Ga naar de inhoud
Beste lasapparaat voor thuis, dit is onze top 3

Beste lasapparaat voor thuis: Ontdek de Top 3 van 2024

Wanneer je op zoek bent naar het beste lasapparaat voor thuis, zul je er snel achter komen dat dit nog een flinke uitdaging kan zijn. Er zijn namelijk verschillende lasmethodes en specificaties waar je rekening mee moet houden. We snappen dan ook dat het best moeilijk kan zijn om te bepalen welk lasapparaat het beste bij je past. 

In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste factoren bij het kopen van een lasapparaat voor thuisgebruik en ontdek je onze top 3 van dit moment.

Beste lasapparaat voor thuis

In het volgende overzicht zul je kunnen zien welke lasapparaten onze favorieten zijn voor thuisgebruik. We hebben deze top 3 samengesteld op basis van verschillende factoren. 

Zo hebben we niet alleen onze eigen ervaringen meegenomen, maar hebben ook gekeken naar ervaringen van andere gebruikers. Daarnaast hebben we ook gekeken de betrouwbaarheid van het merk, de hoeveelheid vermogen en wat voor soorten materialen je met het lasapparaat kunt lassen inclusief diktes.  

We hebben dan ook de beste lasapparaten voor thuis dan ook opgedeeld in de verschillende categorieën: elektrode, MIG / MAG en TIG lassen. Mocht je ervoor kiezen om een van deze lasapparaten voor thuis te kopen, weet je zeker dat het een goede koop zal zijn.

1. Elektrode lasapparaat HBM 200 ARC

Als je op zoek bent naar een goed en krachtig lasapparaat dat ook nog eens geschikt is voor beginners, dan is de HBM 200 ARC de perfecte keuze. De HBM 200 ARC is een elektrode lasapparaat met een vermogen van 200 ampère en is voorzien van IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor). 

Dankzij de IGBT kan de stroomsterkte als het ware “gedoseerd” worden wanneer nodig. Dit elektrode lasapparaat is geschikt voor zowel dunne als dikke staalplaten met een maximale lasdikte van 5 mm. 

Daarnaast kan je de gewenste lasstroom selecteren met behulp van de draaiknop op het frontpaneel. De inverter geeft zelf aan wat de geschikte diameter is van de elektrode bij de ingestelde stroomsterkte. Met de elektrode lasapparaat van HBM bereik je dan ook snel een eenvoudig mooie resultaten. Of het nu gaat om een reparatie of een doe-het-zelf project. 

De HBM 200 ARC wordt standaard geleverd met diverse accessoires zoals de antistick, hotstark, elektrodetang en aardingsklem. Klik op de groene knoppen om de HBM 200 ARC te bekijken voor meer details en actuele prijzen.

Voordelen
 • Met een vermogen van 200 Ampère en een inschakelduur van 60% bij 200A is het een krachtig een veelzijdig apparaat.
 • Voor het lassen en tijdens het aanzetten wordt de spanning automatisch verhoogt waardoor het lasproces gemakkelijk gestart wordt.
 • Het lasapparaat is voorzien van een digitaal display waardoor je het apparaat eenvoudig kunt instellen.
 • Met een gewicht van nog niet eens 5 kilo weegt het apparaat erg licht en dankzij het handvat eenvoudig mee te nemen.
 • Dankzij het lage gewicht en compact design is het lasapparaat voor reparaties of doe-het-zelf projecten thuis.
 • Voorzien van IGTB waardoor de stroomsterkte gedoseerd kan worden zodat de stroom wanneer het nodig is bijgestuurd kan worden en het lasproces soepel blijft verlopen.
Nadelen
 • Mogelijk een hogere prijs dan sommige andere opties
 • Elektrode is niet geschikt om aluminium ermee te lassen

2. MIG / MAG lasapparaat: GYS Smartmig 162

Smartmig 162, 230V-16A – MIG/MAG lasapparaat

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
toolmax.nl

Als je op zoek bent naar een MIG / MAG lasapparaat voor thuisgebruik voor het lassen van staal, RVS of aluminum, dan is de GYS Smartmig 162 een goede keuze. 

Het vermogen van GYS Smartmig 162 is 30 – 160 ampère met een inschakelduur van 70A op 60%. Hiermee las je eenvoudig dunne en dikke metalen tot ongeveer 4 mm dik. Bovendien kun je met dit lasapparaat zowel gasbeschermend als gasloos lassen. 

Bovendien is de GYS Smartmig 162 uitgerust met verschillende geavanceerde functies. Je kunt kiezen uit 4 lasstroomposities en de lasdraad-toevoersnelheid kan gemakkelijk worden aangepast. De ingebouwde ventilator zorgt ervoor dat je apparaat niet oververhit raakt, zodat je veilig kunt werken.

Hoewel dit lasapparaat voor thuis geen digitale display heeft, kun je heel eenvoudig op basis van de draaddiameter (0,6 – 1,2 mm) en plaatdikte de instellingen instellen. Het apparaat is dan ook geschikt voor zowel ervaren als minder ervaren lassers. 

Een ander voordeel van de GYS Smartmig 162 is het compacte en mobiele ontwerp. Het apparaat is met 25 kg licht en gemakkelijk te verplaatsen dankzij de vier wielen. Perfect voor gebruik op locatie en in kleine werkplaatsen.

De GYS Smartmig 162 wordt geleverd in een doos en bevat naast het lasapparaat ook nog een aardklem en de lastoorts.

Voordelen
 • Met 160 ampère is het apparaat ideaal voor thuis of kleinschalig gebruik.
 • De GYS Smartmig 162 is een vrij compact lasapparaat. Dankzij de vier wielen en het handvat aan de voorkant kun je het apparaat gemakkelijk vervoeren.
 • Met dit lasapparaat voor thuis kun je staal, RVS en aluminium lassen met het juiste lasdraad.
 • Het apparaat heeft een ingebouwde fan en een thermische bescherming, waardoor het apparaat een lange levensduur heeft.
 • De GYS Smartmig 162 is geschikt voor zowel MIG als MAG lassen, waardoor het een veelzijdig apparaat is voor verschillende lasbehoeftes
Nadelen
 • De GYS Smartmig 162 heeft een beperkt vermogen van 160A, waardoor het niet geschikt is voor zwaardere laswerkzaamheden.
 • Ook niet geschikt voor grotere industriële laswerkzaamheden

3. TIG lasapparaat Soldatech TL200 ACHG

Soldatech lasapparaat TL200ACHG

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com

Als je mooie lassen van hoge kwaliteit wilt, bekijk dan eens de Soldatech TL200 ACHG lasapparaat. Dit is een krachtige en veelzijdige lasapparaat voor thuis en professioneel gebruik. Je kunt namelijk met dit apparaat AC/DC Pulse, TIG en MMA lassen

Dit apparaat is dan ook geschikt voor het lassen van een breed scala aan verschillende materialen. Denk aan staal, roestvrij staal, aluminium RVS, koolstofstaal, laag gelegeerd staal, koper en speciale aluminiumlegeringen tot ongeveer 5 mm dik.

Verder is het TIG lasapparaat voorzien van de moderne IGBT invertor techniek. Deze technologie biedt meer duurzamere prestaties, meer vermogen en een hogere inschakelduur zodat je langer achter elkaar kunt lassen. De hot-start zorgt voor een hoog opstart voltage waardoor alle soorten laselektroden probleem ontstoken kunnen worden. 

Het fijne van dit apparaat is dat het een digitaal display hebt. Dit geeft duidelijk de lasprocessen en mogelijkheden van het apparaat weer. Dankzij de HF-ontsteking van Soldaltech start het apparaat probleemloos op.

Met de meegeleverde toorts kun je in iedere positie lassen. Wat we vooral  extra fijn vinden is dat de toorts is voorzien van een speciale “afstandsbediening”. Hierdoor kun je tijdens het lassen de stroomsterkte naar behoefte aanpassen. 

De Soldatech TL200 ACHG  wordt standaard geleverd met diverse accessoires. Je krijgt namelijk een TIG toorts met 4 meter kabel, werkstukklem, Europese dinse-koppelingen, gasleiding (3 meter) en een 3 pins 32A stekker van 2 meter lang.

Voordelen
 • Een krachtige en veelzijdige lassapparaat voor zowel thuisgebruik als professioneel gebruik.
 • Geschikt voor het lassen van staal, RVS, aluminium, gelegeerd staal en speciale aluminum legeringen tot ongeveer 5 mm dik.
 • Gemakkelijk te vervoeren en te gebruiken voor thuisgebruik dankzij het lage gewicht van 19.5 kg en de twee handvaten.
 • Dankzij de hot-start / anti-stick functie wordt de lasstroom snel verhoogd zodat bij lassen de elektrode niet aan je project kleeft.
 • Beveiliging tegen over overbelasting en ingebouwde ventilator dat oververhitting voorkomt waardoor je veiliger werkt.
Nadelen
 • Prijs is hoger dan de andere lasapparaten in deze top 3
 • TIG lassen heeft een hogere leercurve dan de MIG of elektrode lassen
 • Alleen verkrijgbaar bij specifieke winkels

Welk type lasapparaat is het meest geschikt voor thuisgebruik?

Er zijn drie verschillende lastechnieken geschikt voor thuisgebruik, namelijk MIG, TIG en elektrode. Elke type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is geschikt voor bepaalde soorten projecten. 

Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen en nadelen van elk type. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor het beste lasapparaat voor thuis

1. MIG lasapparaat

MIG lasapparaten zijn een van de meest populaire opties voor thuis gebruik. Ze zijn namelijk gemakkelijk in gebruik en geven snel resultaat. Met een MIG lasapparaat kun je dan ook snel en makkelijk laswerkzaamheden uitvoeren op dunnen tot middelgrote metalen platen. 

Een ander groot voordeel van een MIG lasapparaat is dat je geen gespecialiseerd materiaal ervoor nodig hebt. Je gebruikt namelijk alleen een grote spoel met daarop het lasdraad opgerold. 

Wel heb je voor MIG lassen een gasfles met beschermgas nodig. Het gas beschermt het smeltbad evenals de afsmeltende toevoegmateriaal tegen schadelijke effecten om zo verbranding van het materiaal te voorkomen. 

2. TIG lasapparaat

TIG-lasapparaten (tungsten inert gas) zijn ideaal voor precisielassen en het bewerken van dunne metaalplaten. Met een TIG lasapparaat kun je ook laswerkzaamheden uitvoeren op verschillende soorten metalen zoals aluminium, roestvrij staal en zelfs koper. 

Een groot nadeel van een TIG lasapparaat is echter dat het veel precisie en handigheid vereist. Je zult dus speciale technieken moeten beheersen. Ook voor deze manier van lassen is een gasfles met beschermend gas vereist.

3. Elektroden lasapparaat 

Elektroden lasapparaten zijn geschikt voor grotere laswerkzaamheden, zoals het verbinden van alle soorten staal en RVS. Een groot voordeel van een elektrode lasapparaat is dat het werkt zonder gas. Een gasfles kopen of huren is bij deze lastechniek dus niet nodig. Bij elektrode lassen gebruik je namelijk beklede elektroden die verkrijgbaar zijn in verschillende diameters en materialen. 

Een nadeel van dit type lastechniek is dat je een grotere hoeveelheid slak produceert dan MIG of TIG lasmethodes. Je zult je las regelmatig moeten schoonmaken. 

Samenvattend: MIG lasapparaten zijn een eenvoudige keuze voor thuis gebruik als je snel en goed resultaat wilt. TIG lasapparaten zijn een uitstekende keuze voor precisiewerk en het werken met dunne metalen zoals aluminium. Elektrode lasapparaten zijn weer geschikt voor alle soorten staal en RVS.

Het is dus dan belangrijk om van te voren te bedenken wat voor projecten je wilt gaan lassen en welke lasmethoden daarvoor het meest geschikt zijn. Door deze factoren mee te nemen kun je er zeker van zijn dat je een goede keuze maakt voor het beste lasapparaat voor thuisgebruik.

RVS TIG las gevloeid zonder toevoegmateriaal Ⓒ degereedschapexpert.nl
RVS TIG las gevloeid zonder toevoegmateriaal Ⓒ degereedschapexpert.nl
RVS TIG las met toevoegmateriaal Ⓒ degereedschapexpert.nl
RVS TIG las met toevoegmateriaal Ⓒ degereedschapexpert.nl

Belangrijkste factoren bij aanschaf van een lasapparaat voor thuis

Naast de verschillende lasmethodes, zijn er nog andere factoren die belangrijk zijn om in overweging te nemen bij de aanschaf van een lasapparaat voor thuisgebruik.

In dit hoofdstuk bespreken we de belangrijkste factoren zoals hoeveelheid vermogen, veiligheid en kwaliteit, gewicht en afmetingen, prijs en ondersteuning en garantie.

1. Hoeveelheid vermogen

Voordat je een lasapparaat gaat kopen is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen je nodig hebt voor de projecten die je wilt gaan lassen. De hoeveelheid vermogen bepaalt namelijk welk type lasapparaat het beste bij je behoefte past.

Zo zal een lasapparaat met te weinig vermogen zal dikke materialen niet aan elkaar kunnen lassen. Een lasapparaat met teveel vermogen zal vaak weer voor onnodige kosten zorgen.

Het vermogen van een lasapparaat wordt uitgedrukt in ampère (A). Hoe hoger deze is, hoe krachtiger het apparaat. Een lasapparaat van bijvoorbeeld 200A is geschikt voor het lassen van materialen tot een dikte van ongeveer 5 mm dikte. Een lasapparaat van 300A is geschikt voor het lassen van materialen tot een dikte van ongeveer 10 mm.

Zoals je kunt lezen is het belangrijk dat je de dikte kent van het materiaal dat je wilt gaan lassen. Zo kun je een lasapparaat kiezen met de beste wattage voor je project.

2. Veiligheid en kwaliteit

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het gebruik van een lasapparaat. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het lasapparaat voldoet aan de verschillende veiligheidsnormen en goedgekeurd is door de relevante instanties. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar lasapparaten die de juiste beveiligingen heeft. Denk dan aan een automatische uitschakeling bij oververhitting of een stroomuitval.

Controleer ook of de kwaliteit van het lasapparaat goed is en of de onderdelen zoals draden van goede kwaliteit zijn. Dit zorgt ervoor dat het apparaat duurzaam en veilig in gebruik is. Bovendien zal een lasapparaat van hoge kwaliteit in staat zijn om consistente en professionele lasresultaten te leveren.

We raden je dan ook aan om een lasapparaat van een betrouwbare fabrikant te kiezen en aandacht te besteden aan de beoordelingen en opmerkingen van andere gebruikers. Het is ook een goed idee om een lasapparaat te kiezen met een goede / lange garantie. Je weet dan zeker dat je iets koopt dat je kunt vertrouwen.

3. Gewicht en afmetingen

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook het gewicht en de afmetingen van het lasapparaat zijn belangrijk. Zeker als je het lasapparaat vaak wilt verplaatsen of in krappe ruimtes wilt gebruiken. Een lichte en compacte lasapparaat is eenvoudig te verplaatsen en op te bergen. Aan de andere kant is een zwaardere en grotere misschien moeilijk te hanteren. 

Bedenk dan ook hoe vaak je het lasapparaat wilt gaan verplaatsen en of deze gemakkelijk te vervoeren is. Controleer ook of het lasapparaat past in de beschikbare opbergruimte. Zo weet je zeker dat het lasapparaat gemakkelijk en veilig kunt opbergen wanneer je het niet gebruikt. 

Kijk dus goed naar het gewicht en de afmetingen die het beste bij jouw situatie past. 

4. Prijs

Natuurlijk is de prijs van het lasapparaat voor thuis ook een belangrijke overweging bij aanschaf. Er zijn veel soorten lasapparaten en hun prijzen variëren. Van budgetmodellen tot high-end professionele apparaten. 

Vergelijk dan ook de prijzen van verschillende lasapparaten. Dit zal je helpen bepalen welk lasapparaat het beste bij je budget past en welke de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. 

Je kunt ook controleren of er aanbiedingen of kortingen beschikbaar zijn. Sommige leveranciers geven vaak kortingen op de aanschaf van een lasapparaat of accessoires zoals lasdraad of lashelmen. Dit kan weer aanzienlijk wat kosten besparen. 

We raden echter aan om te investeren in een lasapparaat van goede kwaliteit en van een betrouwbare fabrikant. Zo weet je zeker dat de apparatuur veilig en betrouwbaar is en een lange levensduur heeft.

5. Garantie

Naast alle technische specificaties van het lasapparaat is het ook belangrijk dat je kijkt naar de garantie en ondersteuning die de fabrikant levert. Dit kan een grote rol spelen in het geval van problemen of vragen over het gebruik van het lasapparaat.

Kijk dus goed naar de garantie van het lasapparaat. Sommige fabrikanten bieden een langere garanties dan andere. Sommige bieden zelfs gratis technische ondersteuning of hebben hun eigen servicecenter voor reparaties.

Ons advies is om een lasapparaat te kopen met ongeveer 5 jaar garantie. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat het lasapparaat dat je koopt betrouwbaar is. Bovendien krijg je ook nog eens ondersteuning wanneer je dat nodig hebt.

Tot slot

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de beste lasapparaten voor thuis en hebben we de belangrijkste factoren besproken waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een lasapparaat voor thuis. 

Vond je dit een waardevol artikel, dan willen wij je vriendelijk te vragen om het artikel te delen op je social media kanalen. Mocht je vragen hebben stel ze dan onderaan het artikel, dan komen wij er zo snel mogelijk op terug. 

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
toolmax.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *