Ga naar de inhoud
wat is de makkelijkste manier van lassen?

Wat is de makkelijkste manier van lassen? De voor- en nadelen van alle lastechnieken

Wil je beginnen met lassen, dan heb je de keuze uit verschillende lastechnieken. Het is belangrijk om eerst te bepalen welke methode het beste bij jou past. Je vraagt je dan ook misschien af: wat is de makkelijkste manier van lassen?

Om hier een goed antwoord op te geven bespreken we in dit artikel de belangrijkste lastechnieken en ontdek je welke manieren het eenvoudigst is. 

Overzicht van de Verschillende Soorten Lastechnieken

Er zijn verschillende technieken om materialen aan elkaar te verbinden. Elke techniek heeft zijn eigen voor en nadelen die we hieronder met je doornemen. 

Er zijn veel manieren om metalen met elkaar verbinden. Elk heeft zijn eigen technieken en stappen. 

1. Elektrode lassen

Elektrode lassen, ook wel elektrisch lassen of booglassen genoemd, is een van de meest gebruikte lastechnieken die je zowel binnen als buiten kunt toepassen. Deze methode is geschikt voor het lassen van verschillende soorten metaal, inclusief roestvrij staal. Een groot voordeel van elektrode lassen is dat je beklede elektrodes gebruikt, waardoor het toevoegen van beschermgas overbodig is.

Voordelen

  • Elektrode lassen is relatief snel te leren en eenvoudig uit te voeren.
  • Je hebt geen beschermgas nodig, wat deze techniek ideaal maakt voor buitenwerk.

Nadelen

  • Deze techniek is vooral geschikt voor het lassen van dikkere materialen (vanaf 3 mm). Aluminium is dus niet aan te raden.
  • Het proces van elektrode lassen verloopt vrij langzaam.

2. MIG / MAG Lassen

MIG MAG lassen behoort tot de eenvoudigere lasmethodes. Het belangrijkste verschil tussen MIG en MAG is het type beschermgas dat wordt gebruikt. MIG-lassen maakt gebruik van argon of mengsels van argon met waterstofgas, terwijl MAG-lassen actieve gassen zoals koolstofdioxide (CO2) gebruikt. Beide technieken zijn geschikt voor het lassen van verschillende soorten staal. Ook aluminium is hiermee te lassen.

Voordelen

  • MIG/MAG lassen is snel te leren door de automatische toevoer van lasdraad, wat betekent dat je een hand vrij kunt houden.
  • Je hebt betere controle over de lastoorts en je kunt eenvoudig met je vrije hand de toorts ondersteunen, wat nauwkeuriger werk mogelijk maakt.
  • Ideaal voor het lassen van lange stukken staal, zowel dun als dik.

Nadelen

  • Er komen tijdens het lassen veel spetters vrij die het zicht op het werkstuk kunnen belemmeren.
  • Je hebt beschermgas nodig, wat betekent dat je gasflessen en beschermende kleding moet aanschaffen
  • Deze techniek is niet geschikt voor gebruik in de buitenlucht door het gebruik van beschermgas.

3. Tig lassen

TIG-lassen, ook wel Tungsten Inert Gas lassen genoemd, een zeer nauwkeurige lastechniek waarbij je een tungsten (Wolfraam) elektrode gebruikt die niet afsmelt. Bij deze methode voeg je handmatig het toevoegmateriaal toe aan het smeltbad. Argon, het meest gebruikte gas bij TIG-lassen, beschermt het bovenste deel van het lasmateriaal tegen oxidatie.

Voordelen

  • Met de tig lastechniek kun je heel nauwkeurig werken 
  • Er komen geen spetters vrij tijdens het lassen, wat zorgt voor een schoon werkstuk.
  • Deze techniek is geschikt voor diverse materialen, waaronder staal, roestvrijstaal en aluminium in verschillende diktes.

Nadelen

  • TIG lassen vereist veel vaardigheid , omdat het toevoegmateriaal handmatig moet worden aangebracht.
  • Het is een complexere en meer tijd vergende techniek in vergelijking met MIG en MAG lassen.
tig las roestvrij staal niet geborsteld
TIG las roestvrij staal niet geborsteld | Copyright degereedschapexpert.nl
tig las roestvrij staal en geborsteld
TIG las roestvrij staal en geborsteld | Copyright degereedschapexpert.nl

4. Poederdek lassen

Naast TIG lassen is er ook poederdek lassen.Dit is een methode die vooral wordt ingezet voor specifieke toepassingen, zoals in de scheepsbouw. Bij deze techniek dekt het poeder het smeltbad tijdens het lassen.

Deze methode werkt goed voor dikke materialen, is snel en bovendien sterk. Maar het werkt niet voor elk materiaal. Bovendien vraagt het ook om speciale kennis en gereedschap.

Voordelen

  • Het poeder zorgt voor een hoge neersmeltsnelheid tijdens het lasproces, wat de productietijd verkort
  • Er komen geen spetters vrij waardoor lassers gemakkelijk en goed kunnen werken

Nadelen

  • Deze techniek is niet geschikt voor complexe lasverbindingen omdat de lasser beperkte lasposities kan aannemen.

Er is ook nog een andere techniek, namelijk autogeen lassen. In wat is de overeenkomst tussen autogeen lassen en TIG lassen ontdek je wat dit is, wat de overeenkomsten zijn met TIG, welke gassen er gebruikt worden en waar je goed op moet letten.

Wat is de makkelijkste manier van lassen

De makkelijkste methode om te lassen hangt sterk af van het type project en de locatie waar je wilt gaan lassen.

Als je doel is om snel en goedkoop dikke staalsoorten met elkaar te verbinden, dan is elektrode de eenvoudigste manier. Voor deze techniek heb je naast een lasapparaat rutiel / basische elektrodes nodig, een staalborstel en een blikhamer om het slak te verwijderen.

Voor het lassen van dunne materialen, rvs of aluminium is MIG / MAG lassen aan te raden. Deze methode is gemakkelijk omdat je enkel de knop van de lastoorts hoeft in te drukken waarna de lasdraad automatisch uitrolt. Je beweegt de toorts dan op de juiste snelheid langs het materiaal om te lassen.

Heb je vragen over dit artikel of vond je het interessant? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Als je het artikel de moeite waard vond, deel het dan op je sociale media.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *