Ga naar de inhoud
Beste lasapparaat

Beste lasapparaat 2024

Als je op zoek bent naar het voor jou beste lasapparaat, kan het lastig zijn om te bepalen welk apparaat het beste bij je past. Er zijn namelijk veel verschillende lasapparaten op de markt, met elk hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast zijn er ook verschillende lastechnieken, die je moet overwegen bij het kiezen van een lasapparaat.

Om je bij je zoektocht te helpen, hebben we een aantal van de beste lasapparaten op de markt op een rijtje gezet. Bovendien vind je verder op deze overzichtspagina handige informatie over lasapparaten, merken en meer.

Wat is het beste lasapparaat?

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er verschillende type lasapparaten met elk zijn eigen voor en nadelen. Hieronder vind je een handige overzicht van de beste lasapparaten per type.

Lasapparaat voor beginners

Wanneer je als beginner wilt gaan leren lassen dan heb je de keuze uit verschillende elektrode lasapparaten. Dit type lasapparaat is geschikt om alle soorten staal en RVS te lassen.

Maar welke elektrode lasapparaten zijn nu echt geschikt voor beginners? Klik op de knop hieronder en kom alles te weten.

Onze keuze: HBM 200ARC

HBM 200ARC Elektrode lasapparaat
Bekijk onze keuze op HBM-machines

Lasapparaat voor thuis

Ben je op zoek naar een goed lasapparaat voor thuis om staal, aluminium of een ander metaal te lassen? Dan heb je de keuze uit elektrode, MIG/MAG of TIG lasapparaten.

Maar welke lasapparaten zijn nu goed voor thuisgebruik? Klik op de knop hieronder en we vertellen je er alles over.

Onze keuze: Soldatech TL200 ACHG

Soldatech TL200 ACHG
Bekijk onze keuze bij Bol.com

MIG / MAG lasapparaat

Wil je serieuzer aan de slag met lassen, dan heb je de keuze uit diverse MIG / MAG lasapparaten. Dit type lasapparaat is geschikt voor allerlei soorten staal en RVS.

Maar welke MIG / MAG lasapparaten zijn nu goed? Klik op de knop hieronder en kom er alles over te weten.

Onze keuze: HBM 200 CI

HBM 200 CI
Bekijk onze keuze bij HBM-machines

Wat is een goed merk lasapparaat?

Als je op zoek bent naar een goed lasapparaat, is het belangrijk om een merk te kiezen dat bekend staat om de kwaliteit van zijn producten. Er zijn veel verschillende lasapparaatmerken op de markt, dus het kan lastig zijn om te bepalen welk merk het beste bij je past. We hebben voor jou een aantal van de beste lasapparaatmerken op een rijtje gezet.

  • HBM
  • Kemppi
  • Soldatech
  • Hyundai
  • GYS

Waar moet ik op letten bij het kopen van een lasapparaat?

Bij het kopen van een lasapparaat zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten om een goede beslissing te kunnen nemen. Hieronder volgen de belangrijkste factoren die je kan helpen bij je keuze:

1. Bepaal het lasproces

Voordat je een lasapparaat gaat kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de specifieke eisen van je project en hoeveel ervaring je hebt. De meest voorkomende lasprocessen zijn elektrode, MIG / MAG en TIG.

  1. Elektrode Lassen: Dit proces is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden voor een breed scala aan materialen. Het is bijzonder geschikt voor buitenwerk en ruwe omgevingen vanwege zijn draagbaarheid en het feit dat er geen externe gasvoorziening nodig is. Elektrode lassen wordt vaak gebruikt voor reparaties en onderhoudswerkzaamheden.
  2. MIG/MAG Lassen : Dit proces staat bekend om zijn veelzijdigheid en snelheid, waardoor het geschikt is voor zowel dunne als dikke materialen. Het wordt veel gebruikt in de fabricage-industrie vanwege de efficiëntie en de goede lasprestaties op een breed scala aan metalen.
  3. TIG Lassen: Dit proces staat bekend om zijn hoge kwaliteit en precisie, waardoor het ideaal is voor esthetische toepassingen en het lassen van dunne materialen zoals aluminium en roestvrij staal. TIG lassen vereist meer vaardigheid en is over het algemeen langzamer dan MIG/MAG lassen, maar het biedt superieure controle over de las, wat resulteert in schone en sterke lassen.

2. Materiaaldikte

Bedenk van te voren ook wat de dikte is van het materiaal dat je wilt gaan lassen. Dit bepaalt namelijk de benodigde stroomsterkte. Zo gebruik je voor dunne materialen een lagere stroomsterkte (100-150 ampère) en voor dikkere materialen een hogere stroomsterkte (200 ampère of hoger).

3. Gebruiksgemak

Kijk ook eens goed naar de functies die het lasapparaat je te bieden heeft. Moderne lasapparaten hebben verschillende functies die het lassen makkelijker maken en de kwaliteit kunnen verhogen. Bekijk of de lasapparaten functies hebben zoals een eenvoudige draadaanvoerinstelling bij MIG / MAG lasapparaten en een duidelijk digitaal schermpje om instellingen nauwkeurig in te stellen of voorgeprogrammeerde instellingen te selecteren.

Ook kunnen functies zoals pulslassen bij TIG apparaten helpen bij het maken van professionele lassen met minder warmte input. Dit kan vooral handig zijn bij dunnere materialen zoals aluminium.

4. Merk en Garantie

We raden je altijd aan om te kiezen voor een goed en gerenommeerd merk zodat je zeker bent van kwaliteit en betrouwbaarheid. Goede merken zoals hierboven genoemd bieden je een goede klantenservice, hebben een goede beschikbaarheid van reserve onderdelen en hebben lange garantieperiodes.

5. Accessoires

Wil je gaan lassen, maar heb je nog geen accessoires en dergelijken? Controleer dan wat er bij je lasapparaat wordt meegeleverd en wat je mogelijk zelf nog moet aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een lashelm, handschoenen, gasflessen (voor MIG / MAG en TIG) elektroden enzovoort.

6. Prijs en Budget

Uiteraard mag de prijs en budget niet ontbreken. Stel daarom van te voren een budget vast en probeer binnen dan budget voor jou het beste lasapparaat te vinden. Weet wel dat goedkopere modellen aantrekkelijk kunnen zijn, maar kunnen weer op langer termijn minder duurzaam zijn als ze extra kosten met zich meebrengen.

Meer interessante artikelen over lassen en lasapparaten