Ga naar de inhoud
Wat is het voordeel van een excentrische schuurmachine?

Wat is het voordeel van een excentrische schuurmachine?

Schuren in een belangrijk onderdeel van veel doe-het-zelfprojecten. Het is dan ook belangrijk dat je een schuurmachine hebt die nauwkeurig en efficiënt werkt, zoals een excentrische schuurmachine. Maar wat is het voordeel van een excentrische schuurmachine? In dit artikel zullen we je uitleggen wat een excentrische schuurmachine is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn. Ook bespreken we enkele toepassingsgebieden.

Lees tip: excentrische schuurmachines zijn te koop met een 125 mm en een 150 mm. Je leest er alles over in ons artikel beste excentrische schuurmachine.

Wat is het en wat is het voordeel van een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine is een elektrisch apparaat dat je kunt gebruiken om verschillende soorten materialen zoals hout te schuren. Het heet een excentrische schuurmachine omdat de schuurzool op een excentrische manier beweegt. 

Het voordeel van een excentrische schuurmachine is dat je met het apparaat nauwkeuriger en efficiënter schuurt. Bovendien beweegt de schuurzool ook nog eens met een elliptische beweging waardoor je oneffenheden in het materiaal sneller en nauwkeuriger kunt verwijderen. 

Naast dat je met een excentrische schuurmachine materialen zoals hout of staal gemakkelijker, nauwkeuriger en preciezer kunt schuren kent een excentrische schuurmachine nog drie andere voordelen:

  • Makkelijk in gebruik – dankzij de excentrische beweging van de schuurzool hoef je als gebruiker niet veel kracht uit te oefenen. Hierdoor is het werken comfortabeler en makkelijker. Bovendien is de elliptische beweging effectiever in het verwijderen van niet alleen materiaal, maar ook stof waardoor de schuurmachine minder snel verstopt raakt. 
  • Minder slijtage – doordat de schuurzool in een elliptische beweging beweegt, is er minder slijtage van de schuurmachine. Bovendien zorgt de elliptische beweging ervoor dat er minder druk op specifieke punten van de machine uitgeoefend wordt. Dit zorgt dan ook voor een lange levensduur van het apparaat.
  • Multifunctioneel – veel excentrische schuurmachines hebben verschillende accessoires, waardoor je ze ook gebruik kunt gebruiken voor andere taken zoals polijsten. Dit maakt de schuurmachine dan ook een veelzijdig en waardevol hulpmiddel voor veel verschillende projecten.

Toepassingsgebieden van een excentrische schuurmachine

Een excentrische schuurmachine is een handig en veelzijdig apparaat dat je kunt gebruiken voor een breed scala aan projecten en toepassingen. Hieronder bespreken we enkele populaire toepassingsgebieden. 

  • Houtbewerking – een excentrische schuurmachine is ideaal voor het schuren van hout waarbij de machine precisie biedt om fijne details te bereiken en om je project mooi glad te maken. Dit is vooral handig voor mensen die werken aan meubelstukken of graag deuren of andere grote oppervlakken willen gaan schuren. 
  • Auto’s en onderhoud – een excentrische schuurmachine is ook perfect voor het verwijderen van roest en verf van metalen oppervlakken, waaronder auto’s, boten en zelfs schepen. Je kunt de schuurmachine ook gebruiken voor het voorbereiden van oppervlakken voor verf of lak zodat het oppervlak mooi glad en egaal is.
  • Bouw – dit type schuurmachine is ook uitermate geschikt voor het afwerken van gipsplaten / stucwerk. Zonder een glad stucwerk wordt het eindresultaat een stuk minder mooi. 
  • Metaalbewerking – ook excentrische schuurmachine is ook goed voor het schuren van metalen oppervlakken zoals staal en aluminium. Bovendien kun je het gebruiken voor het verfijnen van metalen objecten en voor het verwijderen van roest en verf. 

Leestip: op zoek naar een goede accu excentrische schuurmachine van Makita? Lees dan onze Makita DBO180ZJ Review waarin we alles vertellen over onze ervaringen.

Naast de bovenstaande toepassingsgebieden is een excentrische schuurmachine ook te gebruiken bij meubelrestauratie, het schuren van tuinmeubels of voor het verwijderen van oude verflagen. Een excentrische schuurmachine is dan ook een veelzijdig en een krachtig apparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *