Ga naar de inhoud
Hoe schuur je met een bandschuurmachine?

Hoe schuur je met een bandschuurmachine?

Wanneer je op deze website rondkijkt dan valt het direct op dat er ontzettend veel soorten schuurmachines te koop zijn. Een van deze schuurmachines is een bandschuurmachine. Maar hoe gebruik je zo’n schuurmachine nu en hoe schuur je met een bandschuurmachine? In dit artikel vertellen wij je er alles over. Lees je mee?

Bekijk ook eens onze koopgids: ben je op zoek naar een goede bandschuurmachine? In het artikel beste bandschuurmachine ontdek je onze top 5 van 2023.

Wat is een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine is een speciale schuurmachine dat gebruikmaakt van een doorlopende schuurband. Deze schuurband loopt op twee rollen en is dan ook de krachtigste schuurmachine waardoor je in een keer veel materiaal kunt verwijderen. 

Dat je in een keer veel materiaal kunt verwijderen is natuurlijk een groot voordeel. Toch is het tegelijkertijd ook een nadeel. Want als je even niet oplet schuur je al snel te veel materiaal weg waardoor als het waren kuilen of sleuven in je werkstuk komen. 

Mocht je nu meer te weten over een bandschuurmachine, waarvoor je hem nu precies gebruikt en wat nu een stationaire bandschuurmachine is? Lees dan eens het uitgebreide artikel “wat is een bandschuurmachine”.

Hoe schuur je met een bandschuurmachine?

Wanneer je wilt gaan schuren met een bandschuurmachine is het belangrijk dat je aan een aantal punten houdt. 

Zet voordat je gaat schuren de bandschuurmachine eerst aan voordat het schuuroppervlak in aanraking komt met je werkstuk. Zorg er ook voor dat je nooit te lang met een bandschuurmachine op dezelfde plek blijft schuren. Bij kale houten oppervlakken is het advies om met de nerfrichting mee te schuren en schuurbanen iets te laten overlappen voor een gelijkmatig resultaat.

Gebruik je een bandschuurmachine voor een ander oppervlak dan hout zoals ijzer, dan kun je beter schuren met een ovale bewegingen om zo het materiaal te verwijderen. Daarnaast is de bandsnelheid van de bandschuurmachine belangrijk evenals de snelheid en korrelgrootte.

Hoe gebruik je een bandschuurmachine?

Wanneer je hele grote oppervlakken wilt schuren zoals die van een houten vloer of een grote tafel kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een bandschuurmachine. 

Wel zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten voordat je gaat starten. We nemen ze hieronder kort met je door.

  • Oefenen – mocht het je eerste keer zijn dat je gaat schuren met een bandschuurmachine, dan raden wij je aan om eerst te oefenen. Een bandschuurmachine is een krachtige schuurmachine die je ook nog eens goed met twee handen moet vasthouden. 
  • Geen afleiding –  het is heel belangrijk dat je je niet laat afleiden tijdens het schuren met een bandschuurmachine. Gebeurd dit om wat voor reden dan ook, haal dan de schuurmachine van je werkstuk. Nog beter, zet het apparaat helemaal uit.
  • Stofmasker – een bandschuurmachine verwijdert in een keer heel veel materiaal waarbij ook nog eens fijnstof bij vrijkomt. We raden je dan ook aan om altijd een stofmasker te dragen zodat je dit niet inademt. 
  • Veiligheid – sommige bandschuurmachines kunnen ontzettend veel kabel maken. Draag daarom altijd gehoorbescherming om zo niet je gehoord te beschadigen. Een goed gehoor is namelijk belangrijk! Dit geldt natuurlijk ook voor je ogen, draag daarom ook een veiligheidsbril. 
  • Ventilatie – schuur je binnen dan raden wij naast een stofmasker ook aan om voldoende ventilatie te hebben zodat fijnstof direct naar buiten kan. Ventileren kan al heel simpel door al een raam of deur open te zetten. 

Mocht je nog meer te weten willen komen hoe je een bandschuurmachine het beste kunt gebruiken? Bekijk dan maar eens de onderstaande video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *