Ga naar de inhoud
Beste Decoupeerzaag

Beste Decoupeerzaag: Onze Top 5 Decoupeerzagen voor 2024

Als je op zoek bent naar de beste decoupeerzaag, dan ben je hier op de juiste plek. Een goede decoupeerzaag mag niet ontbreken bij iedere klusser of professionele timmerman. Als je het internet op gaat, dan krijg je natuurlijk enorm veel mogelijkheden te zien. We snappen dat je dan misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Om je te helpen geven we je in dit artikel een overzicht van de beste decoupeerzagen. Ook geven we je nog een handig overzicht van waar je op moet letten bij de aankoop. Na het lezen van onze gids weet je dan ook wat voor jou de beste keuze is.

Beste decoupeerzagen

Iedere decoupeerzaag is anders. Het verschilt ook per persoon wat je wensen zijn. Iemand die af en toe thuis wat wil zagen, heeft hele andere wensen, dan iemand die de zaag dagelijks gebruikt voor zijn werk.

Met die gedachte hebben wij deze lijst samengesteld. We wilden een aanbod hebben voor de af en toe klusser, maar ook voor de professional die goed gereedschap wil hebben. Daarom zul je decoupeerzagen uit verschillende budgetten zien. Zo is er voor iedereen wat te vinden. Laten we snel gaan kijken naar de beste decoupeerzaag van dit moment.

#1: Bosch PST 650

De eerste zaag die we tegenkomen is gelijk een van de goedkoopste, namelijk een Bosch decoupeerzaag. De PST 650 van Bosch is een gebruiksvriendelijke decoupeerzaag die vooral geschikt is voor de doe het zelver, die af en toe klust. De groene serie van Bosch is hier perfect voor geschikt en goed te betalen.

De PST 650 van Bosch heeft ingebouwde blaasfunctie. Deze zorgt ervoor dat het zaagsel niet precies op de zaagsnede blijft liggen. Dat de zaaglijn schoon is, is heel belangrijk. Anders ga je al snel scheef zagen.

Deze Bosch decoupeerzagen zijn uitgerust met het SDS systeem. Hiermee kun je heel snel de zaagbladen uitwisselen, zonder dat je eerst een bout los moet draaien. Verschillende zaagbladen wissel je dus heel eenvoudig uit.

De PST 650 kan verschillende materialen zagen en verschillende diktes. Bij houtproducten kun je tot een diepte van 65 mm zagen. Ga je aluminium of een ander zacht metaal zagen, dan kun je tot 4 mm dik zagen. Houd deze diktes ook wel aan. Ga je dikker materiaal zagen, dan heb je serieus kans om de machine te beschadigen.

Voordelen
 • Wordt geleverd in handige opbergkoffer en met 1 decoupeerzaagje voor hout;
 • Weegt slecht 1,6 kilogram en heeft een ingebouwde blaasfunctie zodat je altijd de zaaglijn blijft zien.
 • Extra lange kabel waardoor je geen aparte verlengkabel hoeft te gebruiken.
 • Verkrijgbaar in verschillende vermogens en een instelbare voet tot 45 º.
 • Geschikt voor hout, aluminium, laminaat, parket en spaanplaat;
Nadelen
 • Zaagsnelheid is niet instelbaar;
 • Hoge trillingswaarde van 10,0 m/s².

#2: Makita DJV182ZJ

Makita is een grote speler op de markt, als het gaat om goed gereedschap. Makita staat voor kwaliteit en dat is het zeker. Een Makita decoupeerzaag is niet goedkoop, maar je krijgt dan ook echt wat. Zo ook met de DJV182ZJ accu decoupeerzaag. De DJV182ZJ is geschikt voor de wat fanatiekere klusser, maar ook voor de professional.

De ingebouwde verlichting en ingebouwde blaasfunctie maken deze zaag geschikt voor iedere klusser. Je blijft de afgetekende lijn goed zien, omdat er geen zaagsel op blijft liggen. Ook als je wat minder (dag)licht hebt, kun je door blijven klussen met deze zaag. Met de ingebouwde verlichting heb je namelijk goed zicht tijdens het zagen.

Met deze zaag kun je de snelheid variabel instellen. Je kunt wisselen tussen 3 VERSCHILLENDE snelheden. Zo heb je altijd de juiste snelheid. Een hogere zaagsnelheid als je alleen maar rechte lijnen zaagt, maar een tragere snelheid als je moeilijke vormen moet zagen.

Deze accu zaag kan ook tot een flinke zaagdiepte. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het materiaal dat je zaagt, maar deze krachtige motor kan veel. Bij hout kun je tot maar liefst 135 millimeter diep, bij aluminium tot 20 millimeter diep en bij zachte metaalsoorten tot 10 millimeter.

Voordelen
 • Zeer degelijk kwaliteit is de standaard bij Makita;
 • Ingebouwde verlichting voor het beste zicht;
 • Ingebouwde stofafzuiging werkt erg goed;
 • 3 verschillende zaagsnelheden voor fijne tot grove afwerking;
 • Gewicht van slecht 2,6 kilogram inclusief accu;
 • Snel en eenvoudig zaagbladen wisselen;
 • Wordt geleverd met M-Box systainer, anti-splinterplaat, 3 zaagbladen en inbussleutel.
Nadelen
 • Wordt standaard niet geleverd met accu. Dit kan wel (DJV182RTJ)
 • Relatief hoge aanschafprijs.

#3: Bosch Blauw GST 160 BCE

Bosch hebben we in Bosch Groen en Bosch Blauw. Bosch Blauw is de dure lijn van dit merk en ook gelijk de beste lijn van dit merk. Wanneer je voor een decoupeerzaag van Bosch Blauw kiest, dan koop je een kwaliteitsproduct. Het is die zin te vergelijken met de producten van Makita. Daarom mag de GST 160 BCE ook niet ontbreken in dit overzicht.

De GST 160 BCE is weer een type zaag dat voorzien is van een lange netsnoer. Wanneer je een haspel op de grond hebt liggen, dan kun je eigenlijk alle kanten op zoals je van Bosch gewend bent.

De 800 Watt motor is KRACHTIG GENOEG om tot het beste resultaat te komen in alle klus situaties. De variabele snelheid is een groot voordeel dat je hebt met deze zaag. Je kunt traploos schakelen tussen 800 tot 3.000 slagen per minuut. Hierdoor heb je altijd de beste snelheid. Of je nu een rechte zaaglijn of een gebogen zaaglijn hebt.

Met de GST 160 BCE kun je allerlei verschillende zaagbladen gebruiken en dus verschillende materialen zagen. Bij hout kun je tot maar liefst 160 millimeter diep, bij aluminium tot 20 millimeter diep en bij zachte metaalsoorten tot 10 millimeter. Zolang je maar het juiste zaagblad kiest.

Voordelen
 • Wordt geleverd met een handige opbergbox, afzuigadapter, antisplinterstrip en 3 verschillende zaagbladen om hout te zagen.
 • Geschikt om te gebruiken met stofzak of stofafzuiging;
 • Ingebouwde verlichting voor de late klusser;
 • Blaasfunctie voor het beste zicht;
 • Trillingswaarde van slechts 6,5 [m/s²];
 • Lang snoer, dus geen gehannes met verlengsnoeren.
Nadelen
 • Relatief hoge aanschafwaarde.

Beste professionele decoupeerzaag

Dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat je naar een echte, professionele decoupeerzaag op zoek bent. De top decoupeerzagen vind je in dit segment en zijn gemaakt voor de mensen die er dagelijks mee moeten werken. Een nieuwe decoupeerzaag kopen uit dit segment kost een paar cent, maar dan heb je ook het allerbeste materiaal.

Daarom hebben wij in dit overzicht ook een aantal decoupeerzagen verzameld die bij uitstek de beste optie zijn voor de professionals. Deze decoupeerzagen zijn degelijk, gaan erg lang mee, maar werken vooral makkelijk en snel. Laten we dus snel gaan kijken wat de beste professionele decoupeerzaag is.

4: Festool PSC 420 EB Basic

Het Duitse merk Festool wordt al decennia lang beschouwd als het neusje van de zalm, als het gaat om handgereedschap. Zo ook met de PSC 420 EB decoupeerzaag. Deze decoupeerzaag is er weer eentje die werkt op een accu.

De PSC 420 EB heeft koolborstelloze EC-TEC motor die niet alleen heel zuinig is, maar deze motor is ook heel krachtig. Het bochtgedrag zorgt ervoor dat je soepele bewegingen kunt maken, waardoor het resultaat uitstekend is. Dit is mogelijk door de drievoudige zaagbegeleiding en de torsievrije pendelstang.

Daarnaast wordt deze decoupeerzaag geleverd in de bekende Festool koffer. Alle koffers van dit merk kun je stapelen en vastzetten. Hierdoor kun je een hele stapel Festool koffer op elkaar klikken en in je bus vast zetten. Deze koffers zijn ook zeer degelijk en kunnen tegen een stootje.

De krachtige afzuiging en sterke ledverlichting zorgen ervoor dat je de zaagsnede altijd goed blijft zien. Daarnaast kun je de afzuiging gebruiken in combinatie met een stofzuiger of stofzak. Zo voorkom je onnodig veel rotzooi en houd je je werkplek schoon een veilig.

Deze decoupeerzaag kun je voor allerlei materialen gebruiken. Keukenblad, meubelbouw, laminaat, sandwichpanelen en verschillende metalen. De zaagdiepte voor hout is 120 mm, aluminium, 20 mm en (zacht) staal 10 mm.

De Festool PSC 420 EB wordt naast de Festool koffer standaard geleverd met een decoupeerzagbladset en met splinterbeveiliging. Mocht je nog geen Festool accu’s hebben, dan heb je ook de keuze uit de EBI-Plus en EBI-Set met meer accessoires.

Voordelen
 • Voorzien van koolborstelloze motor die een lange levensduur heeft;
 • Eenvoudige in te stellen zaagsnelheid door draaiknop;
 • Ingebouwde verlichting voor het beste zicht
 • Blaas- en pendelfunctie;
 • Eenvoudig zaagbladen vervangen;
 • Stofzuiger aansluiting om de werkplek schoon te houden;
 • Trillingswaarde van ongeveer 7,00 m/s².
 • Weegt met accu slechts 2,3 kilogram waardoor het een lichte machine is.
Nadelen
 • Relatief hoge aanschafwaarde;
 • Verstek zagen alleen mogelijk met extra accessoires.

5: Hilti SJT 6-A22

SJT 6-A22 decoupeerzaag op accu

Kijk voor de beste prijs bij:

hilti.nl

Hiliti is ook een merk dat al sinds jaar en dag bekend staat om zijn kwalitatieve gereedschappen. Hilti is net als Festool één van de topmerken en wordt veel gebruik door professionals. De SJT 6-A22 is een soft start decoupeerzaag die werkt op een 22 Volt accu. Tevens kun je dit model decoupeerzaag ook krijgen met een netsnoer.

Met een krachtige motor van 850 Watt kun je alles zagen. Metaal, hout, isolatiemateriaal en kunststof. Zo gek je het bedenken kunt, je kunt het zagen met SJT 6-A22 van Hilti. Hout kun je zagen tot een dikte van maar liefst 150 millimeter. Voor het zware constructiewerk kun je deze zaag dus ook gebruiken. Metalen platen kun je zagen tot 10 millimeter. Dit is afhankelijk van het materiaal.

Het vervangen van de zaagbladen gaat sleutelloos en heel snel. Hierdoor verminder je de downtime en kun je snel weer verder met de klus. Met de 4 instelbaar pendelstanden heb je altijd de juiste instelling voor de klus. Of je nu lange rechte lijnen moet zagen, of je bent aan het figuurzagen met veel bochten en hoeken.

De verlichting zorgt ervoor dat je altijd het beste zicht hebt op de zaaglijn. Standaard kun je hier geen stofafzuiging op aansluiten. Maar met een extra accessoire die los te verkrijgen is heb je deze mogelijkheid wel. Bovendien is onder een hoek zagen tot maximaal 45º is geen probleem met de verstelbare voet.

Voordelen
 • Draaiknop voor het instellen van de snelheid;
 • Ingebouwde verlichting voor het beste zicht;
 • Blaasfunctie om te zaagsel weg te blazen;
 • Pendelfunctie;
 • Makkelijk zagen te verwisselen zonder sleutel;
 • Eenvoudig te combineren met stofzuiger;
Nadelen
 • Wordt niet standaard met opbergbox geleverd, wel tegen meerprijs;
 • Relatief hoge aanschafwaarde.

Waar moet je op letten bij het kopen van een decoupeerzaag?

We hebben nu kunnen lezen wat de beste koop decoupeerzaag is als het gaat om huis-tuin-en-keukengebruik, maar ook wanneer je hem als professional dagelijks wilt gebruiken. Toch verschillen deze decoupeerzagen behoorlijk van elkaar. Daarom ga ik je nu vertellen waar je op moet letten.

Type decoupeerzaag

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er eigenlijk 2 verschillende soorten decoupeerzagen zijn. Er zijn normale decoupeerzagen en decoupeerzagen met pendelfunctie. Bij een normale decoupeerzaag beweegt het zaagblad alleen op en neer. Met een pendelfunctie beweegt hij ook van voren naar achteren.

Het grote voordeel van een pendelfunctie is dat het zagen veel minder kracht kost. Het zagen van het materiaal gaat makkelijker. Dit zorgt ervoor dat de accu minder zwaar belast wordt en dat de zaagbladen minder snel slijten.

Netstroom of accu decoupeerzaag

Dit is het volgende wat jij je af moet vragen. Wil je een decoupeerzaag op accu of met netsnoer? Allebei hebben namelijk voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om naar je situatie te kijken. Als je de decoupeerzaag vaak op verschillende plekken gaat gebruiken, dan is een accu erg handig.

Wanneer je in de bouw werkt, dan is netstroom lang niet overal vanzelfsprekend. Tijdens de ruwbouw staan her en der paddenstoelen, maar lang niet overal is stroom. Dan kun je beter kiezen voor een accu decoupeerzaag.

Als je hem bijvoorbeeld thuis gebruikt, dan is het vaak op een en dezelfde plek. Dan kun je beter kiezen voor een decoupeerzaag met snoer. Je staat toch altijd op dezelfde plek en hebt toch stroom bij de hand. Je hebt dan geen last van lege accu’s en kunt altijd doorgaan met klussen.

Welke handgreep heeft de decoupeerzaag

Als we kijken naar de handgreep van de decoupeerzaag, dan zijn er twee opties die je hebt. Je kunt een decoupeerzaag kopen met de d-greep en een t-greep. Regelmatig komt de vraag wat het beste is, maar hier is niet echt een antwoord op te geven. Dit verschilt namelijk erg per persoon.

Daarom is het handig om beide handgrepen te proberen. Alleen op die manier kom je erachter wat voor jou het beste werkt. Geen van de handgrepen is per definitie beter dan de andere.

Goed zicht

Tijdens het zagen is niets belangrijker dan goed zicht. Je tekent de vorm af, van wat je uit wilt zagen en je zaagt het geheel uit met de hand. Je hebt geen aanslag of liniaal, dus de juiste vorm moet vanuit de pols komen.

Daarom is het belangrijk dat je de goed zicht hebt op de zaaglijn die je afgetekend hebt. 2 dingen bepalen of je goed zicht hebt tijdens het zagen.

Verlichting is allereerst belangrijk. Vooral als je wat minder daglicht hebt, dan is ingebouwde verlichting erg belangrijk. Je kunt wel een bouwlamp gebruiken, maar dan sta je tijdens het zagen jezelf heel vaak in de weg. Dan heb je overal licht, behalve op de plek waar je licht nodig hebt. Ingebouwde verlichting is dus eigenlijk wel een must als je zoekt naar de beste accu decoupeerzaag of gewone decoupeerzaag.

Daarnaast wil je niet dat het zaagsel zich ophoopt, daar waar het zaagblad zit. Dit is echter vaak wel het geval. Tijdens het zagen moet het zaagsel zo snel mogelijk weg. Dit kan op 2 manier gebeuren. Veel decoupeerzagen hebben een ingebouwde stofblazer. Deze blaast het zaagsel weg, maar hierdoor vliegt het alle kanten op.

De wat luxere decoupeerzagen hebben de mogelijkheid om er stofafzuiging of een stofzak op te zetten. Hiermee heb je geen last van het zaagsel als je aan het zagen bent, maar het vliegt ook niet alle kanten uit. Hiermee houd je de werkplek schoon en scheelt het afstoffen en vegen na het klussen.

Trillingswaarde

De trillingswaarde wordt aangegeven in m/s². Een ingewikkelde eenheid, maar het is wel belangrijk om te kijken naar wat de maximale trillingswaarde van een decoupeerzaag is. Trillingswaardes van 7 of lager worden bij decoupeerzagen gezien als erg laag.

Vooral als je langdurig gebruikt wilt maken van de decoupeerzaag, dan moet de trillingswaarde echt goed zijn. De trillingen van de zaag gaan rechtstreeks je hand, pols en arm in. Bij een hoge trillingswaarde, krijg je heel snel een ‘dood’ gevoel in je arm. Je kunt de zaag niet goed meer vasthouden en moet eerst je arm laten rusten, voordat je weer verder kunt zagen.

De betere decoupeerzagen hebben over het algemeen een lage trillingswaarde en een ergonomische handgreep. Dit gezamenlijk geeft je het meeste comfort tijdens het zagen. Hele goedkope decoupeerzagen trillen enorm hard en zijn alleen geschikt, als je af en toe eens een keer wat moet zagen.

Maximale zaagdiepte

Vooral voor het wat grotere werk is het belangrijk om te kijken naar de maximale zaagdiepte. Deze verschilt nogal per machine, maar ook per materiaal. De betere decoupeerzagen kunnen hout zagen tot een diepte van maar liefst 150 millimeter. Hiermee kun je dikke balken zagen, als je met zwaar constructiewerk aan de gang moet.

Wel is het zo dat een doe het zelver vaak niet zo’n hele grote zaagdiepte nodig heeft. Dit is meer weggelegd voor de professionals. Het is een handige feature die je vaak vindt op de duurdere decoupeerzagen.

Prijs en garantie

Uiteraard is de prijs eigenlijk de belangrijkste factor voor iedereen. Bedenk dus van tevoren goed hoeveel geld je uit wilt geven aan jouw nieuwe decoupeerzaag. Als je hem af en toe wilt gaan gebruiken, dan heb je echt geen machine nodig van vele honderden euro’s. Een van de goedkopere machines voldoet dan ook prima, alleen heb je een stukje minder comfort.

Als professional kun je het beste kiezen voor kwaliteit. De professionele decoupeerzagen zijn dan een stuk duurder, je hebt ook een veel betere zaag die je vele uren per dag kunt gebruiken. Onder andere Festool en Hilti maken dit soort decoupeerzagen.

Daarnaast is de garantieperiode erg belangrijk. Een decoupeerzaag is een stuk gereedschap dat hard op en neer gaat en snel beweegt. Dit zorgt voor veel bewegende onderdelen die slijten en kapot kunnen gaan. Kijk dus goed hoeveel jaar garantie je krijgt op de machine. Hier geldt ook weer dat je bij de duurdere merken vaak langer garantie hebt, dan bij de goedkopere merken.

Heb je al ander accugereedschap met accu’s? Dan is het wijs om te kijken of dit merk ook decoupeerzagen heeft met dezelfde accu. Dan hoef je geen nieuwe accu’s te kopen en deze zijn vaak het duurst van allemaal.

Beste decoupeerzaag tot slot

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van deze koopgids voor de beste decoupeerzaag. Je hebt de 5 decoupeerzagen gezien die wij aanraden, met accu of met snoer. Daarnaast hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij de aankoop van een decoupeerzaag. Zoals je hebt gezien zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden.

Op basis van deze informatie kun je dus zelf een weloverwogen keuze maken voor de aanschaf van de beste decoupeerzaag. Zet je wensen op papier en kijk daarna welke zaag aan de meeste van deze wensen voldoet.

Heb je nog vragen of aanvullingen? Reageer dan gerust en dan kunnen we de beste decoupeerzaag koopgids altijd aanvullen met extra informatie. Vond je deze blog nuttig? Dan zouden wij het heel erg waarderen als je deze deelt op je sociale media.

Kijk voor de beste prijs bij:

toolmax.nl
bol.com
coolblue.nl

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
lt45.net
gereedschapcentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *