Ga naar de inhoud
Dolgedraaide schroeven verwijderen dankzij deze 4 tips

Een dolgedraaide schroef verwijderen dankzij deze 4 tips

Hoe kun je een dolgedraaide schroef verwijderen? Iedereen komt wel eens tijdens het klussen een schroef tegen die dolgedraaid is. Een schroef die bijna onmogelijk te verwijderen is. Je kunt niet verder met je project totdat deze schroef is verwijderd. Wat je ook probeert, de schroef blijft irritant op zijn plaats. 

Om je te helpen om de schroef er toch uit te krijgen bespreken we in dit artikel verschillende manieren om de schroef te verwijderen. Daarnaast kom je ook meer te weten hoe een schroef met kapot schroefdraad kunt verwijderen en hoe je een beschadigde schroef voorkomt. 

Wat is een dolgedraaide schroef?

Dolgedraaide schroeven zijn een nachtmerrie voor elke klusser. Zeker als je net lekker bezig bent met klussen. Je draait de schroevendraaier rond, maar er is geen beweging in de schroef te krijgen. Je voelt dat de kop van de schroevendraaier constant uit de inkeping van de schroef draait. In dit geval heb je te maken met een kapotte schroefkop.

Het kan ook zijn dat de schroef niet lekker meer meedraait waardoor de schroef er ook niet uit komt. In dat geval heb je te maken met een kapotte schroefdraad. Hierover vertellen we je verderop in het artikel meer. 

Hoe krijg je dolgedraaide schroef los? De beste Tips

Hoe kun je nu een dolgedraaide schroef losdraaien? Dit kan nog aardig wat werk tenzij je weet hoe je dit het beste aanpakt. De tips die we hieronder voor je opsommen helpen je om de schroef los te draaien wanneer de schroefkop beschadigd is.

1. dolgedraaide schroef verwijderen met een elastiekje

Als de inkeping in de dolgedraaide schroef te ruim is omdat deze beschadigd is, kun je dit oplossen met een elastiek zoals bijvoorbeeld een postbode elastiek. Je knipt een klein stukje van het elastiek en plaatst dit op de schroefkop. 

Het elastiek vult de ruimte van de snede op zodat de schroevendraaier weer goede grip krijgt op de schroef. 

Mocht je nu geen postelastiek hebben, maar wel een schuurspons of een stukje staalwol, dan kun je ook deze materialen gebruiken als opvulling zodat de schroevendraaier weer grip op de kapotte schroefkop kan krijgen. 

2. zet extra kracht of gebruik een hamer

Soms helpt het de schroevendraaier betere grip te krijgen door met een hamer de schroevendraaier een extra tikje te geven zodat de schroevendraaier kop zich iets verder in de schroef boort. 

Wel is het belangrijk om voldoende druk op de schroevendraaier te houden. De schroevendraaier moet namelijk diep in de schroef blijven. Je kan eventueel ook een steeksleutel gebruiken. Heb je geen steeksleutel dan zou je ervoor kunnen kiezen om een waterpomptang te gebruiken. 

3. uitboren dolgedraaide schroefkop

Een andere manier om een schroef met een kapotte schroefkop  te verwijderen is het uitboren van van de schroef. Dit kun je doen als de schroef in het hout of een andere materiaal zit dat je met een boor kunt uitboren. 

Boor aan twee kanten van de dolle schroef het materiaal een klein beetje weg. Voldoende om met een tang de schroefkop te pakken te krijgen. Is het niet nodig om de gehele schroef te verwijderen, dan kun je ook alleen de schroefkop verwijderen en het gat opvullen met kneedbaar hout of plamuur. 

4. maak gebruik van schroevenverwijderset

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een schroevenverwijderset. Deze sets zijn speciale bitjes die je op een schroefboormachine kunt plaatsen. Zet deze bitjes op je boormachine en zorg ervoor dat de boor linksom draait.

Boor vervolgens met een langzame snelheid om fouten te voorkomen. Op deze manier kun je ook gemakkelijk een schroef met een kapotte schroefkop verwijderen. Een schroevenverwijderset is gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen. Je bestelt er al 1 door hier te klikken >>

Dolgedraaide schroeven verwijderen dankzij deze 4 tips

Hoe voorkom je een dolgedraaide schroef?

Een dolgedraaide schroef verwijderen is zoals je hebt kunnen lezen niet erg gemakkelijk. Het is dan ook beter om een dolgedraaide schroef te voorkomen dan te genezen. 

Een dolgedraaide schroef wordt vaak veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van een boormachine en doordat er vaak niet voorgeboord wordt waar de schroef moet komen te zitten. 

Een andere mogelijkheid is dat de beschadigde kop van de schroef veroorzaakt wordt doordat er teveel wordt geforceerd. De schroefkop wordt dan zoveel beschadigd dat een schroevendraaier geen grip meer heeft. Om de problemen van een schroefkop dat dolgedraaid in de toekomst te voorkomen vind je hieronder twee verschillende tips.

1. Boor altijd eerst voor

De beste manier om een dolgedraaide schroef te voorkomen is door eerst voor te boren vooral wanneer je werkt met hard hout zoals Douglas hout. Hierdoor krijgt de schroef meer ruimte en voorkom je problemen bij het verwijderen van de schroef. 

De boorkop moet wel een kleine diameter hebben dan de uiteindelijke schroef. Ook is het aan te raden om voordat je een schroef op zijn plaatst draait eerst met een spijker of met een centerpons een gaatje te te slaan waar de schroef moet komen.

Hiermee voorkom je dat de schroef scheef gaat en je hem niet geheel in het hout kan draaien of schroeven. 

Gebruik je bijvoorbeeld een accuboormachine stel dan, indien mogelijk een lagere boorsnelheid in. Dit voorkomt dat je per ongeluk schuin boort en het dat het gat onzuiver is. Pakt de schroef goed in het hout en merk je dat het schroeven makkelijker gaat, dan kun je langzaam het toerental van je accuboormachine verhogen.

2. Maak gebruik van de juiste materialen

We raden je aan om altijd goede kwaliteit materialen te gebruiken bij het voorkomen van een kapotte schroef. Gebruik niet alleen een goede accuschroevendraaier of boormachine, maar ook de juiste schroeven

Zo hebben schroeven met een torx kop de beste grip. Schroeven met een kruis inkeping zijn meester beter dan de schroeven met een enkele inkeping doordat ze meer grip bieden. Vergeet ook niet het juiste bitje te gebruiken. 

Een schroef met kapot schroefdraad verwijderen

Het is een groter probleem als je een schroef tegenkomt met een kapot schroefdraad. De inkeping van de schroefkop is prima in orde, maar het schroefdraad van de schroef is kapot. Hoe kun je een schroef met kapot schroefdraad verwijderen? 

Een schroef met kapotte schroefdraad zal je moeten verwijderen door de schroef uit het hout te trekken met bijvoorbeeld een tang. Door voorzichtig het hout rondom de schroef te verwijderen kan je met een boor, een beitel of een priem de schroef waarvan de schroefdraad kapot is verwijderen.

Als de schroef is verwijderd kun je het verwijderde hout ook hier vervangen met plamuur of kneedbaar hout. Eventueel zou je er nog voor kunnen kiezen om alleen de schroefkop te verwijderen en het gat waar de schroefkop zat dicht te maken. 

Een andere oplossing om een dolle schroef te verwijderen met een kapot schroefdraad is om een schroevendraaier met superlijm te bevestigen op de schroef.

Draai en trek na het drogen voorzichtig de schroef omhoog. Een schroef met een beschadigde schroefkop zal je niet op deze manier van zijn plaats kunnen verwijderen. Dit kan alleen bij een schroef met kapot schroefdraad. 

Tot slot: dolgedraaide schroef verwijderen

Een dolgedraaide schroef is voor veel klussers een nachtmerrie. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel meer te weten gekomen over hoe je op welke manieren je dolgedraaide schroeven kunt verwijderen.

Natuurlijk is het een stuk slimmer om een dolgedraaide schroef te voorkomen. Je doet dit door voor te boren en door goed gereedschap gebruiken. Wees dus voorbereid en bespaar niet op kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *