Ga naar de inhoud
Wil je ook leren recht zagen met een decoupeerzaag? Bekijk dan deze 6 tips

Hoe kan ik recht zagen met een decoupeerzaag? 5 handige tips voor een rechte zaagsnede

Heb je ooit geprobeerd om met een decoupeerzaag een rechte zaagsnede te maken? Recht zagen met een decoupeerzaag kan best vervelend zijn. Om je hierbij te helpen ontdek je in dit artikel 5 handige tips om mooie en nauwkeurige zaagsneden te maken.

Benieuwd naar de beste decoupeerzagen? Bekijk ons artikel beste decoupeerzaag van 2024 voor als je perfecte rechte zaagsneden wilt maken.

Tip 1: Kies het juiste zaagblad

Onze eerste tip: gebruik het juiste zaagje. Er zijn verschillende soorten zaagjes beschikbaar voor een decoupeerzaag. Denk dan aan fijne, grove of een speciaal zaagblad voor hele specifieke materialen. Hoe meer tanden een zaagblad heeft, hoe fijner en mooier de afwerking.

Voor het zagen van hout of plaatmateriaal kun je het beste kiezen voor een zaagblad met een grovere vertanding. De fijne vertanding is weer meer geschikt voor het zagen van metaal / aluminium. Daarover vertellen wij je meer in aluminium zagen met een decoupeerzaag

Voor meer informatie over het kiezen van het juiste zaagblad willen wij je vragen om de onderstaande video te bekijken:

Tip 2: Markeer en geleid je zaagsnede

Voordat je kunt beginnen met zagen is het slim om eerst de zaaglijn duidelijk te markeren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een meetlint, een potlood en een rechte liniaal gebruiken om zo een mooie afgetekende lijn te maken. Zorg er ook voor dat je de zaaglijn aan beide zijden van het werkstuk markeert. Hierdoor heb je altijd een handige referentiepunt.

Een tip om splinters te voorkomen is om een strook plakband of schilderstape langs de zaaglijn te plakken om net dat beetje extra stabiliteit te bieden en splinters te gaan. Wat je ook kunt doen is de mooie kant van het hout omdraaien en daarop aftekenen. Ook op deze manier kun je splinters voorkomen waardoor de bovenkant er mooier uitziet.

Verstek zagen: Leer hoe je verstek zagen kunt combineren met recht zagen voor nauwkeurige hoeken.

Tip 3: Begin rustig en geleidelijk

Onze derde tip is om de decoupeerzaag eerst aan te zetten en het zaagblad op volle snelheid te laten komen voordat je begint.

Op deze manier voorkom je dat het zaagblad vastloopt in het materiaal. Bovendien zorgt het ook voor een soepelere start van de zaagsneden.

Tip 4: Ondersteun je werkstuk

Vergeet ook niet om je werkstuk tijdens het zagen te ondersteunen. Hierdoor verminder je trillingen en bewegingen, wat weer kan leiden tot scheve zaagsneden. Gebruik schragen, lijmklemmen of een goede werkbank om het werkstuk vast te zetten en te ondersteunen.

Naast het ondersteunen is het ook belangrijk dat je niet teveel druk uitoefent, anders heb je kans dat de zaag breekt of schroeiplekken ontsaan.

Tip 5: Maak gebruik van een zaaggeleider

De vijfde en onze laatste tip: maak gebruik van een zaaggeleider. Sommige decoupeerzagen worden geleverd met een zaaggeleider of je kunt ze kopen als accessoire. Een zaaggeleider zorgt voor extra stabiliteit en precisie tijdens het zagen, vooral bij het zagen van lange rechte lijnen.

Houdt de decoupeerzaag tijdens het zagen strak tegen de geleider aan. Door de decoupeerzaag langs de zaaggeleider te bewegen kun je nauwkeurige zaagsneden maken en de zaaglijn precies volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *