Ga naar de inhoud
Verstek zagen met een afkortzaag: Tips en Stappenplan

Verstek Zagen met een Afkortzaag: Tips en een 4 Stappenplan

Verstek zagen met een afkortzaag. Als je hout wilt zagen zoals balken, plinten of vloerdelen kan het voorkomen dat je verstek moet zagen. Een afkortzaag kan hierbij supergoed helpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van verstek zagen met een afkortzaag. Bovendien delen we enkele handige tips hoe je dit het beste kunt aanpakken zodat ook jij straks moeiteloos perfect verstek kunt zagen met een afkortzaag. Lees je mee?

Leestip: mocht je nog op zoek zijn naar een goede afkortzaag, in ons artikel beste afkortzaag van 2024 vertellen wij je meer over onze top 5 voor doe-het-zelvers en professionals.

In 4 stappen verstek zagen met een afkortzaag

Als je met hout of met ander materiaal werkt, kunnen er momenten zijn waarop je verstek moet zagen. Verstek wordt ook wel niet-haakse hoek genoemd. Het te zagen materiaal wordt vaak in een hoek van 45 graden gezaagd zodat de uiteinden perfect en naadloos op elkaar passen. 

Het zagen in verstek gaat het makkelijkst met een afkortzaag. Dit is een handige en krachtige zaagmachine die speciaal is ontworpen om nauwkeurige zaagsnedes te maken en waarbij je het zaagblad in verschillende hoeken kunt instellen. 

Hoe zaag je met verstek met een afkortzaag?

Ben je van plan om verstek te zagen met een afkortzaag is het belangrijk dat je weet hoe je dit het beste kunt doen. Hieronder hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.

 • Stap 1 – om ervoor te zorgen dat de zaagsnede nauwkeurig is, raden we je aan om deze vooraf te markeren. Je kunt hiervoor een potlood en winkelhaak gebruiken.
 • Stap 2 – als eerste stel je de zaag in op de gewenste hoek. De meeste afkortzagen hebben een verstekhoek van 45 graden. Let er wel op dat je bij sommige afkortzagen de mogelijkheid hebt om grotere hoeken zoals 60 graden in te stellen. 
 • Stap 3 – controleer de instellingen en dat de afkortzaag in de juiste hoek is ingesteld. Dit zou je kunnen doen door een stuk hout op de zaagtafel te leggen en te kijken of de zaagsnede overeenkomt met de gewenste hoek. 
 • Stap 4 – zet de zaag aan en wacht totdat deze op volle snelheid draait. Je brengt nu de zaag naar beneden en duw de zaag langzaam en gelijkmatig door het materiaal heen. Ondertussen hou je het werkstuk stevig vast om te voorkomen dat het wegglijdt.

Tips voor het zagen van verstekken met een afkortzaag

Je weet nu hoe je verstek kunt zagen met een afkortzaag. Toch kan verstek zagen voor sommige een uitdaging zijn. Hieronder vind je enkele tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je nauwkeurige en mooie zaagsnedes kunt maken:

 • Zaagblad – wanneer je wilt gaan zagen met een afkortzaag is het belangrijk dat je een zaagblad gebruikt met de juiste tanden. Voor hout kun je het beste een zaagblad gebruiken met fijne tanden. Dit zorgt niet alleen voor een fijne en nauwkeurige zaagsnede, maar minimaliseert ook splinters.
 • Zaagaanslag – ben je van plan om meerdere stukken hout te zagen met dezelfde hoek en lengte, dan kan het misschien handig zijn om een zaagaanslag te gebruiken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het stuk hout door te schuiven tegen de aanslag en zagen maar.
 • Oefenen – heb je nog niet veel ervaring met het zagen van verstekken dan raden we je aan om eerst te oefenen op een stuk afvalhout. Zo leer je ook beter omgaan met de afkortzaag.
 • Laser – moderne en wat duurdere afkortzagen hebben een laser. De laser helpt bij het uitlijnen van de zaagsnede waardoor het verstek zagen makkelijker gaat.
 • Verlengstuk – mocht je lange stukken verstek willen zagen met een afkortzaag dan kun je een verlengstuk gebruiken om je werkruimte uit te breiden. Bovendien kun je een verleng ook gebruiken om je werkstuk te ondersteunen tijdens het zagen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een afkortzaag voor verstekzagen?

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van een afkortzaag voor verstekzagen. We sommen ze hieronder voor je op:

 1. Nauwkeurig – Een afkortzaag maakt zeer nauwkeurige sneden mogelijk. Dit komt doordat de zaagkop en de zaagtafel zo zijn ontworpen om nauwkeurig ingesteld te kunnen worden. 
 2. Veilig – Een afkortzaag is ook ontworpen met veiligheid in gedachten. Het zaagblad is volledig omsloten en de zaagtafel heeft een klem om het hout op zijn plaats te houden tijdens het zagen. Daarnaast hebben veel afkortzagen een remfunctie om het zaagblad snel te laten stoppen.
 3. Efficiënt – een afkortzaag met het mogelijk om snel en efficiënt hoeken te zagen. Je kunt de zaagkop eenvoudig instellen op de gewenste hoek en het hout in de zaagtafel plaatsen. 
 4. Veelzijdig – Afkortzagen zijn zeer veelzijdig en je kunt ze gebruiken voor verschillende soorten zaagsneden. Denk dan aan versteksneden en haakse zaagsneden.

Veiligheidsmaatregelen bij het verstek zagen met een afkortzaag

Net zoals bij het werken met andere soorten elektrische gereedschappen is het belangrijk dat je goed op de veiligheid let. Enkele tips die je daarbij helpen zijn:

 1. Draag gehoorbescherming – het zagen van hout met een afkortzaag kan veel lawaai maken. Daarom is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen om gehoorschade te voorkomen. 
 2. Draag oogbescherming – tijdens het zagen kunnen splinters, zaagstof en andere deeltjes in je ogen terechtkomen. Om dit te voorkomen is het dragen van een veiligheidsbril geadviseerd.
 3. Zet de zaag uit – zet de zaag uit na gebruik en wacht tot het zaagblad volledig tot stilstand is gekomen voordat je het werkstuk verwijdert. 
 4. Schoonmaken – Houd de zaag en de zaagtafel na het zagen schoon. Zo zorg je ervoor dat de zaag goed blijft werken en voorkom je dat er stof en ander vuil zich ophoopt in de zaag. 

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen hoeft verstek zagen met een afkortzaag niet moeilijk te zijn. Wel is het belangrijk dat je het juiste zaagblad gebruikt. Mocht je meerdere stukken hout met dezelfde lengte en hoek willen zagen gebruik dan een zaagaanslag. Met al deze tips en het stappenplan kun je moeiteloos perfect verstek zagen met een afkortzaag.

Vond je het artikel ook interessant, dan willen we je vragen om het artikel te delen op je social media kanalen. Je kunt hiervoor de knoppen bovenaan het artikel gebruiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *