Ga naar de inhoud
Beste Professionele Schuurmachine

Beste Professionele Schuurmachine (2024 Shopgids)

Professionals maken intensief gebruik van hun gereedschap en daarom hoort een professionele schuurmachine dan ook goed te werken. Maar wat is nu de beste professionele schuurmachine?

In deze shopgids ontdek je de top 4 die je op dit moment kunt kopen, vertellen we je meer wanneer je nu welke schuurmachine het beste kunt gebruiken en geven wij je een lijstje waarbij je allemaal op moet letten bij het kopen van een goede schuurmachine voor professioneel gebruik.

Onze Top 4

Beste Professionele schuurmachine 2024

In het overzicht laten wij je zien van welke schuurmachines wij fan van zijn. Dit overzicht hebben we samengesteld op basis van verschillende punten. 

Zo hebben wij vanzelfsprekend onze eigen ervaringen meegenomen, hebben we goed keken naar de verschillende schuurmachine merken, de prijs-kwaliteitverhouding en is er goed gekeken naar de ervaringen van andere gebruikers. 

Op deze manier krijg je dan ook een goed en een eerlijk overzicht evenals de plus- en minpunten van een schuurmachine. Mocht je dan ook kiezen om 1 van de opties te kopen, dan weet je zeker dat dit een goede aankoop is. 

Welke professionele schuurmachine nu het beste voor jou is, hangt allemaal af van je wensen. Mocht je nog niet weten waar je precies naar op zoek bent, lees het artikel dan verder.

1. Festool RTS 400 REQ-Plus

Onze eerste beste professionele schuurmachine is de Festool RTS400 vlakschuurmachine. Festool staat onder de professionals bekend dankzij het gebruik van kwaliteit componenten en vanwege hun duurzaamheid. 

De Festool is uitermate geschikt voor het afschuren van verf en lak van kozijnen, het schuren van natuurhout of meubels en voor het schuren van randen van verschillende materialen.

Dankzij de ergonomische vorm en het gewicht van maar slechts 1.2 kg kun je met deze professionele schuurmachine ook eenvoudig bovenhands schuren en dat met alleen maar 1 hand. 

De geïntegreerde longlife stofopvangzak helpt je bij het stofvrij werken en je kunt er zelfs de Festool’s mobiele stofzuiger eraan koppelen.

De Festool RTS400 wordt geleverd met een de de Festool protector, stofopvangzak, schuurzool van 80 x 130 mm en een handige opbergkoffer waardoor je de vlakschuurmachine overal mee naartoe kunt nemen. 

Voordelen
 • Dankzij het compacte design en het lage gewicht van maar 1.2 kg kun je lang met de schuurmachine werken zonder kramp te krijgen in je handen.
 • De schuurmachine wordt geleverd met verschillende extra’s zoals een schuurzool, opbergkoffer en natuurlijk de stofopvangzak.
 • Met het opgenomen vermogen van 250 watt gaat het schuren van oppervlakken eenvoudig en snel.
 • De vlakschuurmachine van Festool is verkrijgbaar met snoer maar ook met een accu.
 • Veel verschillende andere accessoires voor de schuurmachine verkrijgbaar.
Nadelen
 • Opbergbox alleen bij de duurste variant

2. Milwaukee Excentrische schuurmachine

Mocht je op zoek zijn naar een professionele excentrische schuurmachine, dan raden wij absoluut de Milwaukee M18 BOS125-502B met accu en stofafzuiging aan. 

Dankzij de krachtige motor die de schuurmachine bevat, maakt de Milwaukee tussen de 14.000 en 24.000 schuurbewegingen per minuut waarbij het onbelast toerental 12.000 omwentelingen per minuut zijn.

Bovendien kent de Milwaukee een variabele snelheid met maar liefst 6 snelheidsinstellingen zodat je eenvoudig de juiste snelheid kunt instellen voor verschillende soorten materialen.

De Milwaukee M18 professionele excentrische schuurmachine weegt slechts 1.6 kg (met accu en stofbak) waardoor de machine dan ook niet zwaar in je hand ligt. De aanwezige klittenbandhechting zorgt ervoor dat je eenvoudig van schuurpapier kunt wisselen. 

De vermogen van de meegeleverde li-ion accu’s zijn 5.0 Ah en zijn binnen 80 minuten dankzij de snellader helemaal opgeladen. Mocht je bijvoorbeeld een professionele accuboormachine van Milwaukee hebben, dan kun je ook deze li-ions accu’s daarvoor gebruiken. 

Verder wordt de Milwaukee naast de 2 accu’s, snellader, transportas geleverd met een stofzak, vacuüm adapter, verlengadapter en 2 schuurbladen.

Voordelen
 • De schuurmachine weegt met de accu en de stofzak maar 1.6 kg waardoor je langer kunt doorschuren zonder dat je hand moe word.
 • Geschikt voor de fijne afwerking, maar ook voor het verwijderen van verschillende soorten materialen van grote oppervlakken.
 • De bijgeleverde li-ions accu’s ook te gebruiken bij andere Milwaukee 18M gereedschap.
 • De accu’s zijn dankzij de snellader binnen 80 minuten helemaal opgeladen.
Nadelen
 • Geen kitbox of opbergtas meegeleverd wanneer je kiest voor alleen de body / schuurmachine (overige toebehoren worden wel meegeleverd).

3. Metabo Bandschuurmachine

Mocht je op zoek zijn naar een professionele bandschuurmachine, dan kom je uit bij de Metabo BAE75. Dit is een krachtige professionele schuurmachine van 1010 watt en met een schuurbreedte van 7.5 centimeter.

Dankzij de precieze schuurbandloop heb je een zeer goed schuurbeeld. De regelbare bandsnelheid zorgt voor een regelbare bandsnelheid waardoor je verschillende warmtegevoelige materialen, oppervlakken of laklagen kunt schuren. 

Verder is deze bandschuurmachine voorzien van een goede stofzak met ritsafsluiting die je ook nog eens eenvoudig kunt schoonmaken. Ben je in het bezit van een mobiele stofzuiger, dan kun je deze ook aansluiten op de Metabo bandschuurmachine. 

De schuurband is snel en makkelijk te wisselen en de verplaatsbare extra handgreep zorgt voor een optimale geleiding van de Metabo bandschuurmachine. Ook wanneer je boven je hoofd moet werken.

Het unieke van deze machine is dat het geleverd wordt met een steun voor stationaire opstelling en een langsgeleider. Dit allemaal zorgt voor een perfecte geleiding bij stationair gebruik. 

De professionele schuurmachine van Metabo wordt geleverd met een schuurband, extra handgreep, stofzak met ritsafsluiting, machinestandaard voor stationair gebruik en natuurlijk de langsgeleider.

Voordelen
 • Je wisselt de schuurband snel en gereedschapsloos waardoor je weer snel aan de slag kunt.
 • Je hebt de mogelijkheid om dankzij de stelwiel de bandsnelheid in te stellen, waardoor je ook warmtegevoelige materialen kunt schuren.
 • Stofvrij werken dankzij de bijgeleverde en makkelijk schoon te maken stofzak, maar ook de mogelijkheid om een mobiele alleszuiger eraan te koppelen.
 • Mogelijk om in een stationaire opstelling te werken en met een langsgeleider.
Nadelen
 • Met een gewicht van 5 kg kan de machine voor sommige mensen net wat te zwaar zijn.
 • Er wordt geen opbergkoffer erbij geleverd.

4. Makita Deltaschuurmachine

De nummer 4 in de lijst beste professionele schuurmachine onze favoriete Makita BO4565K, de delta en vlak-combi schuurmachine. Dit is een compacte en ergonomische schuurmachine die je kunt gebruiken voor meerdere toepassingen. 

Zo kun je met de Makita (moeilijk bereikbare) hoeken schuren, maar ook dankzij de grotere rechthoekige schuurzool ook nog eens grote oppervlakken. 

Een ander pluspunt van de Makita is dat je op de punt aan beide zijdes schuurpapier kunt vastplakken. Hierdoor kun je zelfs de moeilijk bereikbare plaatsen schuren. 

De Makita schuurmachine weegt 1.1kg waardoor de schuurmachine lekker licht weegt en daardoor ook lang achterelkaar te gebruiken is. Bovendien is de schuurmachine afgewerkt met een rubberen soft grip waardoor het ook nog eens fijn in de hand ligt.

Uiteraard heeft de schuurmachine ook een stofkap die goed werkt en waardoor je overal stofvrij kunt schuren. Ben je in het bezit van een Makita Stofzuiger, dan kun je deze met een koppeladapter aansluiten op de Makita schuurmachine. 

De rubberen bescherming dat over de schakelaar zit voorkomt het binnendringen van stof. De Makita BO4565K wordt standaard geleverd met een stofopvangdoos, stofopvangzakje en een handige opbergkoffer.

Mocht je meer informatie over deze schuurmachine, lees dan onze Makita BO4565K review.

Voordelen
 • Krachtige 200 watt motor waarmee je uitstekend kunt schuren.
 • Lage trillingswaarde waardoor je nauwelijks trillingen voelt in je arm waardoor je ook langer kunt doorschuren.
 • Schuurpapier is eenvoudig te plaatsen en te vervangen door de handige klittenbandbevestigin
 • Verschillende extra accessoires voor de schuurmachine verkrijgbaar.
 • TNO-gecertificeerd voor stofvrij werken
Nadelen
 • Kabellengte van 2 meter kan voor sommige net wat te kort zijn.

Koopgids: dit is wat je moet weten over schuurmachines

Na het lezen van het eerste gedeelte van deze koopgids heb je een goede gekregen wat nu de beste professionele schuurmachines zijn. We willen nu dan ook meer gaan vertellen over de verschillende schuurmachines en wanneer je welke het beste kunt gebruiken.

1. Vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine is 1 van de meest gebruikte schuurmachines. Je kunt deze schuurmachine herkennen aan de vierkante of rechthoekige zool. De zool is vaak voorzien van handige klemmen waarmee je schuurpapier kunt vast maken.

Vlakschuurmachines worden vaak gebruikt voor ontzettend veel klussen. Zo zijn ze geschikt voor klussen waarbij fijne afwerkingen verricht moeten worden op grote oppervlaktes zoals deuren of meubels.

De grootte van de schuurzool bepaalt hoe snel je een grote oppervlakte kunt schuren. De modellen met een kleinere schuurzool zijn in de meeste gevallen weer beter geschikt voor kleinere oppervlaktes en daardoor dan ook weer geschikt voor wanneer je in kleinere ruimtes moet werken. 

Voordeel van de kleinere modellen is dat je deze eenvoudig met 1 hand kunt vasthouden. De grotere modellen met een grotere schuurzool hou je vaak weer vast met 2 handen. 

2. Excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine is te herkennen aan de ronde zool. Deze schuurzool draait rond en beweegt op een excentrische manier. Dit betekent dat de schuurzool in plaats van een ronde cirkelbeweging een meer elliptische beweging maakt. 

Hierdoor is de schuurmachine in staat om een dubbele schuurwerking te genereren waardoor de cirkelvormige markeren haast niet meer zichtbaar zullen zijn. 

Een excentrische schuurmachine gebruik je dan ook wanneer je rechte of gebogen oppervlakken wilt schuren. Dankzij de excentrische beweging die de schuurmachine maakt verwijder je meer materiaal dan met de schuurmachine van hierboven. 

Een ander voordeel van een excentrische schuurmachine is dat je een mooiere afwerking bereikt. Een nadeel van dit type schuurmachine is wel dat hiermee niet eenvoudig hoekenwerk kunt schuren. Hiervoor raden we je aan om te kiezen voor een vlak of zelfs een deltaschuurmachine. 

Heb je een professionele schuurmachine nodig voor oppervlaktes die niet veel randen of hoeken bevatten, dan is dit type schuurmachine voor jou bedoeld. 

3. Deltaschuurmachine

Een schuurmachine die vaak gebruikt is de deltaschuurmachine. Een deltaschuurmachine werkt op dezelfde manier als een vlakschuurmachine. Alleen bevat de deltaschuurmachine een driehoek met een gebogen zijden. 

De zool van de delta schuurmachine zorgt ervoor dat je eenvoudig de hoekjes van bijvoorbeeld kozijnen goed kunt schuren.  

Dit type schuurmachine is verkrijgbaar in verschillende formaten. Er zijn zelfs deltaschuurmachines die een delta en een vlakschuurmachine combineren. Hierdoor kun je dan ook grotere en kleinere oppervlakken schuren. 

4. Bandschuurmachine

Ben je op zoek naar een krachtige schuurmachine? Dan kom je automatisch uit bij de bandschuurmachine. De bandschuurmachine heeft een doorlopende band die op 2 rollen loopt. 

Met een bandschuurmachine kun je dan ook eenvoudig verschillende materialen schuren met een flinke snelheid. Alleen brengt deze snelheid ook weer gevaren met zich mee, want je moet wel tijdens het schuren goed op blijven letten dat je niet te veel materiaal verwijderd.

Dit geldt ook voor wanneer je een bandschuurmachine te lang op dezelfde plek gebruikt. Hierdoor ontstaan makkelijk kuilen in je project. Om dit op te lossen kun je bij veel goede bandschuurmachines een schuurraam bevestigen.

Een schuurraam zorgt ervoor dat de bandschuurmachine net iets subtieler over het oppervlak gaat zonder dat je hem scheef houdt. Hierdoor kun je dan ook eenvoudiger grotere oppervlakken schuren. 

Bij sommige modellen is het ook mogelijk om een houder op de bandschuurmachine te bevestigen waardoor je de schuurmachine met beide handen kunt vasthouden.

Een bandschuurmachine is zoals gezegd een hele goede schuurmachine om grotere oppervlakken goed aan te pakken. Al zul je tijdens het schuren wel goed op moeten blijven letten. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een professionele schuurmachine?

Heb je enkele professionele schuurmachines gezien, maar weet je nog niet of deze 100% aan je eisen voldoen? Om je te helpen hebben we hieronder verschillende aspecten voor je opgesomd. 

Wanneer je deze aspecten in overweging meeneemt, is de kans groot dat je de juiste professionele schuurmachine vind die het beste bij je eisen past. 

1. Grootte van het oppervlak

Bedenk vooraf goed na wat voor soort klussen je met de schuurmachine wilt uitvoeren. Wil je grote oppervlakken gaan schuren dan is een bandschuurmachine waarschijnlijk de beste oplossing. 

Bij kleinere oppervlakken kun je dan weer beter kiezen voor een vlakschuurmachine, een deltaschuurmachine of een combinatie van beide. Bedenk daarom dan ook goed naar het type klus en aan de hand daarvan bepaal je welke schuurmachine hierbij het beste past. 

2. Eigenschappen van een schuurmachine

Wanneer je een professionele schuurmachine wilt kopen dan is het uiteraard handig dat je weet welke eigenschappen deze heeft. Zo is bijvoorbeeld het juiste vermogen van een schuurmachine belangrijk. 

Dit geeft namelijk de kracht van de schuurmachine aan. Hoe meer wattage de schuurmachine heeft, hoe hoger het vermogen is. Daarnaast schuur je ook niet elke materiaal met dezelfde snelheid. Je doet er dan ook slim aan om te kiezen voor een schuurmachine waarbij je de standen en- of snelheden naar wens kunt aanpassen. 

Vergeet ook niet te kijken naar het toerental van de machine. Hoe hoger het toerental hoe sneller je klaar bent met je klus. 

3. Schuurmachine met stofafzuiging

Stofvrij werken is voor een professional belangrijk, want er is niets vervelender om achteraf nog bergen stof op te ruimen. Kijk daarom dus goed of een professionele schuurmachine een goede stofafzuiging heeft. 

Let daarbij ook op dat wanneer er een stofafzuiging aanwezig is dat je nog makkelijk met de schuurmachine kunt werken. Verschillende professionele merken zoals Festool bieden een compleet verrijdbaar afzuigsysteem aan die je kunt koppelen aan verschillende soorten gereedschap zodat je overal stofvrij kunt werken. 

De beste professionele schuurmachine tot slot

Als het goed is heb je door het lezen van deze shopgids een goed beeld gekregen van de beste professionele schuurmachine. Zo heb je per type schuurmachine de beste gezien die wij aanraden. 

Ook heb je in deze shopgids ook meer geleerd waar je op moet letten bij aankoop van je schuurmachine. Er zijn zoals je hebt gelezen aardig wat factoren waar je rekening mee moet houden.

Wij hopen dan ook dat je op basis van alle informatie die we je gegeven hebben een goede keuze kunt maken voor de aanschaf van de beste professionele schuurmachine. 

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
toolmax.nl

Kijk voor de beste prijs bij:

toolmax.nl
bol.com

Kijk voor de beste prijs bij:

coolblue.nl
bol.com
toolmax.nl

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
toolmax.nl
coolblue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *