Ga naar de inhoud
Beste MIG MAG lasapparaat

Beste MIG MAG Lasapparaat: de top 2 van 2024 voor thuisgebruik

Wanneer je op zoek bent naar het beste MIG MAG lasapparaat, dan zul je er snel achterkomen dat het nog best moeilijk is om te bepalen welke lasapparaat het beste voor jou is. Er zijn namelijk veel verschillende merken en modellen op de markt. 

Om je hierbij te helpen bespreken we in dit artikel de top 2 beste apparaten die momenteel op de markt zijn te vinden en bespreken we de belangrijke factoren die je mee moet nemen bij het kiezen van een MIG / MAG lasapparaat om zo een weloverwogen beslissing te kunnen maken. 

Beste MIG lasapparaten 2024

In de lijst hieronder laten wij je zien welke verschillende lasapparaten wij je aanraden om te kopen. We hebben de lijst samengesteld op basis van een aantal belangrijke factoren.

Allereerst hebben we onze eigen ervaringen en de ervaringen van andere meegenomen. Daarnaast hebben we goed gekeken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit van het product. Ook hebben we gekeken naar de functies van de MIG lasapparaten. 

Kortom: we hebben voor jou al het vooronderzoek gedaan. Je hoeft dus dan ook niet meer alle mogelijke opties te doorzoeken. Als je een uit de top 2 MIG / MAG lasapparaten koopt, zul je dan ook geen spijt krijgen van je aankoop.

1. Soldatech ML160HG

Soldatech MIG MAG lasapparaat HG160A

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com

Een hele mooi instapper is de Soldatech ML160HG. Dit is een handige, veelzijdige en een draagbare lasapparaat van 160 A waarmee je verschillende lastechnieken zoals MIG lassen, Lift-TIG en elektrode lassen mee kunt uitvoeren

Het fijne van ML160 HG is dat de draadsnelheid automatisch voor je wordt aangepast aan de ingestelde stroomsterkte wat weer zorgt voor mooie lasresultaten. 

Bovendien is de ML160HG voorzien en digitale display en van IGBT invertor techniek. Dit geeft je duurzame prestaties, meer vermogen en een hogere inschakelduur (20% – 160A / 60% – 92A / 100% – 72A). Ook is het MIG lasapparaat voorzien van een thermische beveiliging die samen met de ingebouwde ventilator oververhitting voorkomt. 

De ML160HG is dan ook een IDEAAL lasapparaat voor het lassen van roestvrijstaal, koolstofstaal, laaggelegeerd staal en aluminium tot maximaal 4 millimeter dikte. Dankzij het handige handvat en het gewicht van 11 kilo kun je het lasapparaat eenvoudig meenemen. 

Dit instapmodel van Soldatech wordt standaard geleverd met een MIG toorts, werkstukklem, Europese dinse koppelingen, gasleiding incl. koppeling, neopreen voedingskabel en 1x draad aandrijfrol. 

2. HBM 200 CI MIG Inverter

HBM 200 CI MIG Inverter met Digitaal Display en IGBT Technologie Zwart

Kijk voor de beste prijs bij:

hbm-machines.com

Een ander en krachtig MIG lasapparaat, is de HBM 200 CI MIG MIG lasapparaat.  Ook dit is een kleine MIG lasapparaat, maar wel een krachtige met maximaal 200 A. Dit MIG lasapparaat is ideaal voor het lassen van auto plaatwerk of voor andere laswerkzaamheden in de werkplaats.

De snelheid van de draadtoevoer varieert tussen de 3 tot 18 meter per minuut en wordt automatisch aan de hand van de ingestelde stroomsterkte aangepast. De HBM 200 CI is voorzien van een digitaal display en IGBT technologie. De inschakelduur bij 200 A is 60%, bij 155 A 100%. Hiermee las je eenvoudig materialen tot 5 millimeter dikte.

Met een gewicht van nog geen 9 kilo weegt de HBM 200 CI vrij licht waardoor je de machine eenvoudig mee kunt nemen dankzij het handige handvat aan de bovenkant van het apparaat. Bovendien is het MIG lasapparaat geschikt voor draadspoelen van 200 mm (5 kg). De draaddiameter is 0.6 tot en met 0.8 mm.

Deze inverter wordt geleverd inclusief MIG toorts van 2,5 meter, kabel met aardingsklem van 2,5 meter en een gasslang. Mocht je nu nog naar een krachtiger versie van dit apparaat, kijk dan eens naar de HBM 230 CI MIG Synergie variant (te bekijken door op de groene knop hierboven te klikken)

Shopgids, alles wat je moet weten over mig mag lasapparaten

Nu je weet wat de drie beste MIG / MAG lasapparaten van dit moment zijn willen we je wat meer vertellen over wat MIG / MAG lasapparaten zijn en hoe ze precies werken. Wil je meer te weten waarop je moet letten wanneer je een MIG MAG lasapparaat wil kopen, lees dan het volgende hoofdstuk.

Wat is een MIG / MAG lasapparaat?

Een MIG lasapparaat is een lasapparaat die wordt gebruikt om metaal te lassen met behulp van een elektrische boog. Het lasapparaat werkt met een spoel met lasdraad die fungeert als elektrode en als toevoegmateriaal. 

Tijdens het lassen wordt deze draad automatisch aangevoerd en wordt er een beschermgas zoals argon of CO2, rond het lasgebied geblazen om oxidatie van het lasgebied te voorkomen. Dit gas geeft de MIG lasapparaat ook zijn naam, “MIG” staat voor “Metal Inert Gas”. Het is dan ook een van de drie verschillende lastechnieken die gebruikt kunnen worden.

MAG is de afkorting voor “Metal Active Gas”. In tegenstelling tot MIG-lassen, gebruikt MAG-lassen een actieve gas zoals CO2 of een mengsel van CO2 en argon. Actieve gassen hebben het voordeel dat ze goedkoper zijn dan inerte gassen.

MIG / MAG lasapparaten zijn populair omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en een goede lassamenstelling kunnen produceren met een minimale hoeveelheid slakvorming. Ze zijn ook geschikt voor het lassen van diverse soorten metalen zoals staal, aluminium en roestvrij staal (RVS). 

Kun je met MIG MAG aluminium lassen?

Ja, met de meeste MIG / MAG lasapparaten is het mogelijk om aluminium te lassen. Ze zijn geschikt voor het lassen van diverse metaalsoorten zoals staal, aluminium en RVS. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat het lassen van aluminium anders is dan het lassen van andere metalen, dus er een paar dingen waarmee je rekening moet houden.

Zorg ervoor dat je het juiste type beschermgas gebruikt. Bij het lassen van aluminium is het belangrijk om een zeer zuiver beschermgas te gebruiken zoals argon of helium. Anders gaat het aluminium snel oxideren.

De juiste instelling van het lasapparaat is ook belangrijk. Denk hierbij aan lasstroom, voltage en lassnelheid. Het lassen van aluminium vereist vaak lagere lasstromen en lagere lassnelheden dan het lassen van andere metalen. Zorg er dus voor dat je de juiste lasinstellingen gebruikt.

Welk gas voor RVS MIG lassen?

Voor MIG (Metal Inert Gas) lassen van RVS is het belangrijk om een ​​beschermgas te gebruiken dat oxidatie van de las kan voorkomen. Argon is een van de meest gebruikte gassen voor het MIG-lassen van roestvast staal. Argon is een zuurstofvrij gas en biedt een uitstekende bescherming tegen oxidatie tijdens het lassen.

Er zijn echter ook andere gassen geschikt voor het MIG-lassen van RVS, zoals CO2. CO2 is een goedkopere optie dan argon en kan ook worden gebruikt voor het lassen van RVS, maar het kan leiden tot een grotere hoeveelheid slakvorming tijdens het lassen.

MIG vs MAG lassen

MIG / MAG lassen zijn beide een methode om metaal te lassen. Alleen werken ze op een iets andere manier. MIG lassen, ook wel bekend als booglassen, maakt gebruik van een elektrisch booglicht om twee stukken metaal aan elkaar te lassen.Het apparaat maakt gebruik van een lasdraad op een rol om zo een lasverbinding te vormen. Tijdens het lassen wordt een beschermgas zoals argon of CO2 rond de las geblazen om oxidatie van de las te voorkomen.

MAG lassen, ook wel bekend als metalen-actieve gaslassen, werkt op dezelfde manier als MIG lassen, maar gebruikt een actieve gas in plaats van een beschermgas om de lasverbinding te vormen. Het actieve gas kan bijvoorbeeld CO2 zijn of een mengsel van stikstof en argon.

MAG lassen wordt vaak gebruikt voor het lassen van dikker materiaal en kan een betere lassamenstelling opleveren dan MIG lassen, maar is moeilijker te beheersen en kan ook resulteren in meer slakvorming.

Samenvattend is het belangrijkste verschil bij MIG-MAG-lassen het type gas dat wordt gebruikt. Bij MIG-lassen wordt een beschermgas gebruikt, terwijl bij MAG-lassen een mengsel van argon en zuurstof en/of CO2 wordt gebruikt om de lasnaad te vormen.

MIG lasapparaat kopen waar op letten

Wanneer je een MIG / MAG lasapparaat wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk dan bijvoorbeeld aan de lasstroom van het lasapparaat, het voltage en inschakelduur van het apparaat.

1. Lasstroom

Controleer hoeveel stroom het lasapparaat kan leveren. Lasstroom is namelijk belangrijk omdat het de dikte van het materiaal bepaalt dat kan worden gelast. Hoe hoger de lastroom, hoe dikker het materiaal dat kan worden gelast.

Koop je bijvoorbeeld een lasapparaat met een lasstroom van 200 A, dan kun je alleen dunne materialen lassen zoals staal met een dikte van 1,5 mm tot maximaal 10 mm. Koop je echter een apparaat met een lasstroom van 400 A, dan kun je ook dikkere materialen lassen, zoals staal met een dikte van 20 mm.

Het is daarom belangrijk om te kijken naar de lasstroom van het apparaat als je weet dat je vaak met dikker materiaal wilt werken.

2. Voltage

Het voltage van het MIG/MAG lasapparaat bepaalt de afstand die het elektrische veld kan bereiken. Wil je verder weg van het werkstuk lassen, dan heb je een hoger voltage apparaat nodig. Dit komt omdat het elektrische veld afneemt naarmate de afstand tot het werkstuk toeneemt.

Als het voltage te laag is, zal het elektrische veld niet ver genoeg reiken om het werkstuk te bereiken, wat resulteert in een slechte lassamenstelling. Als het voltage te hoog is, wordt het laspad heet en kan het werkstuk vervormd raken.

Het is daarom belangrijk om het juiste voltage te kiezen voor de afstand tot het werkstuk en de dikte van het te lassen materiaal.

3. Inschakelduur

Ook de inschakelduur is van belangrijk bij een lasapparaat. Een lasapparaat kan tijdens het lassen behoorlijk heet worden. Om dit te voorkomen schakelen moderne MIG / MAG lasapparaten na x aantal minuten zich automatisch uit. We noemen dit ook wel de inschakelduur van een lasapparaat. 

De inschakelduur wordt weergegeven in procenten. Elke 10% komt overeen met een minuut inschakelduur. Wanneer je een MIG / MAG lasapparaat hebt van 160 ampères en de inschakelduur is 60%, betekent dit dat je 6 minuten ononderbroken kunt lassen. Hiermee kun je materialen tot een dikte van ongeveer 4 mm aan elkaar lassen.

Ben je van plan om het MIG / MAG lasapparaat voor een langere tijd achter elkaar te gebruiken, kies dan voor een lasapparaat met een hoge inschakelduur. Houd er ook rekening mee dat apparaten met een hogere inschakelduur vaak duurder zijn.

4. Pulse functie

Bij verschillende MIG / MAG lasapparaten is het mogelijk om pulserend te lassen. Dit betekent dat je gebruikt maakt van twee verschillende niveaus van stroomsterkte. Zo heb je een constante basisstroom die de lasboog in stand hout. Daaroverheen heb je een pulsstroom. Deze zorgt voor het loslaten van de druppel toevoegmateriaal om zo een betere kwaliteit las te bereiken. 

Sommige lasapparaten kunnen ook voorzien zijn van een dubbele pulse functie. Dit houdt in dat de lasdraad pulserend wordt aangevoerd. Dit heeft als voordeel dat er minder warmte wordt ingebracht, wat resulteert in minimale vervorming en een betere las. Dubbele pulse is ideaal voor het lassen van dunne materialen zoals aluminium en voorkomt spatten.

Zoals hierboven vermeld, is pulserend lassen niet beschikbaar op alle MIG / MAG lasapparaten. Als je dunne materialen zoals aluminium wilt gaan lassen, kan dit een belangrijke factor zijn bij het nemen van je beslissing.

5. Synergic lassen

Als je MIG / MAG lasapparaat een synergic functie heeft, dan zorgt deze functie ervoor dat het lassen gemakkelijker gaat dan zonder deze functie. Met de synergic functie stel je het lasapparaat met één druk op de knop in. Je hoeft alleen maar de dikte van het te lassen materiaal in te voeren. De machine stelt vervolgens automatisch de vereiste ampère en voltage in op de gerelateerde parameters.

Wanneer deze functie aanwezig is, heb je ook de mogelijkheid om lasprogramma’s op te slaan. Dit is ideaal voor als je vaak dezelfde soort lasklussen uitvoert. 

De synergic functie kan handig zijn voor onervaren MIG / MAG lassers en voor gebruikers die niet vertrouwd zijn met het instellen van lasparameters. Deze functie bespaart dan ook tijd en moeite omdat er tijdens het lassen niets hoeft te worden ingesteld.

Als je de voorkeur geeft aan een lasapparaat waarbij je handmatig parameters kunt instellen en meer controle wil hebben over het lasproces, dan is deze functie niet geschikt en kun je beter voor een lasapparaat kiezen zonder de synergic functie.

6. Gewicht en afmetingen

Vanuit ons oogpunt zijn ook het gewicht en de afmetingen van de MIG/MAG lasapparaat belangrijk. Vooral als je het apparaat veel moet verplaatsen of vaak op verschillende locaties moet gebruiken.

Wil je het lasapparaat op veel verschillende locaties gebruiken, is het belangrijk om te kiezen voor een MIG / MAG lasapparaat dat niet te zwaar is en ook nog eens makkelijk te verplaatsen is. 

Kijk ook goed naar de afmetingen van het apparaat. Als het apparaat te groot is, kan het moeilijker zijn om het in kleinere ruimtes te gebruiken of om op te bergen. 

Kijk daarom goed naar het gewicht en naar de afmetingen van het lasapparaat als je het apparaat op veel plekken of kleinere ruimtes moet gebruiken. 

7. Garantie en service

Een ander punt wat wij belangrijk vinden bij een MIG / MAG lasapparaat is de garantie en service. Wanneer het apparaat vaak en intensief gebruikt wordt kan het zwaar belast worden. Als je lasapparaat kapot gaat of problemen heeft, is het belangrijk dat deze snel gerepareerd of vervangen kan worden, zodat je snel weer aan het werk kunt.

Controleer daarom de garantie die bij het apparaat wordt geleverd. Sommige fabrikanten bieden langere garanties, terwijl andere kortere garanties bieden.

Het is ook belangrijk om de services voor het apparaat te controleren. Als je apparaat kapot gaat, is het handig om te weten of er een servicecentrum in de buurt is dat je apparaat kan repareren of vervangen.

8. Prijs

Vergelijk ook de prijzen van verschillende MIG / MAG lasapparaten. Hierdoor zorg je ervoor dat je een apparaat koopt dat binnen je budget past en ook nog eens van goede kwaliteit is. 

De prijs van een MIG / MAG lasapparaat is belangrijk omdat deze bepaalt hoeveel geld je aan de machine zult uitgeven. Als je een apparaat koopt dat te duur is, kun je minder geld overhouden voor accessoires, gasflessen, brandwerende overal en meer.

Aan de andere kant, als je een lasapparaat koopt dat weer te goedkoop is, kan dit betekenen je een apparaat koopt van mindere kwaliteit, wat weer kan leiden tot problemen. Kijk daarom naar de prijs van het apparaat en vergelijk het met andere apparaten. Zo weet je zeker dat het apparaat van goede kwaliteit is.

Weet ook dat de prijs niet altijd de enige factor is waar je naar toe moet kijken. Sommige duurdere MIG / MAG lasapparaten kunnen beter presteren en hebben een langere levensduur dan goedkopere modellen. Kijk dus vooral naar het totaalplaatje en niet alleen naar de prijs. 

Beste MIG lasapparaten tot slot

We hopen dat je door het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over de beste MIG / MAG lasapparaten van 2024 en antwoorden hebt gekregen op enkele veelgestelde vragen. Als je het artikel hebt gelezen en nog steeds vragen hebt, laat dan hieronder een reactie achter. Vond je dit een handig artikel, dan willen wij je vragen om het artikel op je social media kanalen te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *