Ga naar de inhoud
Beste Vlakschuurmachine

Beste Vlakschuurmachine van 2024 | Ontdek de top 6

Wanneer je op zoek bent naar de voor jou beste vlakschuurmachine dan kom je erachter dat dit een fikse uitdaging is. Er zijn ontzettend veel merken en verschillende soorten vlakschuurmachines op de markt waardoor een goede keuze maken dan ook ontzettend moeilijk is.

Om je te helpen om je keuze makkelijker te maken ontdek je in dit artikel een handig overzicht van de beste vlakschuurmachines die op dit moment te koop zijn.

Aan het einde van dit artikel weet je dan ook welke en waar je de beste vlakschuurmachine kunt aanschaffen en waar je op moet letten.

Wat is de beste vlakschuurmachine van 2024?

Hieronder vind je een overzicht van welke vlakschuurmachines wij fan zijn. We hebben de lijst op basis van meerdere punten. 

Zo hebben we onze ervaringen meegenomen en de ervaringen van andere gebruikers. Door dit mee te nemen in onze lijst krijg je een eerlijke mening en niet het verkooppraatje van bedrijven. Je leest dan ook bij elke vlakschuurmachine de plus- en minpunten. 

Een ander punt waar wij goed op hebben gelet is de prijs-kwaliteit verhouding.  Je wilt tenslotte een goede vlakschuurmachine die binnen je budget past en ook nog eens lang meegaat. 

We hebben de lijst met beste vlakschuurmachines dan ook opgedeeld in verschillende categorieën. Namelijk kleine en grote vlakschuurmachines, maar ook een vlakschuurmachine voor professionals. 

Op deze manier is er altijd wel een goede vlakschuurmachine die aansluit bij je wensen. Ook hebben we ook direct de links erbij gezet waar de vlakschuurmachine het goedkoopst kunt kopen. 

Kleine vlakschuurmachines

Kleine schuurmachines zijn ideaal voor kleine werkzaamheden. Ze zijn vooral geschikt voor het schuren van kleine of lastige oppervlakken. Hieronder kom je meer te weten over onze top twee kleine vlakschuurmachines.

1. Makita BO4555K

Ben je op zoek naar een kleine en een goede vlakschuurmachine? Voor ons is de Makita BO4555K de beste vlakschuurmachine van dit moment. De kleine schuurmachine heeft een motor van 200 watt en schuurt met 28.000 schuurbewegingen per minuut.

Om de vibraties op te vangen is er extra contragewicht aan de schuurmachine toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de trillingswaarde van de vlakschuurmachine 2,5 m/s is. Dankzij de soft grip en de lage trillingswaarde van de Makita BO4555K is deze dan ook geschikt om lang achterelkaar te gebruiken zonder dat je last krijgt van je hand of arm.

Daarnaast heeft de Makita een krachtige stofafzuiging om zo goed mogelijk stofvrij te werken. De schuurmachine is ook te koppelen aan de Makita mobiele stofzuigers. 

Standaard wordt de vlakschuurmachine van Makita geleverd met perforatieplaat, stofzak en houder om stofvrij te schuren en een handige opbergkoffer. Ook worden er drie soorten schuurpapier (1x K60, 1x K100 en 1x K150) erbij geleverd zodat je direct aan de slag kunt gaan. 

Bij bepaalde winkels heb je ook nog eens de mogelijkheid om direct extra schuurpapier mee te bestellen zodat je altijd genoeg op voorraad hebt.

Voordelen
 • Een krachtige kleine vlakschuurmachine voor het schuren van verticale en horizontale projecten.
 • Licht in gewicht en vast te houden met één hand zodat je ook nog eens bovenhands kunt schuren.
 • Met een lage trillingswaarde van 3.5 m/s ervaar je minder snel een vermoeide hand of arm.
 • Drie soorten schuurpapier worden erbij geleverd zodat je direct aan de slag kunt.
Nadelen
 • De kabellengte is met twee meter voor sommige net wat tekort.

2. DeWalt DWE6411-QS

De DeWalt DWE6411 is met een 230 watt motor een fijne vlakschuurmachine voor de veelvuldige gebruiker. De DeWalt schuurmachine is voorzien van een ergonomische handgreep met een rubberen afwerking. 

Dit zorgt niet alleen voor een goede grip, maar is ook nog eens extra veilig voor de gebruiker zelf. 

Dankzij het lage gewicht van 1.2 kilo en een vibratie van 4 m/s kun je vlakschuurmachine eenvoudig met één hand bedienen. Door de lage vibratie voel je tijdens het schuren nauwelijks trillingen in je hand, pols of in je arm. Hierdoor kun je langer schuren zonder dat je hand of arm vermoeid raakt. 

Het schuurpapier bevestig je heel eenvoudig met het klittenbandsysteem. Je vervangt het schuurpapier dan ook snel met een nieuwe. Je hebt ook de mogelijkheid om standaard schuurpapier te gebruiken. Hiervoor heeft de vlakschuurmachine van DeWalt speciale klemmen. 

Een ander voordeel van de DWE6411-QS is dat het een grote stofopvang zak bevat om stofvrij te kunnen schuren. Heb je een verrijdbare stofzuiger, dan kun je deze er ook op aansluiten. 

De DeWalt vlakschuurmachine wordt geleverd met alleen een handleiding en de handige stofzak.

Voordelen
 • De krachtige 230 watt motor zorgt voor veel schuurkracht.
 • Met een gewicht van 1.2 kilo bedien je de schuurmachine eenvoudig met slechts 1 hand
 • Dankzij de lage trillingswaarde van 4 m/s voel je nauwelijks trillingen.
 • Eenvoudig schuurpapier bevestigen dankzij het klittenbandsysteem.
 • Met de 4 meter lange kabel heb je veel bewegingsvrijheid.
Nadelen
 • Bij zware belasting kan het toerental afnemen. Je schuurt dan minder gelijkmatig.
 • Geen schuurpapier bijgeleverd.

3. Bosch GSS 160 Multi

De nummer drie is de Bosch GSS 160 een kleine multi schuurmachine van Bosch. De GSS 160 heeft een 180 watt motor en schuurt met maximaal 24.000 schuurbewegingen per minuut.

De kleine schuurmachine van Bosch is voorzien van een ergonomische handgreep. Samen met het kleine ontwerp het lage gewicht van 1.2 kg en een lage trillingswaarde van 5 schuur je makkelijk en comfortabel je project.

Het unieke van deze schuurmachine is dat het een multi-schuurmachine is. Dit betekent dat je verschillende schuurzolen erop kunt plaatsen waaronder een driehoekige, vierkante en een rechthoekige schuurzool.

Op alle schuurzolen plaats je dankzij het klittenbandsysteem eenvoudig het bijpassende schuurpapier. Super handig voor het snel wisselen van schuurpapier.

Een ander voordeel van de Bosch GSS 160 is dat het een stevige metalen plaat heeft. Dit helpt om de levensduur van het apparaat te verlengen.

De Bosch GSS 160 wordt geleverd met veel extra’s. Namelijk een stofbox en een microfilter om stofvrij te werken. Bovendien krijg je de drie schuurzolen, voor elke schuurzool een schuurpapier, schroevendraaier, perforatiegereedschap en een kunststof koffer om je schuurmachine veilig in op te bergen.

Voordelen
 • De krachtige 180 watt motor zorgt voor veel schuurkracht.
 • Dankzij het gewicht van 1.2 kilo kun je de schuurmachine met 1 hand bedienen.
 • Met een trillingswaarde van 5 voel je gedurende  het schuren nauwelijks trillingen.
 • Een delta en vlakschuurmachine in 1 schuurmachine.
 • Eenvoudig schuurpapier bevestigen dankzij het klittenbandsysteem.
Nadelen
 • Geen variabele snelheid knop aanwezig. Je schuurt dus altijd met dezelfde snelheid.

Grote vlakschuurmachines

Een grote vlakschuurmachine is te herkennen aan de grote rechthoekige schuurzool. Een grote schuurmachine bedien je het beste met twee handen en is vooral handig voor het schuren van gladde, grote oppervlakken zoals deuren, hoeken en randen. Hieronder vind je onze aanbevelingen voor als je op zoek bent naar een grote vlakschuurmachine.

1. Makita BO3711

De Makita BO3711 is een grote vlakschuurmachine van 190 watt dat geschikt is voor het schuren van verticale en horizontale projecten zoals trappen en andere grote oppervlakken.

Het gewicht van deze Makita is 1.6 kg, wat gezien zijn grote formaat ontzettend licht is. Dankzij het ergonomische handvat ligt de Makita BO3711 goed in je handen. De lage trillingswaarde van 3.5 m/s zorgt ervoor dat je lekker lang kunt schuren zonder last te krijgen van je handen en armen.

De Makita BO3711 kent een variabele toerentalregeling. Hierdoor houd je zelf alle controle over de schuursnelheid. Ideaal voor de fijne afwerking. Het schuurpapier zet je eenvoudig vast met de klemmen van de schuurmachine.

De Makita vlakschuurmachine wordt geleverd inclusief schuurpapier perforatieplaat en een handige stofzak zodat je altijd stofvrij kunt schuren.

Voordelen
 • Dankzij de grote rechthoekige schuurzool is de schuurmachine ideaal voor het schuren van grote oppervlakken.
 • Er is een variabele snelheid knop aanwezig waardoor je zelf de controle houdt over de schuursnelheid.
 • De lage trillingswaarde van 3.5 zorgt ervoor dat je minder snel vermoeide handen en armen krijgt en daardoor langer kunt doorschuren.
Nadelen
 • Met een stroomkabel van 2 meter heb je wat minder bewegingsruimte. Een verlengkabel is dus aan te raden.
 • Geen bijgeleverde koffer.

2. Metabo SRE 4350 TurboTec

De Metabo SRE Vlakschuurmachine is een wat duurdere schuurmachine. Maar wat ons betreft elke cent waard. Het is namelijk een 350 watt schuurmachine met schuurbewegingen van 8400 tot 22000 per minuut

Hierdoor is de schuurmachine dan ook geschikt voor allerlei klussen in en rondom je huis. Denk dan aan het schuren van je kozijnen, deuren enzovoort. 

Doordat het een vlakschuurmachine is met veel schuurkracht, weegt deze dan ook iets zwaarder, namelijk 2.4 kg. Dankzij het ergonomische handvat aan de bovenkant en het aparte handvat ligt de schuurmachine goed in je handen. 

Dankzij de lage trillingswaarde van 3.3 m/s krijg je minder snel last van je handen en armen waardoor je de vlakschuurmachine lang achterelkaar kan gebruiken. 

De Metabo SRE-vlakschuurmachine is voorzien van een scheurbestendig rubberen manchet en afgedichte hoek kogellager. Het grote voordeel hiervan is dat de vlakschuurmachine beschermd is tegen stof waardoor je de levensduur van de machine automatisch verlengt. 

Een ander uniek punt van deze machine is dat het ook een turbo knop bevat. Mocht je op momenten extra schuurkracht nodig hebben, dan kun je hiervoor de turboknop gebruiken. 

De Metabo SRE 4350 TurboTec wordt geleverd met een schuurzool met klittenbandhechting voor het eenvoudig plaatsen van schuurpapier. Natuurlijk ook de extra handgreep, stofbox een vouwfilter. 

Voordelen
 • Met een motor van 350 watt is de Metabo  vlakschuurmachine een echte krachtpatser.
 • Geschikt voor allerlei klussen zoals het schuren van kozijnen, tafels, deuren enzovoort.
 • Met een lage trillingswaarde van 3.3 m/s krijg minder snel vermoeide handen en armen.
 • Een handige turbo knop voor wanneer je extra schuurkracht nodig hebt.
Nadelen
 • Met een gewicht van 2.4 kilo iets zwaarder dan de andere vlakschuurmachines.
 • Geen schuurpapier bijgeleverd.

Professionele vlakschuurmachine met accu

Als professioneel wil je natuurlijk hebben dat je schuurmachine lang meegaat. Ook bij dagelijks gebruik. Hieronder vind je dan ook de beste vlakschuurmachine voor professionals. 

1. Festool RTS 400 REQ-Plus

Ben je op zoek naar een professionele vlakschuurmachine waarbij je ook nog eens vrij kan bewegen? Dan is de Festool RTS 400 REQ-Plus voor jou bedoeld. De RTS 400 werkt op accu waardoor je juist extra veel bewegingsruimte hebt

De vlakschuurmachine heeft een gewicht van 1.4 kilo en een trillingswaarde van 2.0 m/s. Dankzij het compacte ontwerp en het ergonomische handvat ligt de professionele vlakschuurmachine heel goed in de hand.

Het voordeel hiervan is dat je de vlakschuurmachine eenvoudig te hanteren is. Zo schuur je moeiteloos bovenhands, op verticale vlakken of moeilijk bereikbare plekken.  

De Festool vlakschuurmachine wordt geleverd met twee 3.1 Ah accu’s en een snellader. Mocht je al accu’s van Festool hebben, dan kun je deze ook gebruiken op de vlakschuurmachine. Je hebt ook de mogelijkheid om de Festool plug-it netadapter kabel erop aan te sluiten. Ideaal voor wanneer je een hele lang tijd wilt gaan schuren. 

Verder wordt de Festool RTS 400 REQ geleverd met een stofzak om stofvrij te schuren. Mocht je al een Festool stofzuiger hebben, dan kun je deze hierop ook aansluiten om zo stofvrij te schuren. Verder wordt de Festool vlakschuurmachine geleverd in een stevige opbergkoffer.

Voordelen
 • Extra veel bewegingsruimte doordat de vlakschuurmachine gebruikt van accu’s.
 • Met een gewicht van 1.2 kilo is de vlakschuurmachine met één hand te bedienen
 • Met een trillingswaarde van maar liefst 2.0 m/s voel je nauwelijks enige trillingen tijdens het schuren.
 • Wordt geleverd met twee 3.1 Ah accu’s en een snellader.
 • Mogelijkheid om de vlakschuurmachine aan te sluiten aan het stopcontact dankzij de plug-it netadapter.
Nadelen
 • Flink in prijs
 • Geen schuurpapier bijgeleverd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vlakschuurmachine?

Zoals je hebt kunnen zien zijn er ontzettend veel vlakschuurmachines waar je uit kunt kiezen. Het mooie van een vlakschuurmachine is dat ze lang meegaan. Wil je een vlakschuurmachine kopen, dan is het belangrijk om bij aanschaf te letten op de volgende punten.

1. Vermogen

Wanneer je een vlakschuurmachine wilt gaan kopen is het heel belangrijk dat je goed let op het vermogen van de schuurmachine. Het vermogen wordt weergegeven in het aantal watt. De meeste schuurmachines hebben een vermogen van tussen de 100 en 400 watt.

Een ander belangrijk punt waar je goed op moet letten is het aantal schuurbewegingen per minuut. Als je tussen de 4000 en 25000 schuurbewegingen per minuut zit, zit je goed.

2. Trillingswaarde

Een schuurmachine moet tijdens het schuren altijd goed in je hand liggen en een lage trillingswaarde hebben. Tijdens het schuren worden de trillingen namelijk rechtstreeks op je hand en pols overgebracht. Een goede vlakschuurmachine heeft dan ook een goede handgreep die zoveel mogelijk trillingen absorbeert en een apart antivibratiesysteem.

Een trillingswaarde van kleiner dan 5 wordt over het algemeen gezien als een zeer lichte trillingswaarde. Dit betekent dat de je trillingen van de schuurmachine niet tot nauwelijks voelt.

Een trillingswaarde van tussen de 5 en 7 wordt gezien als een licht. Je voelt nauwelijks de trillingen in je armen en is dan ook niet storend of vervelend te noemen.

Pas bij een trillingswaarde van 7 en hoger voel je de trillingen flink in je handen, polsen en armen. Wij raden dan ook aan om vlakschuurmachines die een trillingswaarde vanaf 7 niet te kopen.

Beste Vlakschuurmachine
Metabo SRE 4350 TurboTec met aparte stofafzuiging

3. Gewicht

Niet alleen het vermogen en de trillingswaarde is belangrijk, maar ook het gewicht van de schuurmachine. Je wilt namelijk de vlakschuurmachine enkele uren achterelkaar kunnen gebruiken. Een zware schuurmachine zorgt al snel voor vermoeide handen en armen, wat weer invloed heeft op de kwaliteit van je werk.

Kies daarom voor een lichte schuurmachine met een gewicht van tussen de 1.4 en 2.5 kg.

4. Geluid

Wij vinden het aantal decibel dat een vlakschuurmachine maakt ook belangrijk. Het volume ook wel het geluid wat een schuurmachine maakt hangt sterk af van het materiaal dat je wilt gaan schuren. Let daarom ook goed op het geluidsniveau van je schuurmachine. In de meeste gevallen hebben vlakschuurmachines een geluidsniveau van ongeveer 75 tot 85.

5. Stroomkabel of accu

Wil je een vlakschuurmachine kopen, bedenk dan eerst wat voor vlakschuurmachine je wilt hebben. Je hebt tegenwoordig namelijk de keuze uit schuurmachines met een stroomkabel of enkel met een accu. Beide hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

Zo kunnen sommige doe-het-zelvers een stroomkabel vervelend vinden omdat de kabel in de weg zit wanneer ze aan het schuren zijn. Een vlakschuurmachine met een accu is dan wel weer een stukje duurder. Maar mocht je al accu’s hebben van een bepaald merk, dan zou je eens kunnen kijken of die accu’s ook werken.

In dat geval hoef je alleen nog maar de body te kopen en bespaar je ook nog eens geld.

6. Stofafzuiging

Een ander belangrijk punt waar je goed op moet letten is de stofafzuiging. Als je een vlakschuurmachine gebruikt met een goede stofafzuiging of stofopvangbak heb je geen last van stof en gruis.

De meeste moderne vlakschuurmachines hebben tegenwoordig een bijgeleverde stofzak aan het uiteinde van de schuurmachine zitten. Echter is het bij deze schuurmachine het ook mogelijk om hierop een speciale mobiele bouwstofzuiger te plaatsen.

Lees ook: Twijfel je tussen een vlak of een excentrische schuurmachine? In het artikel wat is het verschil tussen vlakschuurmachine en excentrische schuurmachine vertellen wij je de verschillen.

7. Schuurpapier

Als je een vlakschuurmachine wilt kopen heb je natuurlijk ook schuurpapier nodig. Om ervoor te zorgen dat je direct aan de slag kunt leveren de meeste merken bijpassend schuurpapier erbij. Mocht dat nu het geval zijn, dan doe je er slim aan om direct het juiste schuurpapier erbij te bestellen. Veel winkels bieden je deze optie dan ook aan.

Ben je op een later moment door je schuurpapier heen, kijk dan goed naar de grootte van de schuurzool, het soort bevestiging (klemmen of klittenband) en het merk.

Kies je voor schuurpapier met klittenband zorg er dan voor dat je kiest voor schuurpapier dat bij je vlakschuurmachine hoort en dat de gaten overeenkomen. Wil je gebruik maken van klemmen, kies dan er dan voor om een rol schuurpapier te kopen en deze op maat te knippen.

Zorg er dan wel voor dat de gaten overheen komen met de gaten in de schuurzool. Veel merken leveren standaard dan ook perforator gereedschap die je hierbij helpt.

Beste vlakschuurmachine tot slot

Je bent nu aangekomen aan het einde van dit artikel. Je hebt als het goed is dan ook een goed beeld gekregen wat de beste vlakschuurmachine van dit moment is. Daarnaast hebben wij je uitgelegd op welke punten je moet letten wanneer je een vlakschuurmachine wilt gaan aanschaffen.

Op basis van al deze informatie kun je dus een goede keuze maken voor de aanschaf voor de voor jou beste vlakschuurmachine. Zet dan ook je wensen op een rijtje en kijk welke schuurmachine het meeste aan deze wensen voldoet. 

Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie onderaan de pagina achter. We zouden het ook heel fijn vinden als je dit artikel wilt delen op je social media kanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *