Ga naar de inhoud
Waarom een excentrische schuurmachine?

Waarom een excentrische schuurmachine?

Waarom een excentrische schuurmachine? Het hebben van een excentrische schuurmachine kent verschillende voordelen tegenover een delta of een vlakschuurmachine. 

Met een excentrische schuurmachine schuur je grote of gebogen oppervlakken niet alleen eenvoudiger, maar ook nog eens sneller dankzij de ronde en excentrische beweging die de schuurmachine maakt. 

Een ander voordeel van een excentrische schuurmachine is dat je dankzij de tweeledige schuurbeweging ook nog eens een veel strakker en gladder resultaat kunt bereiken dan met een ander soort schuurmachine.

Excentrische schuurmachines zijn te koop in zowel een 125 mm schuurzool en een 150 mm schuurzool. Lees er meer over in ons artikel beste excentrische schuurmachine

Hoe werkt een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine is te herkennen aan de ronde schuurzool. Deze schuurzool draait zowel rond als excentrisch. Een excentrische beweging houdt in dat de schuurzool ook nog eens een meer elliptische beweging maakt.

Je krijgt dan ook als het ware een dubbele schuurwerking waardoor je sneller materiaal verwijderd. Ook heb je veel minder last van cirkelvormige markeringen die bijvoorbeeld een vlakschuurmachine wel eens achterlaat. 

Hoewel het gebruik van een excentrische schuurmachine veel voordelen kent, kent het ook een groot nadeel. Een excentrische schuurmachine heeft een ronde schuurzool waardoor het nauwelijks mogelijk is om hoeken van bijvoorbeeld kozijnen te schuren.

Voor dit soort schuurklussen kun je weer beter kiezen voor een delta of een vlakschuurmachine. 

Waarvoor kun je een excentrische schuurmachine gebruiken?

Een excentrische schuurmachine is een veelzijdig apparaat waardoor je het dan ook voor verschillende klussen kunt gebruiken zoals:

  • Materiaal verwijderen – doordat de een excentrische schuurmachine niet alleen een ronde, maar ook een excentrische beweging maakt, kun je de schuurmachine ook gebruiken om snel en veel materiaal te verwijderen.
  • Gladmaken – wanneer je een excentrische schuurmachine gebruikt met een hoge korrel schuurpapier kun je snel en eenvoudig je werkstuk mooi en glad schuren. 
  • Polijsten – door een polijstspons te bevestigen kun je bijna elk oppervlak polijsten zodat er een mooie glans ontstaat. Je komt hierover meer te weten door het artikel polijsten met een excentrische schuurmachine te lezen. 
  • Verwijderen van roest – door gebruik te maken van bepaalde accessoires kun je een excentrische schuurmachine ook gebruiken om roest te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *