Ga naar de inhoud
Een Cirkel Zagen met een Decoupeerzaag. Hoe doe je dat?

Cirkel zagen met een Decoupeerzaag

De decoupeerzaag is een onmisbaar gereedschap voor tal van klussen in huis. Naast het zagen van rechte stukken is de zaagmachine ook een uitkomst bij het zagen van minder eenvoudige vormen zoals cirkels. In dit artikel bespreken we 2 verschillende manieren om een cirkel te zagen met een decoupeerzaag, zowel zonder als met behulp van accessoires. Lees snel verder hoe je het maximale uit je decoupeerzaag haalt.

Leestip: Op zoek naar de ideale decoupeerzaag? In ons artikel beste decoupeerzaag vind je de perfecte keuze voor al je projecten.

Een Veelzijdig Gereedschap

Voordat we je meer vertellen over het zagen van cirkels met een decoupeerzaag willen we eerst nog even (kort) de veelzijdigheid van een decoupeerzaag benadrukken. 

Dit type zaagmachine is namelijk niet alleen geschikt om recht te zagen, maar je kunt de zaagmachine ook gebruiken voor het zagen van bochten, uitsparingen en andere complexe vormen. 

Dit komt doordat een decoupeerzaag gebruikmaakt van een op en neer bewegend zaagblad. Hierdoor is het eenvoudiger om nauwkeurige zaagsneden te maken in verschillende materialen zoals hout, kunststof of metaal. Je kunt zelfs aluminium zagen met een decoupeerzaag.

Zonder Hulpmiddelen

Om een cirkel te zagen zonder gebruik te maken van specifieke hulpmiddelen zijn er enkele basisstappen vereist. Zo is het belangrijk om het juiste zaagblad te kiezen voor het te zagen materiaal. Verschillende materialen vereisen namelijk verschillende zaagbladen om zo een zo mooi resultaat te behalen. 

Heb je het juiste zaagblad gekozen, dan is het belangrijk om vervolgens een duidelijke tekening te maken van de gewenste cirkelvorm en grootte. Een passer en liniaal kunnen je hierbij helpen. Teken de cirkel nauwkeurig met een potlood.

De volgende stap is het boren van een gaatje op de juiste plek langs de omtrek van de cirkel. Dit gat moet groot genoeg zijn, zodat het zaagblad van de decoupeerzaag erin past. Plaats vervolgens het zaagblad van de decoupeerzaag in het geboorde gat en begin met zagen. 

Let op: het is belangrijk om rustig en gelijkmatig tempo aan te houden. Druk ook geen kracht uit. Te snel zagen kan namelijk ervoor zorgen dat je werkstuk splintert en dat je een onnauwkeurige zaagsnede maakt. Neem de tijd en laat het zaagblad zijn werk doen. 

Met Hulpmiddelen

Zoals je hebt kunnen lezen is het mogelijk om cirkels te zagen met een decoupeerzaag zonder specifieke hulpmiddelen. Toch kunnen accessoires dit aanzienlijk makkelijker maken. 

Een van de handigste hulpmiddelen om perfecte cirkels te kunnen zagen is een cirkelgeleider. Dit is een accessoire dat je op een decoupeerzaag kunt monteren. Tijdens het zagen zorgt het voor een stabiele geleiding. Hierdoor verminder je het risico op scheve zaagsneden en voorkom je ook splinterig van je werkstuk. 

Het gebruik van een cirkelgeleider is dan ook eenvoudig. Zorg ervoor dat je de geleider op de juiste manier om de cirkelzaag monteert. Plaats vervolgens de cirkelgeleider op het te zagen werkstuk en laat het zaagblad van de decoupeerzaag de cirkel volgen terwijl je rustig voortbeweegt. Zet niet te veel druk en laat het zaagblad zijn werk doen. 

Heb je geen cirkelgeleider bij de hand, dan kun je er zelf een maken met behulp van een stuk hout en een draadnagel. De grootte van de cirkel kan worden aangepast door de afstand tussen de draadnagel en het zaagblad aan te passen. 

Door de zaag langs de geleider te bewegen, maak je heel eenvoudig een mooie cirkel. Deze oplossing is dan ook een handige oplossing als je snel aan de slag wilt gaan zonder speciale accessoires.

Cirkel zagen met een decoupeerzaag tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met een decoupeerzaag niet alleen rechte stukken zagen, maar ook complexe vormen zoals cirkels. Of je nu ervoor kiest om cirkels te zagen met een decoupeerzaag zonder hulpmiddelen of een cirkelgeleider, het is heel belangrijk dat je eerst het juiste zaagblad kiest. 

Maak ook een duidelijke tekening en zaag met een rustig tempo om splinterig van je werkstuk te voorkomen. Hulpmiddelen zoals cirkelgeleiders kunnen het zagen makkelijker maken en zorgen voor mooie zaagsneden.

Vond je dit artikel ook waardevol, deel het artikel dan eens op je social media kanalen. Wellicht hebben andere klussers er ook wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *