Ga naar de inhoud
wat is de makkelijkste manier van lassen?

Wat is de makkelijkste manier van lassen?

Wanneer je wilt gaan lassen heb je de keuze uit verschillende lastechnieken zoals elektrode, MIG / MAG en TIG. Het is dan ook belangrijk om van te voren te bepalen welke lastechniek voor jou het beste is. Waarschijnlijk zit je dan ook met de vraag wat is de makkelijkste manier van lassen?

De makkelijkste manier van lassen is MIG (Metal Inert Gas) / MAG (Metal Active Gas) lassen. Hiermee las je namelijk in een korte tijd lange stukken metaal op dezelfde wijze aan elkaar. Deze lastechniek is te gebruiken voor verschillende soorten staal en variërende diktes. 

Bovendien zorgt de automatische toevoer van lasdraad (lasdraad op rol) ervoor dat je altijd 1 hand vrij kunt houden. Het voordeel hiervan is dat je een veel betere controle hebt over de lastoorts en kun je eventueel met je andere hand de toorts ondersteunen. 

MIG / MAG lassen wordt dan ook vaak door professionals in de metaal industrie gebruikt waarbij grootschalig en veel herhalend laswerk gedaan moet worden. Tijdens het lassen met MIG / MAG komen veel spetters vrij die het zicht op het werkstuk kunnen verminderen. Het dragen van goede brandvertragende kleding zoals een overall en handschoenen is dan ook ontzettend belangrijk. 

Voor MIG / MAG lassen is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goed apparaat. In ons artikel beste MIG / MAG lasapparaat ontdek je de beste van dit moment en meer handige informatie.

Wat is het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen?

Je weet nu welke manier van lassen het makkelijkste is, namelijk MIG / MAG lassen. Maar wat is het verschil tussen MIG lassen en MAG lassen?

Het grote verschil tussen MIG lassen en MAG lassen zit hem in het type beschermgas dat wordt gebruikt. Bij MIG lassen wordt er argon of bijvoorbeeld een mengsel van argon met waterstofgas gebruikt. Bij MAG lassen wordt er een gebruik gemaakt van een actieve gas zoals koolstofdioxide (CO2). MAG lassen wordt ook wel vaak CO2 lassen genoemd. 

MIG / MAG lassen is overigens ook mogelijk zonder een gasfles te gebruiken. In dat geval kies je voor een gasgevulde lasdraad. Dit is een holle lasdraad dat gevuld is met een fijne laspoeder terwijl de buitenkant van metaal is gemaakt.

Tijdens het lassen smelt de buitenkant van het lasdraad en gaat het op in het smeltbad. De binnenkant wordt door de hitte omgezet in gassen die het smeltbad beschermen tegen tegen het indringen van zuurstof. 

Wanneer je gebruik maakt van gasgevulde lasdraad ontstaat er tijdens het lassen verbrand afvalmateriaal wat bovenop het smeltbad drijft. Dit noemen we ook wel slak. Wanneer deze is uitgehard kun je deze handmatig verwijderen met een lasbeitel.

Bekijk onze selectie MIG / MAG lasapparaten

hbm-200-ci-mig

HBM 200 CI MIG

Dit MIG / MAG lasapparaat van het bekende merk HBM kun je voor verschillende doeleinde gebruiken. Het lasapparaat is compact, makkelijk te onderhouden en heeft een automatische beveiligingsfunctie voor piekspanning om oververhitting te voorkomen.

Kom meer te weten over dit HBM MIG lassapparaat >>

Soldatech HG 160A MIG / MAG

De Soldatech is een draagbaar lasapparaat waarmee je alle de drie type lastechnieken kunt uitvoeren. De HG 160 is uitgerust met een thermische veiligheid. De draadsnelheid wordt automatisch aangepast aan de ingestelde stroomsterkte.

Kom meer te weten over de Soldatech HG 160A >>

soldatech-hg-160a

Wat is de makkelijkste manier van lassen tot slot

Door het lezen van dit artikel ben je er achter gekomen welke van de drie lastechnieken (elektrode, MIG / MAG en TIG) het makkelijkst is te gebruiken. Mocht je nog vragen hebben over het artikel, laat dan onderaan het artikel een reactie achter.

Mocht je het artikel “wat is de makkelijkste manier van lassen” ook interessant vinden, dan zouden wij het heel fijn vinden als je het artikel zou delen op je social media kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *