Ga naar de inhoud
vlakschuurmachine vs bandschuurmachine

Vlakschuurmachine vs Bandschuurmachine

Vlakschuurmachine vs bandschuurmachine. Zoals je weet zijn er verschillende soorten schuurmachines die allemaal hun eigen eigenschappen hebben en voor diverse projecten kunt gebruiken. Maar wat is het nu het verschil tussen een vlakschuurmachine en een bandschuurmachine?

Het grootste verschil tussen een vlakschuurmachine en een bandschuurmachine is waarvoor je de schuurmachine wilt gebruiken. Een vlakschuurmachine gebruik je vooral voor een fijne afwerking van kleine of grote oppervlakken. Een bandschuurmachine gebruik je om snel veel materiaal weg te halen. 

Tip: ben je op zoek naar een goede vlakschuurmachine? In ons artikel het beste vlakschuurmachine van 2024 ontdek je onze top 5 voor klussers en professionals.

Hoe herken je een vlakschuurmachine?

Een vlakschuurmachine is te herkennen aan de vierkante of rechthoekige schuurzool. Dit type schuurmachine is gemaakt voor een fijne afwerking van kleine, middelgrote of grote oppervlakken. 

Er zijn verschillende soorten vlakschuurmachines te koop. Zo bestaan er kleine vlakschuurmachines met een vierkante schuurzool die je met 1 hand kunt vasthouden. De kleinere vlakschuurmachines zijn perfect voor het schuren van kozijnen, kastjes etc.

De grotere vlakschuurmachines die te koop zijn hebben een rechthoekige schuurzool. Deze dien je met twee handen vast te houden en zijn dan ook ideaal voor het schuren van grotere oppervlakken zoals deuren of tafels.

Kijken we naar het schuurpapier voor een vlakschuurmachine dan zijn er eigenlijk twee verschillende mogelijkheden om deze te bevestigen. Zo zijn er vlakschuurmachines te koop met een klitteband bevestiging. Je plakt het schuurpapier erop je kunt direct aan de slag. 

Een ander systeem wat je nog best vaak tegenkomt is het klemmen systeem. Je knip het schuurpapier op de juiste maat en je zet het vast door middel van de klemmen. Nadeel hiervan is wel dat het schuurpapier geen gaten heeft, waardoor het schuurpapier dan ook snel volloopt met schuurstof.

Voor meer informatie over hoe je een vlakschuurmachine het beste gebruikt willen wij je vragen om het artikel “hoe gebruik je een vlakschuurmachine” te lezen.

Voorbeeld van een kleine vlakschuurmachine

Hoe kun je een bandschuurmachine herkennen?

Een bandschuurmachine is te herkennen aan de brede doorlopende band aan de onderkant van de machine. De band loopt op twee rollen en dankzij de hoge snelheid van de bandschuurmachine schuur vrij eenvoudig grote oppervlakken waarbij veel materiaal verwijderd moet worden. 

De bandschuurmachine is dan ook verreweg de meest krachtige schuurmachine. Omdat de machine ook zo krachtig is en een hoge schuur snelheid heeft loop je meer risico dat je teveel materiaal verwijderd. 

Gebruik je bijvoorbeeld een bandschuurmachine te lang op dezelfde plek, dan ontstaan er kuilen. Hier moet je tijdens het schuren dan ook goed op letten. 

Om dit probleem op te lossen kun je een schuurraam monteren. De schuurraam zorgt ervoor dat de bandschuurmachine eenvoudig over de oppervlak gaat zonder dat de schuurmachine scheef gaat of te lang op 1 plek blijft. Door gebruik te maken van een schuurraam schuur je dan ook snel grote en platte oppervlakken zonder kuilen.

Vlakschuurmachine vs Bandschuurmachine

Kies altijd voor een schuurmachine die goed aansluit bij je klus. Wil je veel materiaal verwijderen op een platte oppervlak, kies dan voor een bandschuurmachine en niet voor een vlakschuurmachine. Een vlakmachine is bedoeld voor detail afwerking. 

De kracht van beide schuurmachines kun je vaak met het aantal watt met elkaar vergelijken. Hoe hoger het aantal wattage, hoe krachtiger de schuurmachine en hoe sneller je materiaal kunt wegschuren. 

Wist je dat er naast het verschil tussen een band en vlakschuurmachine ook aardig wat verschil zit tussen een vlakschuurmachine en een excentrische? In het artikel “Wat is het verschil tussen vlakschuurmachine en excentrische” kom je er alles over te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *