Ga naar de inhoud
Schuurmachine voor kleine hoekjes

Welke schuurmachine voor kleine hoekjes?

Ben je op zoek naar een schuurmachine voor kleine hoekjes? Dan zit je op deze pagina helemaal goed. Je gaat namelijk ontdekken welke schuurmachine je hiervoor het beste kunt gebruiken, geven wij je enkele tips en meer handige informatie. Lees je mee?

Kleine hoekjes van bijvoorbeeld kozijnen schuur je het beste met een deltaschuurmachine. Een deltaschuurmachine herken je aan de driehoekvormige schuurzool waardoor je eenvoudig de kleine hoekjes kunt schuren. 

Een deltaschuurmachine is dan ook flexibel in gebruik. Ze zijn namelijk klein, licht in gewicht en liggen dan ook goed in je hand. Maar wil je grote oppervlakken schuren, dan is het niet aan te raden om voor een deltaschuurmachine te kiezen. 

In dat geval kun je beter kiezen voor een vlakschuurmachine, een bandschuurmachine of bijvoorbeeld voor de combinatie van een delta en vlakschuurmachine van Makita. In onze Makita BO4565K Review vertellen wij je alles over deze unieke combi-schuurmachine.

Wat zijn de functies van een deltaschuurmachine?

Zoals gezegd heeft een deltaschuurmachine een driehoekvormige schuurzool waarmee je onder andere de hoekjes van kozijnen en richels kunt schuren. Toch hebben sommige deltaschuurmachines meer functies.

Zo hebben sommige schuurmachines de mogelijkheid om de schuurzool te vervangen door andere opzetstukken die weer een langwerpige puntige doel hebben om zo moeilijk bereikbare plekken te schuren. 

Kortom, dit zijn de functies van een deltaschuurmachine:

  • Schuren van hoeken – een deltaschuurmachine is perfect voor het schuren van hoeken van bijvoorbeeld kozijnen, richels.
  • Makkelijk vast te houden – door het compacte ontwerp van de meeste deltaschuurmachines kun je ermee verticaal en horizontaal schuren. 
  • Opzetstukken – voor sommige deltaschuurmachines zijn opzetstukken los verkrijgbaar waarmee je bijvoorbeeld lamellen of grotere oppervlaktes kunt schuren. 
  • Nauwkeurig – dankzij de punt van de driehoekvormige schuurzool kun je eenvoudig zelfs de kleine hoekjes schuren.
  • Snoer en snoerloos – deltaschuurmachines zijn verkrijgbaar met accu en zonder accu. 

Welke schuurmachine voor kleine hoekjes?

De verschillende schuurmachine merken zoals Bosch, Makita en bijvoorbeeld Metabo hebben verschillende types deltaschuurmachines voor een bedrag vanaf 50 euro te koop. Maar als je op zoek bent voor een schuurmachine waarmee je kleine hoekjes mee kunt schuren dan raden wij toch de Bosch PDA aan.

Dankzij de driehoekvormige van hoek tot hoek 92 mm schuur je zelf heel simpel de kleinste hoekjes. Bovendien is de schuurmachine voorzien van een handig SDS systeem dat ervoor zorgt dat het draaien van de schuurzool heel makkelijk gaat. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het schuurpapier.

Voor meer goede deltaschuurmachines raden wij je aan om ons artikel beste deltaschuurmachine door te nemen.

Handige deltaschuurmachine tips

Wanneer je aan de slag gaat met een deltaschuurmachine is het natuurlijk wel handig dat je het een en ander van de machine af weet. De tips die we hieronder met je delen helpen weer de levensduur van je deltaschuurmachine te verlengen en zelfs om beter te schuren. 

1. Schuurpapier

Bij het kopen van schuurpapier voor je deltaschuurmachine dien je vooraf eerst te kijken wat voor bevestigingssysteem op je schuurmachine zit. In de meeste gevallen bevat je deltaschuurmachine een klittenbandbevestiging.

Het voordeel hiervan is dat je het schuurpapier met klittenband eenvoudig te vervangen is en tijdens het schuren op zijn plek blijft zitten. 

Waar je ook goed rekening mee moet houden is dat het schuurpapier in 2 verschillende kleuren beschikbaar is. Namelijk rood en wit schuurpapier. Het rode schuurpapier gebruik je voor het schuren van metaal, spaanplaat en ongeverfd hout. 

Het witte schuurpapier daarentegen gebruik je voor geverfd hout, plamuur en vulmaterialen. Dit is omdat het witte schuurpapier niet zo snel dichtslibt waardoor je er langer mee kunt werken. 

Er bestaat ook schuurpapier met daarin enkele gaten. De gaten worden gebruikt om schuursel wat is vrijgekomen op te zuigen en op te slaan in de stofbak. Mocht je deltaschuurmachine deze gaten hebben, kies dan voor bijpassend schuurpapier.

2. Forceer de machine niet

Bij een deltaschuurmachine is het belangrijk dat je altijd het schuurpapier goed bevestigd. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je de klittenbandbevestiging flink kan beschadigen. 

Tijdens het schuren is het ook belangrijk dat je de machine niet forceert. Door de trillingen die de machine veroorzaakt krijg je al snel een hamer effect als je tegen randen of in hoeken schuurt. Dit kan weer de levensduur van je deltaschuurmachine verlagen.

Ook de punt van de schuurmachine is een belangrijk en hier dien je tijdens het schuren dan ook goed opletten want deze kan nog wel eens snel beschadigen bij verkeerd gebruik. 

3. Garantievoorwaarden

Koop je een deltaschuurmachine kijk dan altijd goed naar de garantievoorwaarden. Bij veel schuurmachine merken heb je de mogelijk om binnen 30 dagen je machine te registreren om op deze manier 1 jaar extra garantie te krijgen bovenop de 2 jaar fabrieksgarantie.

Mocht je deltaschuurmachine defect raken, het is en blijft namelijk een machine, dan kun je deze gratis laten repareren. Ook worden vaak onderdelen, accu’s of opladers die versleten zijn vervangen. Wil je dus zeker weten wat voor defecten onder de garantie vallen, neem dan dus de garantievoorwaarden van het merk goed door.

Tot slot: welke schuurmachine voor kleine hoekjes

Na het lezen van dit artikel ben je te weten gekomen welke schuurmachine je het beste kunt gebruiken bij kleine hoekjes. Ook ben je meer te weten gekomen over de verschillen tussen schuurpapier en hebben we een overzicht gegeven van enkele populaire deltaboormachines. Mocht je nog vragen hebben, laat dan onderaan het artikel een reactie achter. Dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *