Ga naar de inhoud
Boren in gipsplaat, let dan hierop!

Boren in gipsplaat? Let dan hierop!

Gaten boren in gipsplaat? Gipsplaten worden gebruikt voor het maken van wanden of plafonds. Veel doe-het-zelvers vragen zich dan ook af welke type boren je het beste kunt gebruiken bij het boren van gaten en welke pluggen het beste zijn.

Om je hierbij te helpen bespreken we in dit artikel welke type boren en pluggen je het beste kunt gebruiken wanneer je iets wilt ophangen.

Welke boor voor gipsplaat?

Voor het boren in gipsplaat kun je het beste een boor gebruiken met een scherpe punt zoals een ijzerboor / metaalboor. De boor snijdt met de kop als het ware door het gips en zorgt voor een strak resultaat. 

Wil je inbouwdozen in / achter de gipsplaat inbouwen dan kun je het beste kiezen voor een gatenzaag. Laat de boor op toeren komen en boor rustig zonder dat je kracht zet op je boormachine om zo de gipsplaat niet te beschadigen.

Mocht je op zoek zijn naar ijzerboren, dan vind je op deze pagina een lijst met ijzerboren / ijzerborensets.

Welke pluggen voor gipsplaten?

Wil je iets aan de muur hangen dan heb je hiervoor speciale pluggen nodig zoals bijvoorbeeld de hollewandplug of de gipsplaatplug. 

Gipsplaatplug
Gipsplaatplug

De gipsplaatplug is een korte plug die zich automatisch zekert zodat deze niet meer los kan komen. De plug is geschikt voor gipsplaten met een dikte van 9.5 mm tot 15 mm en is geschikt voor lichte voorwerpen zoals een gordijnrail of een kapstok. 

Je draait de gipsplaatplug in de gipsplaat met een schroevendraaier. Draai vervolgens een schroef of een schroefhaak voorzichtig in de plug. 

Een goede gipsplaatplug die wij aanraden zijn die van Fischer & Tornitrex pluggen en schroeven.

Hollewandplug
Hollewandplug

De hollewandplug is een plug die zo gemaakt is dat ie goed vast kom te zitten wanneer je de schroef indraait. De weerhaken aan het uiteinde van de plug zorgen ervoor dat de plug niet meedraait bij het schroeven. 

De plug is geschikt voor plaatmaterialen met een dikte van 3 mm tot en met 26 mm en zijn dan ook uitermate geschikt voor het ophangen van lampen of planken.

Je steekt de plug dichtgevouwen in het gat en duw vervolgens het bijgeleverde pennetje in de plug. Duw door totdat je geen weerstand meer voelt. Het schaargedeelte van de hollewandplug is achter de wand uitgeklapt en je kunt nu de schroef erin draaien waardoor de plug zich vastklemt.

Goede en van metaal gemaakte hollewandpluggen die wij aanraden zijn die van de Fischer HM serie.

Hoeveel kg kan je aan een gipswand hangen?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je verschillende voorwerpen aan je gipswanden hangen mits je de juiste schroeven en pluggen gebruikt. Maar hoeveel kg kun je nu aan een gipswand hangen?

Wanneer je schroefpluggen / gipsplaatpluggen gebruiken kun je tot ongeveer 20 kilo tegen een gipswand aanhangen. Gebruik je een (metalen) hollewandplug dan kun je zelfs middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg ophangen.

Wil je hele zware voorwerpen aan je gipswand bevestigen zoals bijvoorbeeld een wasbak? Dan kun je er beter voor zorgen dat de constructie achter de gipsplaten stevig is en dat je daar het zware voorwerp aan vast maakt.

Tot slot

Je weet nu meer wat je te doen staat als je wilt boren in gipsplaten zoals het gebruik van de juiste boor en pluggen. Wees tijdens het boren voorzichtig om de gipsplaten niet te beschadigen. Vond je dit een handig artikel? Dan zouden wij het fijn vinden als je dit artikel zou willen delen op je social media kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *