Ga naar de inhoud
Vanaf hoe laat mag boren doordeweeks en in het weekend

Vanaf hoe laat mag je boren doordeweeks of in het weekend?

Vanaf hoe laat mag je boren doordeweeks of in het weekend? Boren en geluidsoverlast, ze horen helaas bij elkaar. Want klussen gaat niet zonder boren en boren gaat niet zonder lawaai. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom geluidsoverlast door boren? Hieronder zullen we het uitleggen.

Als je aan de slag gaat met een klus zal dat doorgaans overdag zijn, ’s ochtends of in de middag. Maar soms is het niet anders mogelijk dan ’s avonds na het werk te klussen bijvoorbeeld omdat je overdag weg bent of omdat de klus langer duurt dan voorzien. Als het klussen gebeurt op tijden die buiten de normale werktijden liggen, moet te rekening houden met de regels van de gemeente rondom geluidsoverlast.

Want zowel te vroeg als te laat mag je geen lawaai maken. In sommige gemeenten gelden andere regels dan in andere. Je moet dus even checken wat de algemene plaatselijke verordening (APV) van jouw woonplaats hierover zegt. Je kunt dit vinden op de website van de gemeente.

Het beste is het natuurlijk om klachten te voorkomen. Niemand zit erop te wachten om boze buren of zelfs de politie aan deur te krijgen. Laat je buren dan ook ruim van tevoren weten dat je aan het werk gaat en dat de werkzaamheden misschien voor geluidsoverlast kunnen zorgen en maak afspraken. Geef aan wanneer je gaat beginnen en overleg over de tijden.

Dat is beter dan je alleen aan de officiële regels van de wet te houden. Je zult zien dat de reactie veel positiever is als je overlegt en uitlegt wat je in huis gaat doen.

Hoe laat mag je boren doordeweeks en in het weekend?

Hoewel het per gemeente kan verschillen is de regel in het algemeen dat je vóór acht uur ’s ochtends en na tien uur ’s avonds niet mag boren. Binnen die uren is het dus wel toegestaan.

Bedenk wel dat in de algemene plaatselijke verordening altijd het volgende staat: als je bouw- en sloopwerkzaamheden uitvoert, moet je geluidsoverlast zoveel mogelijk voorkomen. Het maakt niet uit of je bedrijf of particulier bent. Je moet je altijd houden aan de geluidsnormen. Wat betreft de tijden: Je mag meestal alleen op werkdagen tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds geluid maken van 60 dB(A) of meer. Dit mag gedurende een beperkt aantal dagen. Het aantal dagen dat zijn, is afhankelijk van het hangt af van het aantal dB(A) dat je met het boren veroorzaakt.

In het weekend mag je in het algemeen helemaal geen overlast veroorzaken. Het is echter niet in alle gemeenten hetzelfde, dus raadpleeg de gemeentelijke website.

Het is in de meeste plaatsen mogelijk om een ontheffing aan te vragen. Er kunnen namelijk bepaalde omstandigheden zijn waardoor het niet mogelijk is om de overlast te voorkomen en binnen de regels te blijven. Zorg ervoor dat de buren weten dat je die ontheffing hebt en geef duidelijk aan voor welke dag of dagen die van toepassing is.

Vanaf hoe laat mag boren doordeweeks en in het weekend

Hoe voorkom je nu klachten van de buren die last hebben van jouw geboor?

Allereerst is het dus aan te raden altijd ruim voordat je begint met klussen even te waarschuwen. Zet een berichtje in de buurt-app, doe een briefje in de bus of nog beter, loop even langs. Vertel dat je gaat verbouwen en dat er waarschijnlijk wat geluidsoverlast te verwachten is. Bied daarvoor bijvoorbaat je excuses aan en geef ook aan wanneer en hoe lang je denkt bezig te zijn.

Het is van belang dat de mensen weten wat ze kunnen verwachten op het gebied van machines, zoals de boormachine. Het geluid van een boor kan bijzonder doordringend zijn.

Tot slot

Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar het blijkt dat je burenruzie vaak voorkomt als je gewoon praat met de buren. Probeer geluidshinder en andere hinder van het klussen te voorkomen. Maak goede afspraken met de buren over het tijdstip waarop je gaat beginnen en vanaf wanneer je denkt klaar te zijn.

Geef een telefoonnummer waarop ze je mogen bellen of appen met vragen. Vaak is daarmee de overlast veel beter te verdragen en krijg je geen negatieve reacties.

Blijf in ieder geval binnen de regels die in de gemeentelijke regels is opgenomen over verschillende vormen van geluid in de avond en vroege ochtend, zowel gedurende de week als in het weekend. De wet is echter je uiterste grens. Het is beter om met het geluid ruim binnen de regels van de gemeente te blijven. Als de bouw klaar is en er is veel overlast geweest, breng dan een bloemetje langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *