Ga naar de inhoud
Gaten boren in tegels? Dankzij deze 7 tips pak je het goed aan

Gaten boren in tegels? Dankzij deze 7 tips pak je het goed aan

Gaten boren in tegels is typisch zo’n klus waarbij je geen fouten wilt maken. Je zit er namelijk vast niet op te wachten om kapot geboorde tegels te moeten vervangen. Logisch dat veel klussers tegen het boren op zien.

Gelukkig is tegelboren met de juiste kennis en voorbereiding helemaal niet zo lastig als je denkt. In dit artikel lees je precies wat je moet weten om dit klusje perfect uit te voeren.

Leestip: gaten boren in tegels doe je het beste met een klopboor. In het artikel beste klopboormachine ontdek je onze selectie.

7 tips om gaten te boren in tegels

Of het nu gaat om een keukenrek of een handdoekenrek, soms ontkom je er niet aan om door tegels te moeten boren. Zie je de beschadigde tegels al voor je? Zenuwachtig? Niet nodig, want met deze 7 tips boor jij straks als een pro!

1. Voorkom wegglijden met schilderstape

Wat het boren in tegels lastig kan maken, is dat ze vaak glad zijn. Dit komt door een laagje glazuur. Wat je wilt voorkomen, is dat je boormachine hierdoor wegglijdt tijdens het boren.

Dit kan namelijk niet alleen voor beschadigingen zorgen, maar het kan ook gevaarlijk zijn voor jezelf.

Gelukkig is er een simpele oplossing waarbij je gebruik maakt van iets wat je vast al wel in huis hebt liggen: schilderstape. Je plakt de schilderstape op de tegel en markeert waar je het gat wilt boren. Zo creëer je meer grip waardoor de boormachine tijdens het boren niet zo makkelijk meer wegglijdt.

2. Controleer of de tegel goed vastzit

Het kan zijn dat de tegel waarin je wilt boren niet goed vastzit. Wanneer je een gat in zo’n tegel boort, is de kans op scheuren en barsten groter. Controleer dit dus van te voren. Soms is het makkelijk te zien wanneer een tegel niet goed vast zit, maar dit is niet altijd het geval.

Hoe kun je een loszittende tegel herkennen? Een loszittende tegel zit niet goed in de lijm en maakt een hol geluid als je er op tikt. Pak dus een metalen voorwerp, bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier, en tik er rustig mee op de tegel.

Wanneer het hol klinkt, is het beter een gat te boren in een andere tegel die wel goed vastzit.

3. Kijk uit bij (water)leidingen

Bij het tegelboren moet je rekening houden met leidingen die in de muur zitten. Je wilt deze natuurlijk niet raken bij het boren. Een beschadigde leiding is een complicatie waar niemand op zit te wachten.

Je kunt er vanuit gaan dat er in ieder geval waterleidingen zitten direct onder de wastafel. Wat andere leidingen betreft, weet je misschien niet precies waar deze zitten.

In dat geval kun je een leidingzoeker gebruiken zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het boren. Hier vind je diverse leidingzoekers >>

4. Gebruik de juiste boor

Tegelboor
Tegelboor

Goed boren begint met het juiste gereedschap. Tegels hebben meestal een harde, geglazuurde buitenlaag. Om door deze eerste laag heen te boren, gebruik je een tegelboor. Dit is een speciale boor met een extra scherpe punt zonder schroefdraad, die met een ‘slijpende’ beweging makkelijk door het materiaal heengaat.

Doordat een tegelboor op deze manier te werk gaat, verklein je de kans op beschadigingen bij het boren in de tegel. Bovendien gaat het tegelboren zo een stuk soepeler dan met een minder geschikte boor.

5. Boor door de tegel en niet door de voeg

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend. Toch denken veel klussers dat het makkelijker is om in de voeg te boren omdat de grip daar beter is. Helaas is het materiaal van een voeg minder geschikt om in te boren, zeker wanneer je iets zwaars wilt ophangen.

In dat geval blijven de plug en schroeven niet stevig genoeg vast zitten om het gewicht te dragen. Al het werk voor niets dus.

Een uitzondering is wanneer je iets lichts wilt ophangen. Het boren in de voeg kan dan inderdaad makkelijker zijn. Gebruik in dat geval een niet te grote boor om te voorkomen dat je een van de aangrenzende tegels raakt.  

6. Gaten boren in tegels doe je met beleid

Wanneer je een gat wilt boren in een tegel is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Te snel of te hard boren maakt de kans op beschadigingen groter. Het is dus beter om op lage snelheid te boren en niet teveel kracht te zetten. Zo boor je rustig en met precisie het gat wat je wilt.

Om met beleid te kunnen boren, gebruik je in de eerste instantie een boormachine zonder klopstand. Wanneer je door de tegel zelf heen bent, kun je een boorhamer gebruiken bij een onderliggende muur die van beton is. Bij een stenen muur kun je met een klopboormachine boren.

Lees ook: wanneer gebruik je een klopboor of een boorhamer.

7. Koel bij dikke tegels de boor

Sommige tegels zijn erg dik of hard. Hierdoor kan de boor snel te heet worden tijdens het tegelboren. Wanneer je werkt met boor die te heet is, kan deze verbranden en beschadigen. Hetzelfde geldt voor de tegel waar je in boort. 

Het is dus zaak om je boor te koelen. Dit kun je doen door bij het boren simpelweg een plantenspuit met water te gebruiken op de boor en tegel. Ook boorolie is hiervoor een geschikt middel, dit breng je aan op de boorkop en de tegel.

Een alternatief is het gebruik van een tegelboor met waterkoeling. Deze laat door een duwende en trekkende beweging water in de opening van de boor aan de zijkant lopen en koelt het geheel zo af.

Tot slot

Net zoals gaten boren in baksteen is het gaten boren in tegels prima te doen wanneer je deze tips opvolgt, ook voor een minder ervaren klusser. Lees het advies nog eens rustig door, zorg dat je alles bij de hand hebt, en voor je het weet is je klusje met succes geklaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *