Ga naar de inhoud
verschillende soorten boren herkennen

Herkennen en gebruiken van verschillende soorten boren

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten boren, het begint lastig te worden de soorten uit elkaar te halen. Als klusser zal je dan ook balen wanneer je de verkeerde boor op het verkeerde materiaal hebt gebruikt met schade tot gevolg. “Wie tapt die moet boren.” Dit Nederlandse gezegde zegt dat je de gevolgen van je handelen moet accepteren.

Echter gaan we met dit artikel ervoor zorgen dat je imperfecties niet langer hoeft te slikken. Voor alle klussers die verwarringen willen voorkomen, geen schades willen veroorzaken of gewoon meer over de verschillende boren willen leren, is dit artikel bedoeld. We gaan dieper in op het herkennen en hoe je deze het beste gebruikt.

1. De houtboor

houtboor

Als eerste van de soorten boren behandelen we de houtboor. Deze boor heeft namelijk een specifiek uiterlijk dat ontworpen is voor één exact doel. De naam zegt het al, boren in hout. Echter bevat het ontwerp van de houtboor een specifiek aspect waarmee je ten eerste nauwkeurig in hout kan boren en ten tweede de houtboor al snel zal herkennen.

Op de standaardmodellen moet je hiervoor naar het centreerpunt kijken. Aan het uiteinde van de spiraalvormige boor vind je een scherpe punt.

De functie van deze punt is het toevoegen van nauwkeurigheid. Door met de punt op een stuk hout te drukken, zal je niet wegglijden van het materiaal. Er ontstaan mooie gaten in het materiaal omdat de boor via drie kanten met precisie boort.

Deze kanten zijn zowel de punt in het midden als de twee buitenste zijdes. De boor stelt je in staat om om gaten te boren van 3 millimeter tot tientallen millimeters doorsnee. Naast het boren in hout is het ook mogelijk om deze boor te gebruik op andere zachte materialen zoals kunststof, MDF of spaanplaat.

De houtboor wordt het vaakst verward met verschillende soorten boren. In dit informatieve blogbericht proberen we het onderscheid in boren zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Hieronder vind je hoe de andere boren verschillen in uiterlijk.

2. De speedboor

Een ander soort is de speedboor die een scherpe en spitse punt heeft.

Net als de houtboor heeft de speedboor een scherpe en spitse punt. Dit is niet gek, want de speedboor is in feite ook een houtboor. Het ontwerp van deze soorten boor is echter zo gemaakt dat de speedboor grotere en diepere gaten weet te maken in houten ondergronden.

In het design merk je dit terug in de bredere vleugels en grotere formaat doorsnedes. Deze (soms centimeters) brede vleugels maken dat de speedboor ook wel de vlinderboor wordt genoemd.

De speedboor gebruik je met een hoog toerental. Onthoud goed dat je boort totdat het centreerpunt door het hout komt. Boor hierna vanaf de andere kant van het materiaal verder om het gat helemaal uit te boren. Schuin boren zou kunnen resulteren in gesplinterd hout, houd dus aandacht bij het houden van een rechte hoek.

3. De gatenboor

De gatenboor

Dacht je dat er met de speedboor al grote gaten geboord konden worden? De gatenboor doet hier een schepje bovenop. Dat begint al met het uiterlijk. Wanneer je naar deze soorten boor kijkt, zal je een cirkelvormige zaag met kartelranden herkennen.

Dit lijkt erg anders dan een gewone houtboor, maar de oplettende klusser ziet aspecten van de houtboor terugkomen in het design van de gatenzaag. In het midden keert de scherpe punt namelijk terug. Dit maakt deze boor uitermate geschikt voor het boren in houtsoorten en plaatmateriaal.

Laat het verschil in uiterlijk van andere soorten boren je niet van de wijs brengen. Er is maar een minimaal verschil met hoe de andere boren werken. Voor je aan de slag gaat met de gatenboor, wordt geadviseerd om eerst met een andere boor een gat te maken in het midden van de plek waar je wil boren.

Door de aanwezigheid van dit gat zal de gatenzaag gecentreerd blijven en zal er een recht en groter gat ontstaan rond het eerder geboorde gat.

4. De slangenboor

De slangenboor is te herkennen aan zijn spiraalvorm

Deze soort boor heeft zijn naam duidelijk gekregen naar aanleiding van zijn ontwerp. De slangenboor heeft namelijk de vorm van een naar beneden lopende spiraal met een scherpe centreerpunt. Enigszins gelijk aan het uiterlijk van een slang.

Naast dat dit een mooi ontwerp is, heeft het ook een functie. De spiraalvorm begeleidt de boorstof uit het gat waarna er een schoon en glad gat ontstaat.

Waar de andere soorten boren voornamelijk draaien om het boren van het grootste gat, heeft de slangenboor een ander doel. Dieptes bereiken die je met een normale houtboor nooit zal bereiken.

Het dieptebereik van de slangenboor kan wel tot 60 centimeter reiken en dat is beduidend dieper dan de eerder genoemde boren. Het bereiken van dit soort dieptes is ideaal voor het boren in brede houten balken.

5. De verzinkboor

1 van de verschillende soorten boren is de verzinkboor. Je herkent deze aan zijn kegelvormige kop.

De verzinkboor is simpel te herkennen aan zijn kleine kegelvormige kop. De kop op deze soorten boor kan je vergelijken met een hoekige, brede punt die bovenop de boor is geplaatst. De verzinkboor, ook wel soevereinboor genoemd, verschilt echter van de andere soort boren. Deze soort boor is er namelijk voor de afronding.

Nadat er eerst met een andere boot een gat is geboord in het materiaal naar keuze, monteer je deze boor op je accuboormachine. Het is goed mogelijk dat je na het boorwerk van de vorige boor scherpe, opstaande randen ziet in het materiaal.

Deze wil je er het liefst uit hebben en daar kan juist deze boor voor worden gebruikt. Door met de verzinkboor in het geboorde gat te boren, is het mogelijk om de scherpe randen te laten verdwijnen.

Een andere functie van de verzinkboor is om eerder geboorde gaten “breder” te maken. Dankzij dit bredere gat kan een schroefkop dieper in het metaal of hout wegzakken en niet uitsteken.

Mocht je het gat daarna plamuren, zal de schroefkop helemaal verdwenen zijn. De verzinkboor is hiermee de perfecte soort boor voor een perfectionistische klusser.

6. De metaalboor

De metaalboor heeft een spiraalvormig ontwerp met als centreerpunt een hele scherpe punt

Ondanks dat de metaalboor bedoeld is voor het boren in metaal, wordt hij regelmatig verward met een houtboor. Net als de houtboor heeft de metaalboor een spiraalvormig ontwerp met een hele scherpe punt op het centreerpunt. Wanneer je echter goed kijkt, zal je zien dat er een verschil in scherpte is.

De metaalboor heeft deze punt nodig om nauwkeurig te blijven en uitschieten te voorkomen. Dit lijkt de het enige zichtbare verschil te zijn met een houtboor dus het is hier van belang om goed te kijken. Houd desnoods een houtboor en metaalboor naast elkaar om goed het verschil in scherpte te zien.

Maar hoe gebruik je nou een metaalboor? Om nauwkeurig een gat te kunnen boren, is het van belang om eerst een centreerpunt in het metaal te slaan. Door hier de metaalboor in te zetten zal er met meer precisie geboord worden dan wanneer je dit niet doet.

Verschillende metalen zullen zo geboord kunnen worden. Gaten van enkele millimeters in doorsnee tot tientallen millimeters zijn mogelijk.

Let wel op. Sommige soorten boren moeten aangepast worden aan het materiaal. Wanneer je boort in zachte metalen zoals aluminium heb je genoeg aan een stalen metaalboor.

Voor harde metalen als staal is een boor van kobalt meer geschikt. Houdt tijdens de aanschaf van dit soort boren dus bij van welk materiaal de boor zelf gemaakt is.

7. De beton- en steenboor

Steen en betonboor lijken veel op elkaar

Deze twee soorten boren vertonen in hun uiterlijk en lengte grote gelijkenissen. In deze blog worden de betonboor en steenboor daarom tegelijkertijd beschreven. Een klusser kan deze soort boren herkennen aan hun beitelvormige kop.

Hun enige verschil betreft de hardheid van de punt. De betonboor is bijvoorbeeld gemaakt van wolfraamcarbide en daardoor keihard. Een tip is dan ook om de betonboor en steenboor na aanschaf op verschillende plekken te leggen en desnoods te labelen.

In het gebruik verschillen de boren ook weinig. De betonboor en steenboor dienen gemonteerd te worden op een boor met pulserende werking. Een boorhamer wordt hierbij aangeraden. Het alternatief, een boormachine, komt prima door steen heen, maar zal meer moeite hebben met veel hardere materialen zoals beton en is dan ook eigenlijk niet aan te raden.

Als de juiste boor is gekozen, kan er geboord worden. In het geval van beton plaats je de betonboor op de wand, zet je niet teveel kracht en neem je een stevige houding aan. De betonboor doet hierna de rest van het werk.

Lees ook: de verschillen tussen een klopboor en een boorhamer.

8. De universele boor

1 van de verschillende soorten boren is de universele boor.

Als laatst behandelen we nog de meest bekende boor, de universele boor. In een boormachine is deze namelijk multi-inzetbaar. Niet alleen hout, maar ook materialen als beton, steen en metaal kunnen bewerkt worden met deze spiraalvormige boor.

Let echter op. Omdat de universele boor is gemaakt om de alleskunner onder de boren te zijn, verliest hij het aspect om specifiek gebruikt te worden bij bepaalde materialen. Een metaalboor zal dus altijd beter werken als het aankomt op boren in metaal. Een houtboor zal altijd met meer precisie gaten kunnen boren in hout dan een universele boor ooit zal kunnen.

Toch is de universele boor een fijne boor voor een gemiddelde klusser. Je bespaart kosten op de aanschaf van de specifieke verschillende soorten boren en zal met een universele boor de klussen ook zeker geklaard krijgen. Het is dus eigenlijk aan jezelf om te bepalen of je met extreme precisie te werk wil gaan of genoegen neemt met een iets minder nauwkeurig resultaat.

Tot slot: de verschillende soorten boren

Na het lezen van dit artikel ben je hopelijk wijzer geworden in het herkennen en gebruiken van de verschillende soorten boren. Nog niet uitgeleerd? Op de site staan nog meer informatieve blogberichten. We wensen je veel plezier in het herkennen en gebruiken van de soorten boren in je volgende klus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *