Ga naar de inhoud
wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag

Wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag?

Wanneer je op zoek bent naar een zaagmachine voor je volgende klus heb je waarschijnlijk de termen “afkortzaag” en “cirkelzaag” voorbij zien komen. Maar wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag en welke is het beste voor je project? 

In dit artikel vertellen wij je meer over de verschillen tussen een afkortzaag en een cirkelzaag en kijken we naar welke het beste geschikt is voor je project.

Leestip: ben je zoek naar een goede afkortzaag, in ons artikel beste afkortzaag van 2024 vertellen wij je meer over onze top 5 voor doe-het-zelvers en professionals.

Wat is een afkortzaag?

Makita afkortzaag

Een afkortzaag is een zaagmachine die wordt gebruikt voor het nauwkeurig zagen van hout, metaal, kunststof en andere materialen zoals aluminium. Hoofdzakelijk wordt de zaagmachine gebruikt om hoeken af te zagen of om stukken op maat te zagen. Daarnaast is een afkortzaag op een bepaalde hoek in te stellen en de zaag kan in verschillende richtingen bewegen. 

Wel zijn er twee soorten afkortzagen, namelijk de traditionele afkortzaag en de radiaal afkortzaag. De eerste maakt een rechte zaagsnede, terwijl de radiaal afkortzaag gekanteld en gedraaid kan worden om in verschillende richtingen te zagen. 

Wat is een cirkelzaag?

Makita cirkelzaag

Ook een cirkelzaag is een elektrisch gereedschap die je kunt gebruiken voor het zagen van materialen zoals hout, metaal en kunststof. Het heeft een rond zaagblad dat snel ronddraait en door het materiaal heen snijdt. 

Er zijn verschillende cirkelzagen te koop. Je hebt namelijk de standaard cirkelzaag, de mini-cirkelzaag, de handcirkelzaag en de invalzaag. Elke soort heeft zijn eigen specifieke toepassingen en eigenschappen. 

Verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag

Beide zagen kunnen dus gebruikt worden om materiaal te zagen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een afkortzaag en een cirkelzaag. Laten we eerst met de belangrijkste beginnen.

Het belangrijkste verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag is de een afkortzaag gemaakt is om nauwkeurige zaagsneden te maken. Een cirkelzaag is meer geschikt voor het zagen van lange en rechte lijnen. Een afkortzaag heeft ook een verstelbare zaaghoek en een geleiderail om de zaag te helpen bij het maken van nauwkeurige zaagsneden. Bij een cirkelzaag moet dit met de hand geleid worden. 

De andere verschillen zitten hem in het gebruik, zaagcapaciteit en in de prijs. Zo is een afkortzaag in het algemeen makkelijker te gebruiken dan een cirkelzaag. Dit komt doordat een afkortzaag vaak voorzien is van extra functies. Zo zijn veel afkortzagen voorzien van een laserlijn en kun je vaak verstek zagen.

Een ander verschil is de zaagcapaciteit. Een afkortzaag heeft over het algemeen een kleinere zaagcapaciteit dan een cirkelzaag. Dit betekent dat je met een afkortzaag minder diep kunt zagen dan met een cirkelzaag. Bij het zagen van dikke materialen kan een cirkelzaag daarom handiger zijn. 

Ook zit er verschil in de prijs. Een afkortzaag is over het algemeen duurder dan een cirkelzaag omdat het een meer gespecialiseerde zaag is met meer functionaliteiten. Afhankelijk van het merk, de grootte en het vermogen van de afkortzaag kan de prijs variëren. Een cirkelzaag daarentegen is meestal goedkoper, al is dat wel afhankelijk van de grootte en natuurlijk het merk. 

Wanneer gebruik je welke zaag?

Nu je het verschil kent tussen een afkortzaag en een cirkelzaag, vraag je je misschien nog af welke zaag je het beste kunt kiezen voor je klus. Het antwoord hangt helemaal af van het soort werkzaamheden dat je wilt gaan doen. 

Als je vaak precisiewerk doet waarbij nauwkeurige zaagsneden belangrijk zijn, dan kun je het beste kiezen voor een afkortzaag. Met een afkortzaag kun je namelijk heel makkelijk de gewenste hoeken en afmetingen instellen. 

Wil je grote en rechte zaagsneden maken dan kun je beter kiezen voor een cirkelzaag. Deze zaag is krachtiger en kan met gemak door dikke planken en platen zagen. Daarnaast is een cirkelzaag vaak lichter en draagbaarder dan een afkortzaag. Het voordeel hiervan is dat je een cirkelzaag makkelijker kunt meenemen. 

Leestip: in ons artikel Tafelzaag of Afkortzaag kom je meer te weten over de verschillen en wanneer je welke het beste kunt gebruiken.

Tot slot

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over wat een afkortzaag is, wat een cirkelzaag is en wat nu de verschillen tussen beide zijn. Of je nu een professional of doe-het-zelver bent, door de juiste zaag te kiezen werk je efficiënter, veiliger en levert het nauwkeurige resultaten op.

Vond je dit ook een interessant artikel, dan zouden wij het fijn vinden als je het artikel op je social media kanalen wilt delen. Zo kunnen andere mensen het artikel ook lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *