijner het schuurpapier. Hoe lager het getal des te grover het schuurpapier. 

Hieronder vertellen we je meer wanneer je welke korrel schuurpapier in welke situaties je gebruikt:

  • Kaal hout – nieuwe kozijnen zijn vaak gemaakt van hout en zijn nog niet behandeld of geschilderd. Glad geschaafd hout hoef je eigenlijk niet te schuren. Zie je toch wat oneffenheden in het hout, kies dan voor schuurpapier met een hoge korrel, bijvoorbeeld 240 of 320. Bij kozijnen van ongeschaafd hout is schuren wel heel belangrijk om een egale ondergrond te creëren. gebruik dan schuurpapier met korrel 180.
  • Grondverf – nieuwe kozijnen zijn soms in de fabriek al in de grondverf gezet. Deze kozijnen zijn vaak mooi glad, maar om de verf goed te laten hechten schuur je de ondergrond licht op. Dit doe je het beste met een fijne korrel, bijvoorbeeld 240 of 320.
  • Goede oude laklaag – als de laklaag die je wilt overschilderen nog in goede staat is, hoef je alleen te schuren om de ondergrond iets ruwer te maken. Dan hecht de verf beter. Hiervoor gebruik je schuurpapier met een hoge korrel tussen de 240 en 320.
  • Afbladderende verf – bij afbladderende verf is goed schuren belangrijk om een strak resultaat te krijgen. Allereerst gebruik je een krabber om de losse verf te verwijderen. Daarna ga je schuren om de ondergrond gelijkmatig te maken. Hiervoor gebruik je schuurpapier met een lage korrel, bijvoorbeeld 120.
  • Hout in slechte staat – als het hout van de kozijnen in slechte staat is, is het nodig om sommige delen te vervangen. De rotte delen vervang je door nieuw hout. Kleinere gaten en kieren vul je op met speciaal houtvulmiddel. Vervolgens moet je het geheel uitgebreid schuren voor een egale ondergrond. Hiervoor gebruik je schuurpapier met een grove korrel. Korrel 80 tot 120 werkt vaak het beste.
Welke korrel schuurpapier voor kozijnen?

Tips voor het schuren van kozijnen

Nu je weet welk schuurpapier je gebruikt voor welke klus, kun je aan de slag. Voordat je begint hebben we nog een paar tips voor je om het best haalbare resultaat te bereiken.

  • Ontvet het hout – Voordat je gaat schuren, ontvet je het hout. Dat doe je met warm water met een beetje ammoniak erin. Laat het kozijn goed drogen, voordat je begint met schuren
  • Verwijder het stof na het schuren – Na het schuren verwijder je het stof met een vochtige doek. Anders gaat dit in de verf zitten, waardoor je een onregelmatige laklaag krijgt. Eventueel kun je het kozijn ook nogmaals ontvetten.
  • Grondverf – De eerste stap van het schilderen is de grondverf. Op het moment dat de grondverf goed droog is, schuur je het licht op zodat de lak beter hecht. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier met een hoge korrel. Vergeet niet hierna het stof van het schuren weer te verwijderen, voordat je begint met het aanbrengen van de laklaag.

Conclusie

Met deze tips gaan jouw schilderkunsten dan ook een succes worden. Je weet nu welke korrel schuurpapier voor kozijnen gebruikt moeten worden in welke situatie. Je bent ook meer te weten gekomen hoe je zo goed mogelijk kunt schuren. Met een goed geschuurde ondergrond staat niets je meer in de weg om je kozijn strak in de lak te zetten. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *