Ga naar de inhoud
boren in gipsplaat

Boren in gipsplaat? Let dan hierop!

Gaten boren in gipsplaat? Gipsplaten worden gebruikt voor het maken van wanden of plafonds. Veel doe-het-zelvers vragen zich dan ook af welke type boren je het beste kunt gebruiken bij het boren van gaten en welke pluggen het beste zijn.

Om je hierbij te helpen bespreken we in dit artikel welke type boren en pluggen je het beste kunt gebruiken wanneer je iets wilt ophangen. We geven ook extra tips om schade aan je gipsplaten te voorkomen en alternatieven voor boren als dat beter past bij jouw situatie.

Controleer of het een gipswand betreft

Voordat je begint met boren, is het belangrijk om te controleren of je daadwerkelijk met een gipswand werkt. Tik zachtjes op de muur: een hol geluid wijst vaak op een gipsplaat. Bovendien herken je een gipswand aan het fijne, witte boorstof dat aan je boor blijft kleven tijdens het boren. Gebruik eventueel een multi-detector om holle en massieve delen in de gipswand te vinden, zodat je zeker weet waar je het beste kunt boren. Zo voorkom je onnodige beschadiging.

Welke boor voor gipsplaat?

Een ijzerboor of metaalboor is het meest geschikt voor gipsplaat. Deze boren zijn scherp genoeg om door gips en stucwerk te gaan zonder beschadigingen. Alternatief kun je een houtboor gebruiken bij voorzichtig boren. Voor grotere gaten, zoals voor inbouwdozen, gebruik je een gatenzaag.

In het geval van een gatenzaag, laat de zaag rustig draaien om scheuren in de gipsplaat te voorkomen.

Geschikte boormachines om te boren in gipsplaat

Niet elke boormachine is geschikt voor gipsplaten. Een schroefboormachine of klopboormachine is ideaal omdat deze voldoende controle biedt zonder de plaat te beschadigen. Vermijd het gebruik van een boorhamer, omdat de slagkracht te groot is en schade aan de plaat kan veroorzaken.

  • Schroefboormachine of accuboormachine: Geschikt voor schroeven en boren in hout, kunststof, gips en andere zachte materialen.
  • Klopboormachine: Handig voor boren in gips, hout, baksteen en metaal.
  • Boorhamer: Alleen geschikt voor harde steensoorten of beton, niet aanbevolen voor gipsplaten.

Let erop dat je een gemiddelde snelheid en toerental gebruikt tijdens het boren. Laat de boor op toeren komen en oefen geen overmatige druk uit om beschadiging te voorkomen.

Welke pluggen voor gipsplaten?

Wil je iets aan de muur hangen? Gebruik dan speciale pluggen zoals hollewandpluggen, gipsplaatpluggen of hollewandankers. Afhankelijk van het gewicht en de aard van het object dat je wilt ophangen, kies je de juiste plug.

Gipsplaatpluggen

gipsplaatplug

De gipsplaatplug is een korte plug die zich automatisch zekert zodat deze niet meer los kan komen. Geschikt voor gipsplaten van 9,5 mm tot 12,5 mm en ideaal voor lichte tot middelzware objecten zoals een gordijnrail of een kapstok. Je draait de plug eenvoudig in de gipsplaat met een schroevendraaier en bevestigt daarna een schroef of haak.

Hollewandpluggen

hollewandplug

De hollewandplug is geschikt voor lichte tot middelzware voorwerpen zoals fotolijsten of een spiegel, keukenkast en kapstok. Deze plug is ontworpen om stevig vast te blijven zitten dankzij de weerhaken en het schaargedeelte dat zich achter de wand uitklapt. Geschikt voor 9,5 tot 12,5 mm dik gipsplaten.

Je steekt de plug dichtgevouwen in het gat en duw vervolgens het bijgeleverde pennetje in de plug. Duw door totdat je geen weerstand meer voelt. Het schaargedeelte van de hollewandplug is achter de wand uitgeklapt en je kunt nu de schroef erin draaien waardoor de plug zich vastklemt.

Hollewandanker

hollewandanker

De hollewandanker is geschikt voor zware voorwerpen zoals een plafondventilator, muurbeugel, HR-ketel of een keukenkast. Het anker wordt strak getrokken en klemt zichzelf stevig vast aan de achterzijde van de gipsplaat. Voor een correcte plaatsing boor je een gat ter grootte van de diameter van het anker, kantel je het anker en duw je het door het gat. Trek het strak en klem het tegen de wand voordat je het object bevestigt.

Hoeveel kg kan je aan een gipswand hangen?

Met de juiste schroeven en pluggen kun je veel ophangen aan een gipswand. Gipsplaatpluggen van Toggler dragen tot maximaal 145 kilo per plug. Met de 16mm- tot 19mm-hollewandplug van Toggler kun je middelzware objecten tot 80 kilo ophangen. Voor zwaardere voorwerpen, zoals een wasbak of keukenkast, is een stevige constructie achter de gipsplaat noodzakelijk. Gebruik je een hollewandanker van Toggler, dan kan een gipswand zelfs tot 268 kg dragen. Zorg er in dat geval wel voor dat de gipsplaat voldoende dik is en de plug correct is geplaatst.

Verder geldt:

  • Hoe dikker de gipsplaat, hoe meer gewicht deze kan dragen.
  • Aan een gipswand kun je meer gewicht hangen dan aan een gipsplafond.
  • Verspreid het gewicht over meerdere bevestigpunten
  • Controleer altijd de verpakking van de pluggen die je gebruikt om de maximale draagkracht te bepalen.
  • Als er rachelwerk of metalen profielen achter de gipswand zitten, kun je deze gebruiken als extra versteviging. Gebruik een multi-detector om deze te lokaliseren.
  • Houd rekening met de kwaliteit van de gipsplaat. Oudere of beschadigde platen zijn minder sterk en kunnen minder gewicht dragen.
  • Voor zeer zware lasten kan het zinvol zijn om achter de gipsplaat een houten plank of OSB plaat te plaatsen. Deze fungeert als extra versteviging voor de pluggen.

Wat als er een laagje stuc op de gipswand zit?

Boren in een gipswand met stucwerk doe je op dezelfde manier als in een gipsplaat zonder stuc. Gips en stucwerk zijn beide zachte materialen, waardoor je er makkelijk doorheen boort. Zet niet teveel druk tijdens het boren om schade aan het stucwerk te voorkomen.

Alternatieven voor boren

Heb je een lichte bevestiging en wil je de gipsplaat liever niet beschadigen? Overweeg dan een alternatief zoals high tack kit of sterke dubbelzijdige tape. Dit zijn handige oplossingen voor het bevestigen van kleine decoratieve items zonder te boren. High tack kit is vooral geschikt voor iets zwaardere toepassingen.

Tot slot

Je weet nu meer over het boren in gipsplaten, inclusief het gebruik van de juiste boor en pluggen. Controleer altijd of je met een gipswand werkt, wees voorzichtig tijdens het boren en overweeg alternatieven als dat beter uitkomt. Vond je dit een handig artikel? Deel het dan gerust op je social media! Zo help je andere doe-het-zelvers ook een stap verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *