Ga naar de inhoud
makita dbo180zj review

Makita DBO180ZJ Review & Ervaringen 2024

De Makita accu excentrische schuurmachine is geschikt voor verschillende schuurwerkzaamheden waaronder het schuren van grote oppervlakken en vlakke deuren. 

We hebben de Makita excentrische schuurmachine inmiddels al enkele maanden intensief gebruikt ter vervanging van onze Bosch PEX 300 AE en in deze Makita DBO180ZJ Review vertellen wij je dan ook meer over onze ervaringen. 

Na het lezen van deze review heb je dan ook een duidelijk beeld gekregen over de mogelijkheden van de excentrische schuurmachine.

Leestip: ben je op zoek naar een nieuwe excentrische schuurmachine, bekijk dan onze selectie in het artikel Beste Excentrische Schuurmachine

De Makita DBO180ZJ excentrische schuurmachine

De Makita DBO180ZJ is een excentrische schuurmachine die werkt met het LXT 18 V Li-Ion accu systeem van Makita, bestaande uit 1.5 Ah, 2 Ah, 4 Ah, 5 Ah en 6 Ah accu’s. 

Als je de schuurmachine op het eerste gezicht bekijkt, valt direct op hoe klein eigenlijk de excentrische schuurmachine is. De body van de schuurmachine ziet er compact uit, is met 1 hand te bedienen en weegt met een 5.0 Ah accu nog niet eens 2 kilo.

De schuurzool werkt met een klittenbandbevestiging en dit werkt heel eenvoudig. Je zorgt ervoor dat de gaatjes in de schuurpapier overeenkomen met de gaatjes in de schuurzool en je bent klaar. 

Bovendien blijft het schuurpapier heel goed zitten. Je moet aardig wat kracht gebruiken om het schuurpapier los te maken als je deze wilt vervangen. 

Krachtige excentrische schuurmachine

Wanneer je wilt gaan schuren, wil je dit natuurlijk zo goed en snel mogelijk doen. De Makita DB0180ZJ is uitgerust met een variabele toerenregeling waardoor je meer controle hebt en zorgt voor een betere afwerking. 

De schuurmachine heeft een schuurschijf van 125 mm. Met de 2 polige motor en toerenregeling, levert de Makita een onbelast toerental van 7.000 tot 11.000 opm en een schuurbeweging van 14.000 tot maximaal 22.000 bewegingen per minuut.

Lage trillingswaarde

makita dbo180zj vs bosch pex 300 ae - © degereedschapexpert.nl
© degereedschapexpert.nl

Tijdens het schuren van je project krijg je nogal te maken met trillingen van de schuurmachine. Dit kan polsen, armen flink belasten en kan zorgen dat je snel vermoeide armen krijgt.

In welke mate deze belast worden hangt helemaal af van de trillingswaarde. Onder de 5 m/s wordt gezien als laag. Alles boven de 7 m/s wordt gezien als hoog en dat merk je ook tijdens het schrijven. 

De trillingswaarde van de Makita is met 2,5 m/s heel laag te noemen. In vergelijking, de Bosch PEX 300 AE heeft een trillingswaarde van 9,0 m/s. Toen we met de Bosch werkten kregen we al snel vermoeide handen. Dit hebben wij bij de Makita niet, waardoor we langer kunnen schuren. 

Stofafzuiging

Zoals je weet komt er bij schuren aardig wat stof vrij. Natuurlijk wil je dit niet hebben en dient de stof netjes worden opgevangen in de stofzak. De stofzak draai je als het ware op de schuurmachine waardoor deze stevig zit.

De stofzak werkt redelijk goed, al is deze zeker niet perfect. Het is wel stukken beter dan de Bosch PEX 300 AE excentrische schuurmachine, waarbij de stof in de rondte vliegt tijdens het schuren.

Wil je echt een perfecte stofafzuiging, dan raden we je aan om een (bouw) stofzuiger erop aan te sluiten. Het grote voordeel van een stofzuiger is dat het zowel grofvuil als fijn stof opzuigt. Hiervoor heb je wel een koppelstuk nodig dat los verkrijgbaar is. 

Accessoires

Wanneer je een excentrische schuurmachine koopt zijn er altijd wel punten waar je goed op moet letten. Dit geldt uiteraard ook voor de bijgeleverde accessoires. 

De Makita DB0180ZJ is te koop in verschillende uitvoeringen (afhankelijk van de winkel). Zo kun je kiezen voor:

  • Body, stofbox met papieren zak en een 125mm schuurschijf 
  • Body, opbergbox, stofbox en een K120 schuurschijf
  • Body, 2x 5,0 Ah accu’s, opbergbox, oplader, stofzak en stofzakaansluitstuk
  • Body, 2x 4,0 Ah accu’s, opbergbox, oplader, stofzak en stofzakaansluitstuk

De opbergbox is redelijk groot en dankzij het handvat kun je deze gemakkelijk meenemen. De schuurmachine gaat er makkelijk in en door het kliksysteem in de opbergbox makkelijk dicht te maken. 

Levensduur en garantie

Als we kijken naar de levensduur van de Makita excentrische schuurmachine, dan kunnen wij zeggen dat deze erg goed is.  De machine is gemaakt van kwaliteit onderdelen die zorgen voor een lange levensduur. 

Zo zit er bijvoorbeeld om de aan / uit evenals de variabele toerenregeling een afsluiting. Hierdoor komt er geen vuil, stof of vocht achter en toch kun je deze heel eenvoudig indrukken.

Ook qua garantie zit het goed. Standaard krijg je 2 jaar garantie op de excentrische schuurmachine. Deze kun je nog eens met een jaar verlengen wanneer je de schuurmachine registreert bij Makita (wel je aankoopbon bewaren!).

Wat zeggen andere over de Makita DB0180ZJ?

Vanzelfsprekend hebben wij ook gekeken hoe populair de Makita excentrische schuurmachine is. Zo vonden wij bij gereedschapscentrum ruim 12 positieve reviews met een gemiddelde beoordeling van 4.8 uit 5. 

Bij Coolblue zien we ruim 17 positieve reviews waarbij het gemiddelde cijfer een 9.4 is. Om je een goede indruk te geven hoe de beoordelingen zijn, hebben wij hieronder enkele reviews voor je neergezet. 

Niek – Goede schuurprestaties, degelijk apparaat, makkelijk schoon te maken, stoffilter werkt redelijk goed (maar bouwstofzuiger blijft een stuk beter, dan is het mogelijk redelijk stofvrij te werken)

Jessie – Het is een gebruiksvriendelijk product die zeer goed presteert, mits goed schuurpapier. Een echte aanrader ! 

Wilma ludwig – Het is gewoon ideaal omdat je geen snoer nodig heeft 

Martijn hendrickx – De Makita doet perfect waarvoor ie dient. Ik ben er echt heel tevreden van. Past perfect binnen mijn accu-systeem dat ik ben beginnen opbouwen.

Zoals je kunt zien, zijn de ervaringen erg positief. Ze zijn te spreken over de kwaliteit en schuurkracht en dat deze excentrische schuurmachine geen snoer nodig hebt. We raden je dan ook aan om de beoordelingen na te lezen op Gereedschapcentrum.nl of Coolblue

Conclusie

makita dbo180zj review conclusie - © degereedschapexpert.nl
© degereedschapexpert.nl

Om deze Makita DB0180ZJ review af te sluiten willen we nog even kort onze conclusie met je delen.

We zijn erg tevreden met de Makita DB0180ZJ. Het is een krachtige excentrische schuurmachine met accu, die heel goed zijn werk doet. Vergelijken we hem met de Bosch PEX 300 AE, dan valt direct de volgende verschillen op:

  1. De Makita excentrische schuurmachine ligt heel fijn in de hand
  2. De trillingen van de Makita liggen stukken lager en nauwelijks voelbaar
  3. Schuren gaat snel en fijn

Waar we bij de Bosch excentrische schuurmachine al snel last kregen van een gevoelloze hand door de hoge trillingen, hebben we dit bij de Makita nog niet mogen ervaren. 

Met een 5.0 ah accu kunnen we gemiddeld genomen 1.5 uur schuren, maar uiteraard is dit van veel verschillende factoren afhankelijk. 

Wat we extra fijn vinden is dat je de keuze hebt uit verschillende uitvoeringen. Mocht je bijvoorbeeld al LTX 18 V accu’s van Makita hebben, dan doe je er wellicht slim aan om voor alleen de body te kiezen (met of zonder opbergbox). Deze keuze bespaart je weer een hoop geld. 

Mocht je nu geen accu’s van Makita hebben, maar heb je wel interesse, dan heb je weer de keuze om voor een uitgebreidere uitvoering te kiezen met accu’s of een accu los te kopen. 

Een ander punt is dat je op de Makita DB0180ZJ niet veel kracht hoeft te zetten om te schuren. Je gebruikt maar één hand en een lichte druk is meer dan voldoende om goed te schuren. 

Als we een minpunt zouden moeten benoemen, dan zou dat de stofzak zijn. Hoewel de stofzak niet perfect is – vangt niet alle stof op -, is de stofzak wel veel beter dan de stofbak die te vinden is bij de Bosch PEX 300 AE. 

Makita DBO180ZJ schuurmachine kopen

Mocht je na het lezen van deze review interesse hebben gekregen om de Makita excentrische schuurmachine te kopen? Klik dan op de knopjes hieronder om de schuurmachine, reviews en de actuele prijzen te bekijken bij verschillende winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *