Ga naar de inhoud
Beste Excentrische Schuurmachine, Dit is Onze Top 5

Beste Excentrische Schuurmachine: Onze top 5 selectie van 2024

Op zoek naar de beste excentrische schuurmachine van 2024? In de afgelopen jaren hebben wij voor ons werk in de bouw en metaalindustrie veel excentrische schuurmachines mogen gebruiken.

Er zijn namelijk ontzettend veel merken – van budget tot professional – waardoor wij heel goed begrijpen dat het maken van een goede keuze een flinke opgave kan zijn.

Om je te helpen om de juiste keuze te maken ontdek je in dit artikel onze selectie die wij goed vinden. Ook weet je aan het einde van dit artikel waar je op moet letten als je een excenter schuurmachine wilt gaan aanschaffen.

Onze sectie excentrische schuurmachines

Hieronder vind je een overzicht van excentrische schuurmachines die wij goed vinden. We hebben goed nagedacht hoe de lijst eruit moest komen te zien en we hebben dan ook de lijst gemaakt op basis van de volgende punten:

 • Onze eigen ervaringen en ervaringen van andere gebruikers.
 • Hebben de schuurmachines een lage trillingswaarde.
 • Wat nu de beste en betrouwbare merken zijn.
 • Prijs kwaliteit verhouding.

Mocht je ervoor kiezen om een van de onderstaande opties te kopen, dan weet je zeker dat het een goede aankoop. In plaats van het hele internet af te zoeken, zetten wij het voor jou handig op een rijtje. 

Op deze manier is er altijd wel een goede excentrische schuurmachine die aansluit bij je wensen. Ook hebben wij er direct links bijgezet waar je de machine het goedkoopst kunt kopen.

1. DeWalt DWE6423-QS

Onze nummer één in de lijst is de DeWalt DWe6423-QS. De schuurmachine heeft een 125 mm schuurzool en een 280 Watt motor met een instelbaar toerental van 8000 t/m 12.000 omwentelingen per minuut.

DeWalt DWe6423-QS is een compacte excentrische schuurmachine die je dankzij het lage gewicht (1.2 kg) en het ergonomisch ontworpen handvat (met antislip) met slechts een hand kunt vasthouden en ook nog eens lekker in de hand ligt.

Om de vibraties op te vangen gebruikt de DeWalt dwe6423 een contragewicht. Dit zorgt ervoor dat de trillingswaarde van de machine maar liefst 2.5 m/s is. Hierdoor kun je het apparaat lang achter elkaar gebruiken zonder dat je hand, pols of arm moe wordt.

Het fijne van deze schuurmachine is dat het een handige stofzak heeft om stofvrij te kunnen schuren. De stofzak werkt door middel van een klik en draai systeem waardoor de zak eenvoudig los en vast te maken is.

Standaard wordt DeWalt dwe6423 geleverd met een handleiding en de stofzak. Wel heb je de mogelijkheid om bij bepaalde winkels direct extra schuurpapier mee te bestellen voor een kleine meerprijs. Hierdoor kun je bij ontvangst direct ermee aan de slag.

Voordelen
 • Geschikt voor het schuren of polijsten van grote oppervlakken.
 • Je bepaalt zelf het toerental dankzij de variabele snelheidsregelaar.
 • Met een gewicht van 1.2 kilo ligt de schuurmachine goed in de hand.
 • Met een trillingswaarde van slechts 2 m/s voel tijdens het intensief schuren nauwelijks trillingen in je hand, pols of arm.
Nadelen
 • Bij zware belasting kan het toerental afnemen, waardoor je minder gelijkmatig schuurt.
 • Geen opbergkoffer, alleen een papieren doos.

2. Makita BO5031K

De Makita BO5031K is voorzien van een krachtige 300 Watt motor. Met de variabele snelheidsregeling bepaal je zelf de schuursnelheid van de machine waardoor de machine niet alleen ideaal is om hout te schuren, maar ook om te polijsten.

Bovendien maakt de Makita BO5031K een roterende beweging evenals een oscillerende beweging. Hierdoor schuur je sneller en zie je ook een beter resultaat.

Met een gewicht van 1.3 kilo is de excentrische schuurmachine van Makita licht te noemen. Samen met de ergonomische handvat en het contragewicht in de schuurmachine is de trillingswaarde met 4 m/s vrij laag te noemen. Hierdoor ligt de machine goed in de hand en kun je de Makita ook voor langdurige schuurklussen gebruiken zonder dat je hand, pols of arm moe gaan worden.

De Makita BO5031K heeft een goede stofafzuiging om zo goed mogelijk stofvrij te werken. Je kunt eventueel ook nog een Makita stofzuiger of een andere mobiele stofzuiger aan de machine koppelen.

Standaard wordt de excentrische schuurmachine van Makita geleverd met natuurlijk een handleiding, stofbox en een papieren stofzak om de stof op te vangen. Maar je krijgt ook nog eens een handige opbergkoffer erbij om je machine veilig in op te bergen.

Mocht je voor deze machine op zoek zijn naar schuurpapier, dan kun je bij sommige winkels zoals Coolblue direct extra schuurpapier mee bestellen.

Voordelen
 • Geschikt voor zowel fijne afwerkingen als polijsten van grote of gebogen oppervlakten.
 • Dankzij de toerental regelaar bepaal je zelf de schuursnelheid en hou je zelf de maximale controle over het apparaat.
 • Met een gewicht van 1.3 kilo ligt de excentrische schuurmachine goed in één hand.
 • Met een trillingswaarde van 4 m/s zijn de trillingen niet tot nauwelijks te voelen waardoor je langer kunt schuren.
 • Standaard geleverd met handleiding, stofbox, papieren stofzak en een stevige opbergkoffer.
Nadelen
 • Met een kabellengte van 2 meter kan de stroomkabel voor sommige klussers net wat te kort zijn.
 • Standaard geen schuurpapier bijgeleverd (winkels bieden deze zelf los aan)

3. Metabo SXE 3125

De Metabo SXE 3125 is een krachtige 125 mm schuurmachine met een opgenomen vermogen van 310 Watt. Dankzij de de variabele snelheid regelaar op de rug van het apparaat bepaal je zelf de schuursnelheid.

Het gewicht van de Metabo schuurmachine is gezien zijn grootte met 1.5 kilo vrij licht te noemen. De lange handgreep is voorzien van een antislip softgrip waardoor je de machine goed met een hand of met beide handen kunt vasthouden.

De trillingswaarde van de Metabo SEX 3125 is 4.9 m/s waardoor je de trillingen die tijdens het schuren worden overgedragen nauwelijks voelt. Hierdoor krijg je minder snel last van een vermoeide hand, pols of arm waardoor je langer kunt schuren.

De Metabo komt met een handige stofzak dat werkt met een druk en draai systeem. Zo weet je zeker dat de textielen stofzak goed blijft zitten en er geen stof vrijkomt. Wil je de excentrische schuurmachine gebruiken voor grote oppervlakken dan kun je hem eventueel aansluiten op een mobiele stofzuiger.

De Metabo wordt geleverd met uiteraard een handleiding, steunschijf met klithechting, een handige inbussleutel, de textielen stofzak en een koffer van kunststof om je metabo excentrische schuurmachine veilig op te bergen.

Mocht je geen juiste schuurpapier hebben, dan biedt Coolblue voor een kleine meerprijs 25 schuurvellen aan (korrel 80, 120 en 240).

Voordelen
 • Krachtige motor van 310 watt, wat het schuren van grote oppervlakken een stuk makkelijker maakt.
 • Met een hand of met beide handen te bedienen voor maximale controle.
 • Trillingswaarde van 4.9 m/s is gezien de grootte van de schuurmachine laag te noemen.
 • Meegeleverd: een stevige opbergkoffer om je schuurmachine veilig op te bergen.
 • De 4 meter lange stroomkabel maakt veel klussers blij.
Nadelen
 • Geen schuurpapier erbij geleverd.

4. Excentrische schuurmachine met accu: Makita DBO180ZJ

Ben je op zoek naar een excentrische schuurmachine met accu dan raden wij je aan om te kiezen voor de Makita DBO180ZJ. Dankzij het kleine formaat en het lage zwaartepunt geeft de machine je veel bewegingsvrijheid en comfort.

Met de ergonomisch ontworpen handgreep bedien je de schuurmachine met maar een hand. De lage trillingswaarde van 2.5 m/s zorgt ervoor dat de trillingen tijdens het werken nauwelijks voelbaar zijn.

Aan de voorkant van het apparaat bevind zich de aan uit schakelaar evenals de variabele snelheidsregelaar. Doordat de Makita excentrische schuurmachine met accu ook gebruik maakt van een roterende en oscillerende beweging krijg je een veel betere afwerking dan wanneer er alleen een roterende beweging gemaakt wordt.

De Makita DBO180ZJ is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heb je de keuze uit alleen de body met een opberg koffer tot de excentrische schuurmachine zelf inclusief 2 18 volt accu’s, beschermkap voor de accu’s, een opbergbox, oplader, rubberen bus, stofbox en een papieren stofzak om stofvrij te kunnen schuren.

Maar er is meer: Mocht je al 18 Volt accu’s van Makita hebben, dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen voor het basis model te gaan. Deze bevat geen oplader en accu’s en is daardoor een stuk aantrekkelijker geprijsd.

Voordelen
 • Uitermate geschikt voor fijne afwerkingen, schuren van grootte oppervlak of het polijsten van (gebogen) oppervlakken.
 • Te koop met 2x 18 volt accu’s zodat je lekker veel bewegingsvrijheid hebt om te schuren.
 • Variabele snelheidsregeling aanwezig zodat je zelf de controle houdt over de schuursnelheid.
 • Ook te koop zonder accu’s of oplader mocht je deze al hebben.
 • Met een trillingswaarde van 2.5 m/s voel je tijdens het schuren nauwelijks trillingen waardoor je geen vermoeide handen krijgt.
Nadelen
 • Er wordt slechts 1 vel schuurpapier meegeleverd.

Beste professionele excentrische schuurmachine

Wanneer je een professional bent wil je natuurlijk een excentrische schuurmachine kopen dat lang meegaat. Ook bij dagelijks gebruik. Hieronder kom je dan ook meer te weten over de beste excentrische schuurmachines voor professionals.

1. Festool ETS EC 125/3 EQ-Plus

Festool ETS EC 125

Kijk voor de beste prijs bij:

toolmax.nl
bol.com

Op zoek naar een professionele excentrische schuurmachine waarbij je ook nog eens ontzettend veel bewegingsvrijheid hebt? Bekijk dan eens de Festool ETS EC 125.

De ETS EC 125 heeft een krachtige motor met een maximaal opgenomen van 400 watt. De motor is koolborstelloos waardoor de motor energiezuiniger is, minder warm wordt en onder belasting een constante toerental levert.

De excentrische schuurmachine heeft een gewicht van 1.2 kilo en een trillingswaarde van 4.8 m/s is de machine ideaal voor langdurige klussen of wanneer je bovenhands wilt gaan schuren.

Ook aan de veiligheid tijdens het schuren is er veel aandacht besteed. Zo is er een speciaal afzuigsysteem dat werkt tot aan de randen van de schuurmachine en is er bijvoorbeeld een geïntegreerde schijfrem aanwezig.

Dat laatste voorkomt niet alleen het ongecontroleerd opstarten van de steunschijf, maar ook dat bij het aanbrengen geen groeven kunnen ontstaan.

Festool is alleen te koop bij geselecteerde en gespecialiseerde winkels zoals hierboven aangegeven. De ETS EC 125/3 EQ-Plus wordt geleverd een 125 mm zachte steunschijf, bedieningsgereedschap en een grote opbergkoffer.

Mocht je nu op zoek zijn naar een grotere schuurzool van hetzelfde merk, dan is er ook dezelfde schuurmachine te koop met een 150 mm schuurzool.

Voordelen
 • Dankzij het compacte design en het lage gewicht (1.2 kg) kun je lang met de schuurmachine werken zonder last te krijgen in je handen.
 • De schuurmachine wordt geleverd met verschillende extra’s zoals een schuurzool, opbergkoffer en natuurlijk de stofzak.
 • Met het opgenomen vermogen van 400 watt gaat het schuren van gebogen of grote oppervlakken eenvoudig en snel.
 • Veel verschillende andere accessoires voor de schuurmachine verkrijgbaar die het schuren nog makkelijker maken.
Nadelen
 • Een stuk duurder dan de overige merken.

Waar moet je op letten voordat je een excentrische schuurmachine gaat kopen?

Je hebt de keuze uit ontzettend veel schuurmachines en wat extra fijn is, is dat ze ook nog eens lang mee gaan. Maar wil je een excentrische schuurmachine kopen, dan zijn er vijf punten waar je goed op moet letten.

1. Vermogen

Wanneer je op zoek bent naar een excentrische schuurmachine is het belangrijk dat je goed kijkt naar het vermogen van de machine. Het vermogen bepaalt namelijk de kracht wat de machine heeft. 

Het vermogen wordt weergeven in watt. De meeste excentrische schuurmachines hebben ongeveer 300 watt aan vermogen. Dit is ruim voldoende voor doe-het-zelvers of klussers. 

Maar ben je een echte vakman / vakvrouw of een professional, dan zijn er nog zwaardere excentrische schuurmachines te vinden. Zo hebben de schuurmachines van bijvoorbeeld het merk Festool een vermogen van maar liefst 400 watt. 

Excentrische schuurmachines met een grotere schuurzool zoals 150mm zijn in nog zwaardere vormen te verkrijgen. Het wattage van dit soort schuurmachines loopt al makkelijk op richting de 750 watt of zelfs meer.

2. Trillingswaarde

Een excentrische schuurmachine hoort goed in je hand liggen en een lage trillingswaarde hebben. Tijdens het schuren worden de trillingen van de schuurmachine op je pols en arm overgebracht wat kan resulteren in een vermoeide of pijnlijke pols / arm. 

Om dit op te vangen hebben de meeste excentrische schuurmachines een goede handgreep en een aparte antivibratiesysteem die ervoor zorgen dat de trillingen van de schuurmachine zo goed mogelijk worden opgevangen. 

Een trillingswaarde van MAXIMAAL 5 wordt gezien als een zeer lichte trillingswaarde. Hiermee kun je ongeveer acht uur achter elkaar schuren en voel je nauwelijks trillingen.

Heeft de schuurmachine een trillingswaarde tussen 5 en de 7, dan wordt dit nog gezien als licht. Je voelt de trillingen heel lichtjes in je arm, maar dit wordt niet als storend gezien.

Pas bij een trillingswaarde van zeven of hoger voel je de trillingen heel goed in je hand, pols en arm. Excentrische schuurmachines met zo’n hoge trillingswaarde RADEN WIJ JE DAN OOK NIET AAN. 

3. Excentrische schuurmachine met kabel of accu

Bedenk ook eerst wat voor excentrische schuurmachine je wilt gaan kopen. Je hebt namelijk de keuze uit een schuurmachine met kabel of een excentrische schuurmachine met accu. 

Wel hebben beide types hun eigen voor en nadelen. Zo kunnen sommige doe-het-zelvers de kabel te kort vinden of tijdens het klussen in de weg zitten. 

Een excentrische schuurmachine met accu is wel een stuk duurder al biedt het veel meer bewegingsvrijheid dan een schuurmachine met een kabel. De accu’s voor een excentrische schuurmachine zijn vaak 18 V + en hebben minimaal een Ah van 3 of meer. Deze zijn dan ook het meest geschikt als je lang moet schuren. 

Mocht je al accu’s hebben van een bepaald merk, dan zou je eens kunnen kijken of die accu’s ook werken. In dat geval hoef je alleen nog maar de body te kopen en bespaar je ook nog eens geld.

4. Excentrische schuurmachine met stofafzuiging

Een ander belangrijk punt van een excentrische schuurmachine is de stofafzuiging. Tijdens het klussen en schuren van kaal hout of verflagen adem je aardig wat schuurstof in

Een goede stofafzuiging en een goed werkende stofbak is dan ook echt wenselijk zodat het schuurstof wat vrij komt opgevangen wordt.

Gelukkig hebben de meeste goede excentrische schuurmachines tegenwoordig dan ook een fatsoenlijke stofbak of stofzak waar het stof in blijft zitten. 

Maar wil je echt zeker zijn dat je geen stof inademt of overal stof blijft liggen, kijk dan eens of je op de excentrische schuurmachine een speciale mobiele bouwstofzuiger erop aan kan sluiten. Vaak zijn hiervoor aparte verlengstukken te koop.

5. Schuurpapier

Om te kunnen schuren heb je natuurlijk schuurpapier nodig. Om ervoor te zorgen dat je direct aan de slag kunt, leveren de meeste merken schuurpapier er standaard bij. 

Heb je nu een excentrische schuurmachine gezien waarbij dit niet het geval is, dan is het slim om direct het juiste schuurpapier erbij te bestellen. Veel (web)winkels bieden deze optie gelukkig dan ook aan. 

Heb je geen schuurpapier meer, kijk dan goed naar de grootte van de schuurzool, want een excentrische schuurmachine is namelijk te koop met verschillende soorten schuurzolen. Zorg er ook voor dat de gaten in het schuurpapier overeenkomen met de gaten in de schuurzool, zodat de stofafzuiging goed blijft werken. 

6. Geluid

Niet alleen vinden wij het vermogen, een lage trillingswaarde en goede stofafzuiging belangrijk, maar ook het aantal decibel dat een excentrische schuurmachine maakt als je wilt gaan schuren.

Let daarom goed op het geluidsniveau van je machine. In de meeste gevallen hebben excentrische schuurmachines een geluidsniveau van ongeveer 75 tot maximaal 92. Alles daarboven raden wij je absoluut NIET AAN. Een goed gehoor is en blijft belangrijk!

Beste excentrische schuurmachine tot slot

Zo, je bent nu aangekomen aan het einde van dit artikel. Je hebt door het lezen van dit artikel hopelijk een goed idee gekregen wat nu de beste excentrische schuurmachine is. Daarnaast hebben wij je uitgelegd op welke factoren je allemaal moet letten wil je een goede excentrische schuurmachine kopen.

Op basis van deze informatie is het dus mogelijk om zelf een goede keuze te maken. Wij raden je dan ook om eerst je wensen op papier te zetten en dan pas een keuze te maken.

Mocht je vragen hebben, laat dan een reactie onderaan de pagina achter. We zouden het ook heel fijn vinden als je dit artikel wilt delen op je social media kanalen, zodat andere mensen het artikel ook kunnen lezen.

Kijk voor de beste prijs bij:

toolmax.nl
bol.com

Kijk voor de beste prijs bij:

toolmax.nl
bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *