Ga naar de inhoud
Een Cirkel Zagen met een Decoupeerzaag. Hoe doe je dat?

Hoe kun je een cirkel zagen met een decoupeerzeeg?

De decoupeerzaag is een onmisbaar gereedschap voor tal van klussen in huis. Naast het zagen van rechte stukken in hout, metaal of andere materialen is de zaagmachine ook een uitkomst om een bocht en een rond gat te zagen. In dit artikel bespreken we stap voor stap 2 verschillende manieren om een cirkel te zagen met een decoupeerzaag, zowel zonder als met behulp van accessoires. Lees snel verder hoe je het maximale uit je apparaat haalt.

Leestip: Op zoek naar de ideale decoupeerzaag? In ons artikel beste decoupeerzaag vind je decoupeerzagen de geschikt zijn om cirkels te zagen.

Stap voor stap een cirkel zagen zonder hulpmiddelen

Om een cirkel perfect rond te krijgen zonder het gebruik van hulpmiddelen vereist enkele basisstappen. Voordat je kunt beginnen is het belangrijk om eerst het juiste zaagblad te kiezen. Verschillende materialen vereisen namelijk verschillende zaagbladen om zo een zo mooi resultaat te behalen. Heb je het juiste zaagblad gekozen dan is het tijd om te gaan starten.

  1. Cirkel tekenen op je materiaal – gebruik hiervoor een passer of iets ronds als een sjabloon om je cirkel te tekenen. Ook een potlood en liniaal of een spijker en een touwtje kunnen je hierbij helpen.
  2. Boor een gat – zoek een punt net BINNEN je getekende cirkel. Boor hier een gat groot genoeg voor het zaagblad van je decoupeerzaag om erdoorheen te passen.
  3. Zet de decoupeerzaag in het gemaakte gat – plaats het zaagblad voorzichtig in het boorgat die je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de zaag uit staat terwijl je dit doet.
  4. Begin met zagen langs de afgetekende lijn – zet de decoupeerzaag aan en begin langzaam langs de getekende lijn te zagen. Let op: zaag niet te snel en houdt een gelijkmatig tempo aan. Oefen ook geen kracht uit. Te snel kan namelijk ervoor zorgen dat je werkstuk splintert en dat je een onnauwkeurige zaagsnede maakt. Neem de tijd en laat het zaagblad zijn werk doen.
  5. Werk de randen af – nadat je de hele cirkel hebt uitgezaagd, kun je met een fijne schuurpapier de randen na schuren zodat de ruwe randjes verdwijnen.

Door deze 5 stappen te volgen kun je zelf een mooie cirkel maken met alleen een decoupeerzaag en wat kleine hulpmiddelen. Een speciale geleider is dus niet niet per se nodig.

Een extra tip: om handige techniek om verspilling van hout te verminderen en een soepelere afwerking te krijgen, is om de zaagsnede van buiten de cirkel naar binnen te beginnen. Dit helpt niet alleen bij het makkelijker positioneren van de decoupeerzaag, maar vermindert ook de belasting op het zaagblad.

Benieuwd welke zaag technieken je nog meer kunt gebruiken met een decoupeerzaag? Ontdek maar eens hoe je nauwkeurige verstek zaagsnede kunt maken met een decoupeerzaag voor projecten die rechte lijnen en hoeken vereisen.

Cirkel zagen met cirkelgeleider

Een decoupeerzaag is uitstekend geschikt om cirkels te zagen zonder specifieke hulpmiddelen. Echter kunnen accessoires dit aanzienlijk makkelijker maken. 

Een van de handigste hulpmiddelen is een geleider. Dit is een accessoire dat je op dit type zaag kunt monteren. Tijdens het zagen zorgt het voor een stabiele geleiding. Hierdoor verminder je het risico op scheve zaagsneden en voorkom je ook splinterig van je werkstuk. 

  • Stap 1: kies de juiste grootte van je geleider. Je kunt namelijk hiermee de maat van je cirkel aanpassen
  • Stap 2: bevestig de geleider aan je decoupeerzaag en zorg ervoor dat deze stevig vastzit
  • Stap 3: Stel de straal van je cirkel in op de geleider, dit bepaalt namelijk hoe groot de cirkel wordt
  • Stap 4: plaats de geleider in het midden van je werkstek dat je wilt gaan zagen.
  • Stap 5: zet de zaag aan en volg langzaam de lijn die door de geleider wordt gemaakt.

Met deze stappen krijg je een mooie, ronde vorm uit elk stuk materiaal. Deze oplossing is dan ook een handige oplossing als je snel aan de slag wilt. Hieronder vind je bijvoorbeeld enkele voorbeelden van geleiders.

Tip: Benieuwd hoe je rechte en cirkelvormige zaagsneden kunt combineren voor complexe ontwerpen? Lees dan eens ons artikel recht zagen met een decoupeerzaag.

Cirkel zagen met een decoupeerzaag tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen kun je met een decoupeerzaag niet alleen rechte stukken zagen, maar ook complexe vormen zoals cirkels. Of je nu ervoor kiest om cirkels te zagen met een decoupeerzaag zonder hulpmiddelen of een geleider, het is heel belangrijk dat je eerst het juiste zaagblad kiest. 

Maak ook een duidelijke tekening en zaag met een rustig tempo om splinterig van je werkstuk te voorkomen. Hulpmiddelen zoals cirkelgeleiders kunnen het zagen makkelijker maken en zorgen voor mooie zaagsneden.

Vond je dit artikel ook waardevol, deel het artikel dan eens op je social media kanalen. Wellicht hebben andere klussers er ook wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *