Ga naar de inhoud
wat is makkelijker MIG of TIG lassen?

Wat is makkelijker MIG of TIG lassen?

Als lasser heb je de keuze uit verschillende lastechnieken zoals elektrode, MIG en TIG. In dit artikel vertellen wij je in het kort wat MIG en TIG lassen is, kom je meer te weten over de belangrijkste verschillen en geven wij je een duidelijk antwoord op de vraag “wat is makkelijker MIG of TIG lassen”. Lees je mee?

Tip: mocht je nog op zoek zijn naar een goed MIG / MAG lasapparaat, in ons artikel beste MIG MAG lasapparaat ontdek je onze top 2 van dit moment.

Wat is MIG lassen?

MIG-lassen, ook wel Metal Inert Gas-lassen genoemd, is een soort lassen waarbij een draad met lasmateriaal door een lasmachine wordt geleid. De lasmachine gebruikt een gas om de bovenkant van het lasmateriaal af te dekken, waardoor het lasmateriaal niet kan oxideren. 

Een ander punt bij MIG lassen is de automatische toevoer van het lasdraad. Hierdoor kun je altijd 1 hand vrij houden waardoor je een hele goede controle hebt over de lastoorts en kun je mocht nodig zijn met je vrije hand de toorts ondersteunen. 

MIG lassen wordt vaak gebruikt omdat het snel een eenvoudig is. Het is dan ook een van de meest flexibele lasmiddelen die je kunt gebruiken voor verschillende soorten metaal. 

Wat is TIG lassen?

TIG-lassen, ook wel Tungsten Inert Gas-lassen genoemd, is een soort lassen waarbij je een tungsten (Wolfraam) elektrode gebruikt die niet afsmelt. Het lastoevoegmateriaal dien je zelf apart en handmatig aan het smeltbad toe te voegen. 

Het gas wordt – vaak argon en wat door de lastoorts stroomt – gebruikt om de bovenkant van het lasmateriaal af te dekken waardoor het lasmateriaal niet kan oxideren. 

TIG lassen is dan ook moeilijker dan MIG lassen, omdat je dus bij deze techniek handmatig met het lasmateriaal moet werken. Wel is het zo dat TIG lassen een van de meest nauwkeurige lasmiddelen is omdat de lasser de kwaliteit van het smeltbad en daarmee van de las kan beïnvloeden. 

Wat is makkelijker, MIG of TIG lassen?

Je hebt meer kunnen lezen wat MIG en TIG lassen nu precies is. Maar wat is nu makkelijker, MIG of TIG lassen? De belangrijkste verschillen tussen MIG lassen en TIG lassen zitten dan ook in de tijd die nodig is om het materiaal aan elkaar te lassen, de nauwkeurigheid van het lassen en de kosten van het lasapparaat. 

Uiteindelijk is MIG lassen dan ook makkelijker dan TIG lassen. Je hoeft bij MIG lassen het lasmateriaal niet met de hand aan te brengen. Als  je niet veel ervaring hebt met lassen is het dus makkelijk om voor MIG lassen te kiezen. 

Echter is TIG lassen veel nauwkeuriger, waardoor het de voorkeur heeft bij professionals.

Bekijk onze selectie MIG / MAG lasapparaten

hbm-200-ci-mig

HBM 200 CI MIG

Op zoek naar een MIG / MAG lasapparaat? Bekijk dan eens het lasapparaat van HBM. Je kunt deze voor verschillende doeleinde gebruiken. Bovendien is het apparaat compact, makkelijk te onderhouden en heeft de machine een automatische beveiligingsfunctie voor piekspanning. 

Kom meer te weten over dit HBM MIG lassapparaat >>

Soldatech HG 160A MIG / MAG

Ook het MIG / MAG lasapparaat van Soldatech is een hele goede keuze. Het is een draagbare lasapparaat waarmee je alle drie type lastechnieken kunt uitvoeren. De Soldatech HG 160 is uitgerust met een thermische veiligheid en wat extra fijn is, is dat de draadsnelheid automatisch wordt aangepast aan de ingestelde stroomsterkte. 

Kom meer te weten over de Soldatech HG 160A >>

Soldatech HG 160A MIG / MAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *