Ga naar de inhoud
Kom meer te weten over de verschillende boorkoppen soorten en hun variaties

Boormachine boorkop soorten

Ben jij al bekend met de verschillende boorkop soorten? Er zijn een groot aantal soorten die ervoor kunnen zorgen dat jouw klussen op een betere manier verlopen. Je kunt de boorkop namelijk niet voor iedere soort gebruiken, omdat je hiermee beschadigingen aan kunt brengen aan het oppervlak.

Je kunt daarom het beste onderstaande informatie doornemen. Je leest precies welke soorten er zijn en hoe je de juiste keuze maakt als het gaat om jouw klus.

Lees daarom snel verder en ontdek de mogelijkheden.

De 3 verschillende boorkoppen soorten

Momenteel zijn er drie verschillende boorkoppen voor boormachines te vinden. De boormachines kunnen hier niet zonder werken en de boor helpt jou om door een bepaald oppervlak te komen. Je moet daarom goed weten welke er op de markt te vinden zijn en welke klus je hiermee kunt gaan doen.

1. Tandkransboorkop

tandkransboorkop

De tandkransboorkop is de oudste en bekendste boorkop die je op de markt kunt vinden. De boor moet in dit geval met een sleutel vastgedraaid worden. Veel mensen gebruiken dit systeem niet meer, omdat de sleutel vaak zoek is of aan het snoer van de boormachine hangt.

Dit kan het klussen soms minder eenvoudig maken. Het is een boorkop die wel nog bij de oudere boormachines voorkomt. Indien je een ouder model aanschaft, kan het dus zijn dat je met deze boorkop en boren te maken gaat krijgen.

Deze boorkop is voornamelijk geschikt voor de echte doe-het-zelvers. De lichte klussen in en rondom het huis zullen hiermee namelijk uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft alleen de juiste boor in de boorkop te plaatsen.

Wel moet je rekening houden dat een betonboor hier niet op geplaatst kan worden, omdat de zwaardere materialen niet doorboord kunnen worden. Daarbij moet je ervoor kunnen zorgen dat je de boren goed vastzet op de boorkop, omdat er anders ongelukken voor kunnen komen.

2. Snelspanboorkop

snelspanboorkop

De snelspanboorkop is een boorkop waarvoor geen sleutel nodig is. De snelspan draai je namelijk met de hand vast. Hierdoor kun je binnen een enkele handeling de boorkop wisselen en weer door met de volgende klus.

De boren worden gebruikt bij een klopboormachine, waarmee boren door zachte steensoorten, metaal en hout eenvoudiger gaat. Als je de snelspan gebruikt moet je er echter wel voor zorgen dat je deze goed vast hebt zitten. Controleer daarom altijd alles voordat je daadwerkelijk gaat klussen.

Bij de snelspan zijn er twee systemen terug te vinden. Zo heb je een systeem met een enkele bus en een met een dubbele bus. Als je een systeem aanschaft met een dubbele bus heb je twee handen nodig voor het vastdraaien.

Bij de andere zal het jou ook met een hand lukken. Je moet hiervoor dus voor jezelf bepalen wat beter bij je gaat passen en hoe je jouw klusproject tot een goed einde gaat brengen. Met een goede boormachine kun je hierdoor al een groot deel van de klussen rondom de woning uitvoeren.

3. SDS boorkop

SDS Plus boorkop

De SDS boorkop is een geheel ander systeem dan de eerder genoemde boren. In dit geval wordt de boor namelijk vastgeklikt. Doordat de boor niet meer met de hand vastgedraaid hoeft te worden is er vrijwel geen beweging in te krijgen.

De boor kan niet meer heen en weer bewegen, wat bij bijvoorbeeld de snelspan wel voor kan komen. Het zal het klussen daarom veilig maken voor de zwaardere klussen. Deze boren worden daarom ook gebruikt voor de betonboor.

Er zijn een aantal verschillende SDS boorkoppen te vinden. De eerste is de SDS plus. Deze boor heeft een 10 millimeter schacht. De schacht is voorzien van twee gleuven. Voor de doe-het-zelver is dit een uitstekende boor om de gemiddelde breekwerkzaamheden uit te voeren.

Een andere variant is de SDS max boorkop. De SDS max boorkop wordt voornamelijk voor grotere gaten gebruikt. Je kunt hier een boor met een 18 millimeter schacht en vier gleuven in plaatsen. Deze boorkoppen worden voornamelijk gebruikt bij de professionele klussen, waarbij de zware werkzaamheden zonder moeite uitgevoerd worden.

Wanneer gebruik je welke boorkop?

Voordat je gaat kijken welke boorkop je voor welke klus gebruikt, is het ook verstandig om te weten wat de verschillen zijn. In eerste instantie lijkt het namelijk alsof de boor ook hetzelfde gaat zijn, terwijl er wel degelijk andere klusprojecten mee uitgevoerd kunnen worden.

Een snelspan en de SDS boorkop zijn tegenwoordig de meest gebruikte. De snelspan variant is voornamelijk bij klopboormachines te vinden, welke voornamelijk lichtere klussen kunnen klaren. De SDS boorkop is daarbij weer voor zwaardere sloopwerkzaamheden van belang. Jouw klus zal daarom een grote rol gaan spelen bij het maken van een keuze.

Het belangrijkste verschil is de wijze waarop de boor vastgezet wordt. De snelspan boorkop is voorzien van een systeem waarmee je de boor vast moet draaien. Je moet hiervoor een handeling uitvoeren en kunt de hout-of metaalboor vastklemmen. De boor zal wanneer je de handeling goed uitvoert niet wegschieten, maar kan wel enigszins bewegen.

Bij een SDS boorkop gaat het om een kliksysteem, waardoor het onmogelijk is om de boor te laten bewegen en de keiharde materialen op een veilige manier bewerkt kunnen worden. Deze worden daarom ook verkozen voor de sloopwerkzaamheden die door professionals uitgevoerd worden.

Je moet niet alleen naar de verschillende categorieën kijken als je een nieuwe boorkop nodig hebt, maar moet altijd goed weten welke je nodig hebt. Enkele tips die jou hierbij kunnen helpen:

  • Klopboormachines – De klopboormachines zullen over het algemeen voorzien zijn van een snelspan. Deze boorkop zal daarom voor hout, metaal en steen werken. De boor kan hier ook op aangepast worden. Ga daarom niet met een houtboor of metaalboor in een ander materiaal, maar gebruik hier de juiste boren voor.
  • Botonboormachines – De betonboor kan in een SDS boorkop. Je zult deze gebruiken als je een muurtje af wilt breken of de voegen tussen de tegels beitelt. De boorkop maakt dan een hakkende beweging.
  • Accessoires – Als laatste kun je nog een keuze maken welke andere accessoires je naast de boorkop nodig hebt. Een SDS max boor kan bijvoorbeeld niet in een snelspan. Voor sommige boormachines heb je daarom extra adapters of boorkoppen beschikbaar, waardoor je eenvoudig kunt wisselen van boor en niet ook nog een extra apparaat aan hoeft te schaffen. Uiteraard moet je dan wederom opletten welke boor je nodig hebt voor de klus. De klusprojecten zullen daardoor altijd beter gaan verlopen en jou voorzien van meer eenvoud. Als je meer mogelijkheden wilt hebben, kun je dus ook naar adapters kijken voor de boorkop en hiervan profiteren op de langere termijn.

Tot slot

Nu je weet welke boorkoppen er te vinden zijn op de markt en wat de verschillen zijn, kun je bepalen welke klussen jij uit gaat voeren. Op basis van jouw klus heb je altijd een goede boorkop in handen en weet je zeker dat je de boor erin kunt bevestigen.

Jouw klus zal hierdoor gemakkelijk en veiliger gaan verlopen en het als doe-het-zelver zijn de meeste werkzaamheden zonder moeite uit te voeren. Een goede vergelijking maken en bovenstaande varianten meenemen in jouw zoektocht biedt jou de gelegenheid om jouw hobby uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *