Ga naar de inhoud
klophamer of boorhamer

Verschil tussen klopboor en boorhamer

Het boren van gaten is één van de basiswerkzaamheden en om dit snel en goed te doen, is het juiste gereedschap nodig. Maar wat is het verschil tussen een klopboor en boorhamer nu precies?

Het korte antwoord: het verschil zit hem in de de kwaliteit van het boorgat en het soort materiaal waarin je boort.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen beide evenals de boorkoppen. Mocht je nog benieuwd zijn wat nu echt goede klopboormachines zijn, in ons artikel beste klopboormachine ontdek je onze selectie.

Wat is een klopboor?

bosch klopboor

De naam klopboormachine mag je letterlijk nemen. Het is de bedoeling om een gat te boren en dit doe je met de boor. Maar tegelijkertijd maakt dit type boormachine een kloppende beweging. De werking van deze techniek, is het belangrijkste verschil met een boorhamer. Bij een klopboormachine is het nodig dat er tegendruk wordt gegeven.

De tegendruk wordt bereikt door middel van een plaatschijf die op de booras is gemonteerd. De plaatschijf is aan één zijde getand. Tijdens het gebruik van de klopboor, roteert de booras en een interne veer zorgt ervoor dat de plaatschijf naar de booras wordt gedreven. Als de platen tegenover elkaar draaien en de tanden elkaar raken, trekt de plaatschijf zich weer terug.

Dit gebeurt uiteraard zeer snel en zo ontstaat er een trillende beweging, dat het kloppende gevoel weergeeft.

Mede door de hamerende beweging, is de klopboormachine erg geschikt voor het boren in zacht steen. Voor het boren in beton is een klopboor veel minder geschikt. Wil jij gaten boren in hout of metaal? Ook dan is een klopboormachine een goede keuze.

Dit komt omdat je met een klopboor zeer nauwkeurig boort. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kloppende beweging een nauwkeurig te boren boorgat in de weg zit.

Wat is een boorhamer?

Klophamer vs Boorhamer: dit is het verschil

Bij een boorhamer is geen tegendruk nodig. De boorhamer werkt met een ingebouwd mechanisme dat zelf voor de tegendruk zorgt. Bij een boorhamer is vooral slagkracht nodig. Daarom wordt het ook een boorhamer genoemd.

Er zit een soort van hamerfunctie in de boorhamer. Dit zorgt ervoor dat de kop telkens een flinke tik krijgt. In plaats van een roterende beweging, zoals bij een klopboormachine het geval is, geeft een boorhamer een pulserende beweging.

Door de pulserende beweging als zijnde een hamer, wordt er een veel grotere kracht overgebracht. Niet alleen in zachte steensoorten, maar met en boorhamer boor je ook in erg harde steensoorten moeiteloos. Nog bekender is het feit dat boren in hard beton ook geen enkele moeite kost.

Een nadeel is wel, dat een boorhamer niet zeer nauwkeurig is. Een mooi gat boren in hout of metaal, doe je beter niet met een boorhamer.

Wat is het verschil tussen een klopboormachine en een boorhamer?

Een klopboormachine is vooral geschikt voor zachtere steensoorten zoals bakstenen. Boren in beton doe je het beste met een boorhamer. Een ander belangrijk verschil in de werking tussen een boorhamer en een klopboormachine, is dat de boorhamer voornamelijk op slagkracht werkt.

Juist omdat voornamelijk slagkracht nodig is, is de technische werking iets anders dan bij een klopboormachine. Een klopboormachine heeft tegendruk nodig, terwijl dit bij een boorhamer niet het geval is en er een hamerfunctie aanwezig is.

De gebruikte boorkop

Een belangrijk uiterlijk kenmerk en tevens ook een verschil in werking, is de boorkop. Voor een klopboor wordt meestal een snelspanboorkop gebruikt. Deze boorkop kent iedereen van de bekende accuboormachines. De snelspanboorkop werkt erg handig en stelt jou in staat om snel een boortje te verwisselen.

Je vindt voor deze boorkop allerlei boortjes voor hout, steen en metaal. Er zit een klein nadeel aan deze boorkop. Is het materiaal iets te hard, dan wil het wel eens voorkomen dat een snelspanboorkop vastloopt. Een snelspanboorkop vind je terug op een schroefmachine, accuboormachine en klopboor.

In een boorhamer wordt er gebruikgemaakt van een meer stevige boorkop. Dit is uiteraard ook noodzakelijk, omdat je hiermee in sterker materiaal moet boren en de boorkop telkens een hamertik krijgt. Vaak zie je een SDS plus of een SDS max boorkop. Deze stevige boorkop vind je ook op een combihamer en breekhamer. De boor zit in vergelijking met een snelspanboorkop veel steviger vast en zal niet loskomen.

Hoewel een SDS plus of max boorkop op elkaar lijken, is er een minimaal verschil tussen beide types. Een SDS plus boorkop heeft een bredere schacht en een extra sleuf. Hierdoor is dit dé ultieme boorkop die je gebruikt voor zeer zware klussen, zoals sloopwerkzaamheden.

Conclusie

Waar kies jij voor? Een klopboor of een boorhamer? Je maakt de juiste keuze, door eerst te bepalen in welk materiaal je moet boren. Zijn dit zachte steensoorten, hout of metaal? Dan heb je voldoende aan een klopboor. Voor het zwaardere werk, zoals boren in betonnen muur, gebruik je een boorhamer.

Ongetwijfeld zal een klopboor ook in harde steensoorten kunnen boren en een boorhamer in hout en metaal. Maar dit heeft wel gevolgen voor de kwaliteit van het boorgat. In beton of hardere steensoorten krijg je geen mooi rond gat en ook de gaten in hout en metaal zijn niet goed afgewerkt. Kies daarom altijd het juiste boormachine voor het materiaal waarmee je bezig bent.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *