Ga naar de inhoud
wat is het verschil tussen rutiel en basisch elektrode

Wat is het verschil tussen rutiel en basische elektrode?

Wat is het verschil tussen rutiel en basische elektrode? Dit is een terechte veelgestelde vraag. Want de keuze bepaalt voor een groot deel van de werking van je lasapparaat.

Het belangrijkste verschil is dat rutiele elektroden veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken zijn. Ze zijn dan ook ideaal voor beginners en doe-het-zelvers zijn. Basische elektroden daarentegen hebben een hogere ontstekingsspanning nodig, zorgen voor een diepere inbranding en zijn daardoor beter geschikt voor zware constructies.

In dit artikel gaan verder in op wat beide elektrodes nu precies zijn, de voordelen en kom je nog meer te weten over de verschillen tussen beide.

Mocht je nu nog geen elektrode lasapparaat hebben, bekijk dan ons beste lasapparaat voor beginners. Hierin bespreken de top 3 van dit moment en je vind in het artikel meer handige informatie.

Wat is rutiel laselektrode?

Rutiel laselektrode is een zeer efficiënte en een gebruiksvriendelijke laselektrode, die nagenoeg met elke type lasapparaat gebruikt kan worden. Ze hebben een goede stabiliteit en zijn minder gevoelig voor vervuiling. Wat misschien nog belangrijker is, is dat ze ook nog eens in elke laspositie gebruikt kunnen worden.

Rutiel elektrodes geven een relatief zachte lasboog en weinig spatters tijdens het lassen. Bovendien ontsteekt de laselektrode makkelijk en het lasmateriaal vloeit goed aan. Rutiel laselektrodes worden in de praktijk vaak gebruikt bij het vullen van naden en voor het vervaardigen van hoeklassen. 

Er zijn drie verschillende soorten rutiel laselektrodes, namelijk traag, middelmatigsnel, en snelstollend. We nemen ze hieronder kort met je door.

  • Traagstollent – deze laselektrodes zijn erg geschikt voor onder de hand te lassen, maar zijn NIET geschikt om verticaal neergaand te lassen.  Ze hebben een zachte boog, maar spatten weinig en hebben ze een mooie aanvloeiing. 
  • Middelmatig-snel – met deze rutiel laselektrode kun je alle posities lassen. Het is ook mogelijk om hiermee naadoverbruggingen of grondlagen mee te lassen. Voor beginners is dit type elektrode dan ook de beste keuze. Ze hebben een redelijke zachte boog, kunnen een beetje spatten en hebben een redelijke slakoplossing.
  • Snelstollend – met deze rutiel laselektrode is het mogelijk om in alle lasposities te lassen. De zwaartepunt van dit type is dat het zeer geschikt is voor het neergaand lassen. Bovendien heeft dit type elektrode een dunne bekleding en geeft minder slakvorming en vloeit goed aan. 

Wat is basische laselektrode?

Basische laselektrode is een laselektrode met een calcium- of magnesiumoxide coating. Deze coating zorgt ervoor dat de elektrode makkelijker door het materiaal heen kan lassen en een reinigende werking hebben op het smeltbad waardoor je een een mooi en zuiver lasbad krijgt. 

Basische laselektrodes hebben een snelstollende slak waardoor het lassen in verschillende posities mogelijk is. In tegenstelling tot rutiel bevat dit type laselektrodes zeer weinig waterstof. Hierdoor wordt het scheuren aanzienlijk verminderd en zorgt er dan ook voor dat basische laselektrode geschikt zijn voor het lassen van staalsoorten of constructies die gevoelig zijn voor scheurvormingen.

Wel is het zo dat het lasuiterlijk bij een basische laselektrode een stuk ruwer eruit ziet dan wanneer een rutiele laselektrode wordt gebruikt. 

Rutiel laselektrodes (dunne) zijn buigzamer dan basische elektrodes (dikke) Ⓒ degereedschapexpert.nl
Rutiel laselektrodes (dunne) zijn buigzamer dan basische elektrodes (dikke) Ⓒ degereedschapexpert.nl

De verschillen tussen rutiel en basische elektrode

Een ander verschil tussen rutiel en basische laselektrode is de efficiëntie. Rutiel laselektrodes zijn namelijk veel efficiënter dan basische laselektrodes. Dit komt doordat de rutiel coating ervoor zorgt dat de elektrode makkelijker door het materiaal heen kunnen lassen. Daarnaast is de lasbaarheid van basisch een stuk lastiger dan met rutiel. Je dient namelijk te lassen met een korte boog wat weer goede vaardigheid vereist.

Ook is het verschil in stroomsterkte belangrijk. Rutiel laselektrodes zijn geschikt voor lasapparaten met een lage stroomsterkten, terwijl basische laselektrodes geschikt zijn voor lasapparaten met hoge stroomsterkten en een hogere ontstekingsspanning. 

Wil je dan ook leren lassen met elektrode, dan kun je dus het beste rutiel elektrodes gebruiken. Ze zijn dan ook uitermate geschikt beginners of voor thuis gebruik. 

Verschillende merken rutiel en basische elektroden

Er zijn diverse merken te koop met verschillende laselektrode. Enkele van deze merken zijn Lincoln Electric, Ceweld, ESAB en Böhlerwelding. Je kunt ze op deze pagina vergelijken

Wanneer je laselektrodes vergelijkt dan valt direct op dat laselektrodes in verschillende diktes verkrijgbaar zijn. De diktes variëren namelijk van 1.5 tot 5 mm. Hoe dikker het plaatmateriaal, hoe dikker de elektrode moet zijn. 

Om te weten welke dikte die je nodig hebt meet je de dikte van het plaatwerk op en halveer vervolgens het resultaat. Je weet nu de dikte die je moet gebruiken. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *