Ga naar de inhoud
Boren in baksteen of voeg: wat is nu beter?

Boren in Baksteen of Voeg: wat is nu beter?

Wil je graag iets ophangen maar weet je niet of je moet boren in baksteen of voeg? In dit artikel vertellen wij je wanneer je waar precies moet boren en geven wij je nog enkele tips. Lees je mee?

Leestip: op zoek naar een klopboormachine om in baksteen of voeg te boren? In het artikel beste klopboormachine delen wij onze selectie.

Boren in baksteen of voeg?

Wanneer je iets wilt gaan ophangen aan een muur gemaakt van bakstenen heb je de keuze om te boren in baksteen of in de voeg. Maar wanneer is nu welke optie het beste?

Wil je iets zwaars ophangen zoals bijvoorbeeld een plantenbak dan kun je beter de gaten boren in het midden van de steen. Wil je iets lichts ophangen, dan kun je ervoor kiezen om gaten te boren in de voeg. 

Het voordeel van boren in een voeg is dat dit een stuk makkelijker gaat dan in een baksteen. Bovendien heb je later altijd nog de mogelijkheid om de gaten in de voeg weer dicht te maken. 

Een tip die we je willen meegeven is dat je geen te grote schroef moet gebruiken ten opzichte van de plug. Je loopt dan het risico dat de baksteen barst als het wat meer naar de rand zit.  Wil je buiten iets ophangen kies dan voor RVS schroeven. 

Extra tips voor het boren in voegen of bakstenen

Je weet inmiddels wanneer je in baksteen of voegen moet worden. Nu willen wij je nog enkele tips geven voor het boren in baksteen of voeg.

  • Kies de juiste boor – voor het boren in baksteen kun je het beste een steenboor gebruiken. Dit type boor heeft namelijk een stompe kop met 2 “vleugeltjes” die als het waren de steen kapot slaat.
  • Wel of niet kloppen – in wat hardere steensoorten ben je al snel geneigd om de klopfunctie van je boormachine aan te zetten. Maar ons advies is dat je deze functie alleen moet gebruiken als normaal boren niet het gewenste resultaat geeft. Zet je de functie aan, voer dan langzaam aan het aantal slagen op om zo eventuele schade te beperken.
  • Zorg dat de gaten schoon zijn – trek tijdens het boren van de gaten soms de boormachine een klein stukje terug. Op deze manier zorg je ervoor dat de boorgaten schoon worden. Ben je klaar met boren, gebruik dan bijvoorbeeld de stofzuiger om gaten goed zijn te zuigen.
  • Maak gebruik van pluggen – door gebruik te maken van de juiste pluggen veranker je de schroeven. Dit komt doordat bij het indraaien van de schroef het uiteinde van de plug zich uitzet waardoor de schroef goed vast komt te zitten. 

Tot slot

We zijn nu aan het einde van dit artikel gekomen. Hopelijk ben je meer te weten gekomen wanneer het nu verstandig is om om te boren in baksteen of in een voeg. Vond je dit aan interessant artikel, dan willen wij je vragen om dit artikel te delen op je social media kanalen. Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie onderaan het artikel achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *