Ga naar de inhoud
Laminaat Zagen met een Decourpeerzaag

Laminaat zagen met een decoupeerzaag | Zaag als een professional

Wil je ook meer weten over laminaat zagen met een decoupeerzaag? Het leggen van een laminaatvloer is tegenwoordig een klus die steeds meer mensen zelf doen. 

In dit artikel zullen we je meer vertellen waarom een decoupeerzaag handig gereedschap is bij het leggen van laminaat en welke voordelen de zaagmachine biedt. 

Daarnaast spreken we kort welke accessoires je kunt gebruiken en kom je meer te weten over waar je op moet letten bij het zagen van laminaat. 

Leestip: Ontdek onze keuzes in de beste decoupeerzaag, voor iedereen die nauwkeurig en efficiënt laminaat wilt zagen.

Kan je laminaat zagen met decoupeerzaag?

Ja, je kunt laminaat zagen met een decoupeerzaag. Het biedt zelfs verschillende voordelen. Dankzij het zaagblad en de wendbaarheid van de zaagmachine ben je in staat om precieze en complexe zaagsnedes te maken. Het laminaat kun je hierdoor dan ook perfect aanpassen aan de vorm van de ruimte waar je het wilt gaan leggen. 

Daarnaast biedt een decoupeerzaag een hoge zaagsnelheid. Dit betekent dat je snel door het laminaat kunt zagen zonder al te veel inspanning. De hoge zaagsnelheid bespaart je niet alleen tijd, maar zorgt er ook nog eens voor dat je efficiënter werkt. 

Ook is het gebruik van een decoupeerzaag ook voordelig vanuit financieel oogpunt. In vergelijking met bijvoorbeeld een afkortzaag is een decoupeerzaag goedkoper. Het is dan ook een kosteneffectieve keuze voor doe-het-zelvers die geen grote investering willen doen.

Leestip: lees ook eens het artikel MDF zagen met een decoupeerzaag. In dit artikel kom je namelijk meer te weten over de juiste zaagjes, zaagsnelheid en hoe je mdf kunt zagen met dezelfde precisie als laminaat.

Welke zaag voor laminaat decoupeerzaag?

Voor het zagen van laminaat planken is het belangrijk dat je zaagjes gebruikt die speciaal zijn ontworpen voor het zagen van hout. Hiervoor zijn verschillende soorten zaagjes beschikbaar zoals zaagjes met rechte tanden en zaagjes met schuine tanden.

Om laminaat te zagen met een decoupeerzaag kun je het beste kiezen voor zaagjes met schuine en omgekeerde tanden. Deze zijn namelijk ideaal voor het zagen van laminaat omdat ze zorgen voor strakke zaagsneden en een splintervrij resultaat.

Daarnaast is het wel raadzaam om enkele reserve zaagjes bij de hand te hebben. Decoupeerzaagjes kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen en hierdoor hun snijvermogen verliezen.

Handige accessoires voor het zagen van laminaat

Naast het gebruik van goede zaagjes kun je ook gebruikmaken van verschillende accessoires die het zagen van laminaat met een decoupeerzaag een stuk gemakkelijker kunnen maken. We nemen enkele van deze accessoires hieronder met je door. 

1. Geleiderails

Bosch Accessoires FSN SA Professional Geleiderail Adapter

Een geleiderails is een handige accessoire dat je kunt gebruiken met een decoupeerzaag. Je plaats het accessoire op de geleider en deze helpt je om de zaagmachine op een constante hoogte te houden waardoor je moeiteloos rechte zaagsneden maakt in laminaat laminaat.

Recht zagen: Leer hoe je rechte zaagsneden maakt in laminaat voor een perfecte afwerking.

Een ander voordeel van een geleiderails is dat het ook nog eens extra stabiliteit geeft. Hierdoor verminder je het risico op trillingen en worden splinters verminderd.

2. Zaagstations

Bosch groen zaagstation voor decoupeerzagen

Daarnaast zijn er ook speciale zaagstations beschikbaar. Deze zijn speciaal ontworpen voor decoupeerzagen. Het biedt je een stabiele ondergrond en een geleiding voor je decoupeerzaag.

Een zaagstation is vooral handig voor grote hoeveelheden laminaat of bij het maken van herhaalde zaagsneden. Door de decoupeerzaag in het zaagstation te plaatsen kun je gemakkelijk lange en rechte zaagsneden maken of zelfs verstekzagen.

3. Winkelhaak

Sola SRB 250 Schrijfhaak

Een winkelhaak is een onmisbaar hulpmiddel bij het zagen van laminaat. Men gebruikt het vaak om te controleren of de zaagsneden loodrecht zijn en dat de laminaatplanken perfect op elkaar aansluiten. 

Een winkelhaak is ook handig bij het markeren van de zaaglijnen op het te zagen laminaat. Je kunt de haakse hoek van 90 graden van de winkelhaak gebruiken om rechte lijnen te trekken die parallel lopen aan de randen van het laminaat. 

4. Verstelbare zweihaak

Sola Zweihaak

Ook een verstelbare zweihaak is een handig hulpmiddel. Dit accessoire is vooral handig bij het aftekenen en zagen van schuine of afwijkende hoeken. 

Door gebruik te maken van de verstelbare zweihaak zorg je ervoor dat je laminaatplanken perfect passen en daardoor een mooi eindresultaat krijgt. Een zweihaak is te koop voor ongeveer 10 a 20 euro.

4. Stofafzuiging

Een ander nuttig accessoire bij het zagen van laminaat vinden wij een goede stofafzuiging. Door gebruik te maken van een stofafzuiging zuig je het vrijgekomen zaagsel en stof op. 

Je werkplek blijft mooi schoon en helpt ook nog eens de zichtbaarheid van je te zagen laminaatplanken te verbeteren. Daarnaast zorgt een stofafzuiging er ook voor dat je zo min mogelijk stof inademt, wat weer belangrijk is voor een goede gezondheid.

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van een stofzuiger, maar sommige merken bieden hiervoor speciale stofafzuigingen aan.

Hanteer de juiste zaagtechniek

Wil je laminaat zagen met een decoupeerzaag, dan is het belangrijk dat je de juiste zaagtechniek toepast. Door de juiste zaagtechniek te gebruiken maak je niet alleen een mooie en nauwkeurige zaagsnede, maar zorg je er ook voor dat je het laminaat niet beschadigt. 

Hieronder hebben we enkele tips voor je opgesomd:

  1. Geleidelijk en rustig zagen – leidt de decoupeerzaag rustig door het laminaat. Probeer zo min mogelijk druk uit te oefenen, want dit kan leiden tot splinters. Laat daarom de zaagmachine het werk doen.
  2. Maak eerst een start – maak eerst een startgat op de zaaglijn voordat je verder gaat met zagen. Dit helpt om de zaag stabiel te houden en voorkom je dat het laminaat splintert aan de randen.
  3. Oefenen baart kunst – heb je nog nooit een decoupeerzaag gebruikt of ga je voor het eerst beginnen met het zagen van laminaat? Dan is het slim om eerst wat te oefenen. Dit doe je het beste door een stukje test laminaat te gebruiken, zodat je vertrouwd raakt met de zaagtechniek en het juiste tempo kunt vinden. 

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen biedt het gebruik van een decoupeerzaag bij het leggen van laminaat verschillende voordelen. Het helpt je om precieze en complexe zaagsneden te maken zoals bochten of inhammen.

Daarnaast bespaart het je ook nog eens tijd en moeite dankzij de hoge zaagsnelheid. Met de verschillende accessoires en de juiste zaagjes kun je het zagen van laminaat nog gemakkelijker en nauwkeuriger maken. 

Wel is het belangrijk dat je bij het werken met een decoupeerzaag altijd een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen draagt om je eigen te beschermen. 

Mocht je dit artikel laminaat zagen met een decoupeermachine ook interessant vinden, dan willen wij je vriendelijk vragen om het artikel op je social media kanalen te delen. Zo kunnen anderen het artikel ook lezen.

Kijk voor de beste prijs bij:

gereedschapcentrum.nl
bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *