Ga naar de inhoud
Polijsten met een excentrische schuurmachine. Hier moet je op letten!

Polijsten met excentrische schuurmachine

Polijsten met excentrische schuurmachine. Of je nu krassen, hout of je auto wilt gaan polijsten, dan kun je dit doen met een excentrische schuurmachine. Maar waar moet je nu allemaal op letten? Daar vertellen wij je meer over in dit artikel.

Excentrische schuurmachines zijn verkrijgbaar met een 125 mm en een 150 millimeter schuurzool. Ben je nog op zoek naar een schuurmachine waarmee je kunt polijsten? In de beste excentrische schuurmachine ontdek je onze top 5.

Waarom excentrisch polijsten?

Het polijsten met een excentrische schuurmachine kent verschillende soorten voordelen. Zo kan iedereen een excentrische schuurmachine gebruiken en creëert het geen warmte waardoor je machine veilig in gebruik is. Dankzij de excentrische beweging van de schuurmachine laat het geen swirls of hologrammen achter en polijst je in een korte tijd grote stukken.

In het artikel wat is het voordeel van een excentrische schuurmachine vertellen wij je meer over de voordelen en in welke toepassingsgebieden je dit type schuurmachine nog meer kunt gebruiken.

Waar moet je op letten als je hout wilt gaan polijsten?

Er zijn verschillende manieren om hout te polijsten. Hout kan namelijk ruw en kaal zijn, maar ook gelakt of afgewerkt met olie. In alle gevallen is het belangrijk dat als eerste het hout eerst goed schoonmaakt en vrijmaakt van harsresten.

Hars kun je eenvoudig weghalen door met de föhn op het hars te blazen. De hars wordt dan zacht en is dan eenvoudig met een doekje weg te vegen. Een andere manier om hars te verwijderen is een mengsel van water en azijn.

Kaal hout kun je direct schuren met een hoge korrel schuurpapier. Grof Hout daarentegen schuur je eerst op met een grove korrel en pas daarna het fijner schuurpapier. Schuur je het hout nu niet mooi glad, dan zal je werkstuk ook niet mooi gepolijst kunnen worden. 

Eenmaal klaar met schuren, maak dan eerst je excentrische schuurmachine stofvrij. Je wilt immers niet hebben dat je polijstmiddel vol met stof komt te zitten.

Maak met een stofzuiger de oppervlak van je werkstuk schoon. Vervolgens ga je er nog met een vochtige microvezeldoek erover en laat je het hout drogen. 

Plaats nu de speciale polijstspons op je excentrische schuurmachine. Breng een passende hoeveelheid van het polijstmiddel (bijv. olie, vernis of lak) aan op de poetsspons.

Polijst het hout met de nerf mee voor het mooiste resultaat. Herhaal wanneer nodig is. 

Auto polijsten met een excentrische schuurmachine

Makita polijstspons. Geschikt voor een excentrische schuurmachine
Makita polijstspons. Geschikt voor een excentrische schuurmachine

Voordat je begint met het polijsten van je auto maak je eerst goed het lak schoon. Je kunt hiervoor een goede autoshampoo voor gebruiken waardoor het resultaat uiteindelijk mooier is.

Na het schoonmaken van de auto maak je deze vervolgens droog met een schone en droge microvezeldoek. 

Je brengt nu de polijstpasta aan op de poetsspons die bij je excentrische schuurmachine hoort. Breng ook een klein beetje aan op het oppervlak wat je wilt gaan polijsten. 

Mocht je een excentrische schuurmachine hebben met een toerental schakelaar, zet deze dan op de laagste stand en verspreid het polijstmiddel over het oppervlak. Verhoog geleidelijk het toerental. 

Waar je tijdens het polijsten goed op moet letten (zeker wanneer de schuurmachine geen toerentalregelaar heeft) is dat je de excentrische schuurmachine continu beweegt en niet op 1 plek blijft. Ben je klaar, pak een droge en schone microvezel doek en wrijf nog na.

Bekijk onze selectie excentrische schuurmachines voor polijsten

Makita BO5031 - Excentrische schuurmachine

Makita BO5031 Excentrische schuurmachine

Met deze excentrische schuurmachine schuur je niet alleen eenvoudig grote oppervlakken. Je kunt er dankzij de speciale polijstspons ook nog eens polijsten.

Festool ROTEX RO 150 FEQ excentrische schuurmachine

Ben je een professional en ben je op zoek naar een excentrische schuurmachine waarmee je hout kunt grof en fijn schuren en (autolak) kunt polijsten? Dan zit je met deze Festool he-le-maal goed. De Rotrex is verkrijgbaar in 90 mm, 125mm en in 150mm.

Festool ROTEX RO 150 FEQ excentrische schuurmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *