Het Beste Lasapparaat voor Beginners: Ontdek de Top 3 van 2024
Wanneer je op zoek bent naar het beste lasapparaat voor beginners zul je merken dat het aanbod ontzettend groot is. Daarnaast zijn er zoveel verschillende types lasapparaten dat het verschil niet altijd duidelijk te zien is.
Om je te helpen vind je hieronder een duidelijk overzicht wat nu de beste lasapparaten voor beginners zijn. Bovendien laten we je duidelijk zien wat de verschillen zijn en waar je op moet letten bij je aankoop. Na het lezen van dit artikel weet je dan ook welke type lasapparaat voor beginners geschikt is.
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Beste lasapparaat voor beginners
In de lijst die je hieronder kunt bekijken zie je precies welke lasapparaten wij aanraden voor beginners. Dit zijn namelijk elektrode lasapparaten. De lijst met elektrode lasapparaten hebben we samengesteld op basis van een aantal belangrijke punten.
Allereerst hebben we onze eigen ervaring met verschillende elektrode lasapparaten meegenomen, hebben we tientallen ervaringen van andere gebruikers doorgenomen en hebben we gekeken naar de verhouding tussen de prijs en kwaliteit van de lasapparaten.
We hebben dan ook al het vooronderzoek voor je gedaan zodat jezelf niet alle mogelijk opties hoeft door te nemen. Als je als beginner een van deze lasapparaten uit de lijst koopt, weten we zeker dat je tevreden zul zijn met je aankoop.
1. HBM 200 ARC
Wil je als beginner direct goed aan de slag met lassen, dan raden wij je aan om te kiezen voor de HBM 200 ARC. Dit is een 200 A elektrode lasapparaat waarmee je tot 5 millimeter dik materiaal kunt lassen. Hierdoor is het lasapparaat zeer geschikt voor de makkelijk verkrijgbare 1.6 en 3.2 mm elektroden.
Het ampèrage kun je stapsgewijs zelf instellen vanaf 30 tot 200 ampères waarbij de inschakelduur bij 200 A 60% is. Bij 155 ampères is de inschakelduur 100% waardoor je dunner materiaal langer achterelkaar kunt lassen zonder dat het apparaat overhit raakt.
Ook is dit lasapparaat voorzien van IGBT (Insulated Gate Bipolar Transistor). Dankzij deze techniek kun je tijdens het lassen heel eenvoudig de stroomsterkte aanpassen zodat het lasproces soepel blijft verlopen.
Wat wij ook fijn vinden is dat je dankzij de draaiknop aan de voorkant van het apparaat de gewenste lasstroom kunt instellen. De digitale display wat ook aan de voorkant zit geeft de geschikte diameter aan van de elektrode bij de ingestelde stroomsterkte, zo weet je zeker welke type elektrode je moet gebruiken.
Standaard wordt de HBM 200 ARC geleverd met de antistick, hotstark, elektrodentang en een aardingsklem.
- Een 200 A lasapparaat waarmee je tot 5 mm dik materiaal kunt lassen.
- Mogelijkheid om zelf stapsgewijs de hoeveel ampère in te stellen.
- Bij 155 A is de inschakelduur 100% waardoor je lang kunt lassen.
- Voorzien van IGBT waardoor je tijdens het lassen de stroomsterkte kunt aanpassen zonder dat het lasproces verstoord wordt.
- Handige digitale display om verschillende informatie af te lezen waaronder de stroomsterkte
- Een stukje duurder dan dan de overige twee uit de lijst.
2. GYS GYSMI 160P
De nummer twee is de Gys Gysmi 160P. Dit is een 230 volt elektrode lasapparaat met een bereik van 10 tot 160 ampères. Je kunt hiermee materiaal tussen de 1.6 en maximaal 4 millimeter lassen.
De hoeveelheid ampère kun je zelf dankzij de draaiknop aan de voorkant instellen waarbij de ampèrage bij een inschakelduur van 60% 85 A is. Hierdoor kun je zes minuten lang materiaal van ongeveer 2.5 mm lassen.
Ook bij dit apparaat is het mogelijk om continu te lassen. De hoeveelheid ampère is dan 70 waarmee je materiaal tot twee millimeter kunt lassen. Bij de wat moeilijkere lasklussen zorgt de ARC Force functie voor een voldoende stroomverhoging zodat je zonder haperingen verder last.
De Gys GysMI 160P wordt standaard geleverd met een handleiding, lastoorts, aardklem en een handige opbergkoffer om je lasapparaat veilig in op te bergen. Ook is er een versie verkrijgbaar waarbij een laskap is inbegrepen, al is de prijs dan wel wat duurder.
- Het lasapparaat heeft een bereik van 10 tot 160 ampères waardoor je materiaal tussen de 1.6 en 4 mm kunt lassen.
- Bij 85 A is de inschakelduur 60% waardoor je eenvoudig materiaal van ongeveer 2.5 kunt lassen.
- Voorzien van ARC functie dat zorgt voor voldoende stroom om zo zonder haperingen te lassen.
- Een handige opbergkoffer om het lasapparaat veilig op te bergen.
- Geen digitaal scherm om informatie af te lezen
- Niet geschikt voor het lassen van 5 mm materiaal.
3. Ferm WEM1042
Mocht je op zoek zijn naar een lasapparaat voor beginners en er niet al teveel geld aan uitgeven, dan is de Ferm WEM1042 een goede keuze. Het is een lasapparaat dat werkt op 230 volt en heeft een lasvermogen van 40 tot 100 ampères. Hiermee kun je materiaal tot ongeveer 2 millimeter lassen.
Om het apparaat koel te houden is het voorzien van een ventilatorkoeling waardoor je lang kunt lassen. Ook is er een thermische overhittingsbeveiliging aanwezig dat is uitgerust met een controlelamp.
De aardklem en de elektrodehouder zijn voor je voorgemonteerd en geschikt voor elektrodes tussen de 1.6 en 2.5 mm. Op de aanwezige stroomindicator lees je precies wat de juiste lasstroom is voor het type elektrode dat je gebruikt.
Ferm WEM1042 wordt verder geleverd met handleiding, een draagbare laskap, lasbikhamer / lasborstel en een handige lasinstructiekaart.
- Een ideaal instap elektrode lasapparaat voor een schappelijke prijs.
- Geschikt voor beginners en de af en toe hobby lassers.
- Lasvermogen van 40 tot 100 ampères waarmee je materiaal tot 2 mm kunt lassen.
- Veel bijgeleverde accessoires zoals een laskap en een lasborstel.
- Geen digitale display aanwezig om informatie af te lezen.
- Met een gewicht van 13.7 kg is het een redelijke zware lasapparaat
Dit is wat je moet weten over lasapparaten
Nu je weet wat op dit moment de beste lasapparaten voor beginners zijn, willen we je nu wat meer vertellen over de drie lastechnieken, waarom juist elektrode lasapparaten voor beginners en waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een lasapparaat.
Welke lastechnieken zijn er allemaal?
Lassen is niet een klus die je even snel doet zonder enige voorbereiding. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je weet welke lastechniek je wilt gaan gebruiken.
Er zijn namelijk drie verschillende soorten technieken. Zo heb je elektrode wat uitermate geschikt is voor beginners. Ook heb je MIG / MAG voor de meer gevorderde gebruikers en TIG voor professionals.
Waarom elektrode lasapparaten voor beginners?
Elektrode lasapparaten zijn kleine en draagbare apparaten die je makkelijk kunt meenemen en op verschillende plekken kunt gebruiken.
Elektrode lassen wordt ook wel elektrisch lassen of booglassen genoemd en is geschikt om alle soorten staal en RVS te lassen. De elektrodes gebruik je als lastoevoegmateriaal en smelt vanuit de toorts vast op het materiaal dat je wilt gaan lassen. Het aangebrachte materiaal wordt dan ook “slak” genoemd en je verwijdert het pas na afkoelen met een bikhamer.
Bij TIG en MIG lassen gebruik je een apart beschermgas zoals Argon. Bovendien is het gebruik van beide types apparaten een stuk moeilijker dan bij Elektrode en is de aanschafprijs een heel stuk duurder.
Waar moet je op letten bij het kopen van een lasapparaat van beginners
Nu je weet wat het beste lasapparaat voor beginners is, is het tijd geworden om je meer te vertellen waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een elektrode lasapparaat. Er zijn namelijk enkele factoren erg belangrijk zoals ampère en accessoires.
1. Hoeveel ampère
De hoeveelheid ampèrage van het lasapparaat geeft het maximaal aantal vermogen waarmee je kunt lassen. Dit betekent dus wanneer je wilt gaan beginnen met lassen dat de hoeveelheid ampère samenhangt met de maximale dikte van het materiaal.
Een voorbeeld: voor het lassen van materiaal met een dikte van 1 millimeter heb je al genoeg aan 40 ampères. Voor drie millimeter heb je dus dan ook een lasapparaat nodig met 120 ampères.
Wil je dikker materiaal lassen zoals 5 millimeter, dan heb je een lasapparaat nodig met 200 ampères of meer.
2. Inschakelduur
Lasapparaten kunnen tijdens het lassen flink heet worden. Om dit voorkomen schakelen moderne apparaten zichzelf na een x aantal minuten zich automatisch uit. Dit wordt ook wel inschakelduur genoemd. Hierdoor weet je precies hoe intensief je een lasapparaat kunt gebruiken.
Inschakelduur wordt aangegeven in procenten waarbij iedere 10% voor een minuut inschakelduur staat. Wanneer je dan ook een lasapparaat hebt van 120 ampères en een inschakelduur van 60%, dan kun je hiermee achterelkaar zes minuten lassen. Dit is voldoende vermogen om materiaal van drie millimeter te lassen.
Kortom: de inschakelduur zegt dus alles over de kracht van een lasapparaat. Bedenk daarom dan ook van tevoren hoe lang je achterelkaar wilt lassen om zo een goede keuze te maken.
3. Accessoires
Als je als beginner wilt gaan lassen heb je natuurlijk wel verschillende accessoires nodig. Zoals gezegd heb je elektrodes nodig waarmee je kunt lassen, maar je hebt ook een laskap, veiligheidsbril, een brandwerende overall en handschoenen nodig om je eigen te beschermen.
Bij de meeste webshops kun je gelukkig deze accessoires er los bij kopen of in combinatie met een elektrode lasapparaat. Zo kun je bij aankomst van het apparaat direct aan de slag.
Beste lasapparaat voor beginners tot slot
Je bent nu aan het einde gekomen van dit artikel. Hopelijk ben je door het lezen van het artikel meer te weten gekomen wat nu het beste lasapparaat voor beginners is en waar je nu allemaal op moet letten voordat je een lasapparaat koopt.
Heb je nu nog nooit gelast en wil je hiermee gaan beginnen, dan raden wij je aan om eerst te proberen op wegwerp afval. Zo leer je het apparaat te hanteren en zul je al snel betere en mooiere lassen maken.
Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie onderaan het artikel achter, dan komen wij er zo snel mogelijk op terug.
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij:
Kijk voor de beste prijs bij: