Ga naar de inhoud
Hoe gebruik je een vlakschuurmachine?

Hoe gebruik je een vlakschuurmachine?

Wanneer je op deze pagina terecht bent gekomen wil je wellicht weten hoe je een vlakschuurmachine het beste gebruikt. Gelukkig is een vlakschuurmachine in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bandschuurmachine een stuk eenvoudiger om ermee te werken. Maar hoe gebruik je een vlakschuurmachine dan?

In dit artikel vertellen wij je precies waar je op moet letten wanneer je wilt gaan schuren met een vlakschuurmachine. Lees je mee?

Leestip: mocht je nog geen vlakschuurmachine hebben of ben je benieuwd wat nu een goede  vlakschuurmachine is? In het artikel beste vlakschuurmachine van 2023 ontdek je onze selectie. 

Kies voor het juiste schuurpapier

Als eerste is het belangrijk dat je goed kijkt naar het soort schuurpapier dat je wilt gaan gebruiken. Niet alle schuurpapier is namelijk hetzelfde. Schuurpapier is namelijk verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en korrelgroottes. 

De korrelgrootte vind je vaak aan de achterkant van het schuurpapier. Hoe lager de korrelgrootte, hoe grover het schuurpapier is. Hoe hoger de korrelgrootte hoe fijner het schuurpapier is en hoe gladder het oppervlak wordt. 

Welk schuurpapier je als eerste moet gebruiken is helemaal afhankelijk wat je wilt gaan schuren. Door het juiste schuurpapier te kiezen zorg je voor een mooie egale ondergrond en blijft het verf goed hechten zodat je schilderwerk langer mooi blijft.

Schuurpapier bevestigen 

Voordat je gaat schuren met een vlakschuurmachine is het belangrijk dat je het schuurpapier op de juiste manier bevestigd. Er zijn namelijk twee manieren hoe je schuurpapier bevestigd. 

Je hebt namelijk vlakschuurmachines waarbij je schuurpapier bevestigd met een klittenband aansluiting en vlakschuurmachines die werken met een klem aan de voorzijde en achterzijde van een vlakschuurmachine. 

Bij een vlakschuurmachine met klittenbandbevestiging is het bevestigen van het schuurpapier heel eenvoudig. Het enige waar je goed op moet letten is dat de gaatjes overheen komen met de gaatjes in de schuurzool. Zo kan de vlakschuurmachine genoeg stof en schuursel opzuigen.

Mocht je een vlakschuurmachine hebben met klemmen, knip dan het schuurpapier op de juiste maat. Heeft je schuurzool ook nog gaatjes, zorg er dan ook voor dat deze overeenkomen met de schuurzool. 

Om je hierbij te helpen leveren veel merken tegenwoordig een handige perforator bij een vlakschuurmachine. Zo zorg je er precies voor dat de gaten het schuurpapier overeenkomen met de schuurzool

Zet het schuurpapier eerst aan de voorkant vast met de klem en vervolgens sluit klem je het achterste gedeelte vast. Zorg wel voor dat het schuurpapier niet te strak zit. Een beetje speling is ok.

Benieuwd wat nu het verschil tussen een band en vlakschuurmachine is? Lees dan het artikel vlakschuurmachine vs bandschuurmachine en ontdek wanneer je welke nu precies gebruikt.

Schuren met een vlakschuurmachine

Een veelgemaakte fout is dat mensen een vlakschuurmachine gebruiken om niet alleen oppervlakken te schuren, maar ook smalle randjes of oppervlakken die veel te klein zijn. 

In deze gevallen zet je vaak teveel kracht op de vlakschuurmachine waardoor je de kans vergroot dat je de schuurzool van de schuurmachine beschadigd. 

Een vlakschuurmachine is dan ook bedoeld voor het licht opschuren van grote oppervlakken. Laat daarom de vlakschuurmachine zijn werk doen en oefen alleen een klein beetje druk uit. 

Ook is het bij het schuren van hout belangrijk dat je met de vlakschuurmachine altijd met de nerf van het hout mee schuurt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *