Ga naar de inhoud
Beste bandschuurmachine voor doe-het-zelvers, klussers en professionals

Beste Bandschuurmachine: Dit is onze Top 5 van 2024

Wanneer je op zoek bent naar de voor jouw beste bandschuurmachine dan zul je tijdens je zoektocht erachter komen dat je ontzettend veel verschillende bandschuurmachine kunt kopen van verschillende merken.

Om je hierbij te helpen geven wij je een duidelijk overzicht van de beste bandschuurmachines die nu op de markt zien. Bovendien vertellen wij waar je allemaal op moet letten wanneer je een (nieuwe) bandschuurmachine wilt gaan kopen.

Na het lezen van dit artikel zal je dan ook precies weten welke bandschuurmachine voor jou geschikt is. Lees je met ons mee?

Beste bandschuurmachine van 2024

In het overzicht die je hieronder kunt zien zie je welke bandschuurmachines onze favorieten zijn voor grote oppervlaktes. We hebben de lijst samengesteld op diverse verschillende punten. Zo hebben we van vanzelfsprekend onze eigen ervaringen meegenomen en de ervaringen van andere gebruikers.

Op deze manier krijg je een eerlijke mening en niet alleen het verkooppraatje van de fabrikant. Je leest dan ook de voordelen en de nadelen van de bandschuurmachine.

Ook hebben we goed gekeken naar de prijs-kwaliteit verhouding van de bandschuurmachines. We nemen aan dat je een bandschuurmachine wilt kopen dat binnen je budget past, maar daarnaast ook aan je wensen moet voldoen en lang mee moet gaan.

Mocht je er dan ook voor kiezen om een van de onderstaande opties te kopen, dan weet je zeker dat het een goede aankoop zal zijn. Je hoeft dan ook niet meer heel het internet af te zoeken. Alles hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

1. Bosch PBS 75 AE

De eerste schuurmachine in de lijst beste bandschuurmachine is de Bosch PBS 75 AE. Het vermogen van de Bosch PBS 75 AE is 750 watt wat genoeg is om grote oppervlakken egaal te kunnen schuren.

Het gewicht van deze bandschuurmachine is 3.5 kilo wat het een compacte en een lichtgewicht bandschuurmachine maakt. De twee handvaten liggen goed in de hand en je behoudt vrij eenvoudig de controle over de schuurmachine.

Op de Bosch PBS 75 is er een microfilterbox aanwezig. De stof wordt tijdens het schuren dan ook direct opgezogen in de filterbox. Met een trillingswaarde van 3.5 m/s zijn de trillingen NAUWELIJKS voelbaar waardoor je lang achterelkaar en stofvrij kunt schuren.

Ook is er een variabele snelheidsregeling aanwezig waarmee je zelf de schuursnelheid kunt bepalen. Deze varieert tussen de 200 tot 350 m/min. De schuurband verwisselen met een nieuwe is bij de Bosch vrij eenvoudig dankzij het schuurbandspansysteem. Het automatische bandsysteem zorgt ervoor dat de schuurband altijd op de juiste plaats blijft zitten tijdens het schuren.

Bosch Pbs 75 AE wordt standaard geleverd met een schuurband, opbergkoffer, handleiding en natuurlijk de microfilterbox. Er is ook een uitgebreidere versie verkrijgbaar, deze bevat een ook nog eens geleider om parallel te schuren en te schuren onder een vaste hoek. Deze schuurmachine is dan ook uitermate geschikt voor de doe het zelver.

Voordelen
 • Kies je voor de uitgebreide versie dan je met de bandschuurmachine ook nog eens stationair schuren.
 • Uitermate geschikt voor doe-het-zelvers of klussers of die graag in of rondom hun huis klussen.
 • Dankzij de lage trillingswaarde van 3.5 m/s is de bandschuurmachine geschikt voor langdurig gebruik achter elkaar.
 • Variabele snelheidsregelaar zodat je zelf kunt bepalen hoe snel de bandschuurmachine schuurt.
Nadelen
 • Voor sommige mensen kan de netsnoer van 2.5 meter net wat te kort zijn waardoor je een verlengsnoer moet gebruiken.
 • Bij de uitgebreide versie geen opbergkoffer meegeleverd.

2. Makita 9404

Wil je grote en ruwe oppervlakken schuren dan is misschien wel de Makita 9404 voor jou. Dit is namelijk een compact en toch een krachtig apparaat. De bandschuurmachine heeft een gewicht van slechts 2.5 kilo en is daardoor licht te noemen. Je beweegt dan ook de bandschuurmachine eenvoudig over je werkstuk.

Dankzij de lage trillingswaarde van 2.5 m/s kun je lang blijven doorwerken zonder dat je vermoeide handen en armen krijgt. De meegeleverde linnen stofzak is eenvoudig aan te brengen dankzij het druksysteem. Hierdoor kun je fijn stofvrij werken. Het is ook mogelijk om een mobiele bouwstofzuiger op de bandschuurmachine van Makita 9404 te plaatsen.

Het vermogen van de Makita 9404 is 1010 watt en is dan ook een flinke krachtpatser. Dankzij de krachtige motor kun je dan ook heel wat klussen aan. Bovendien hou je zelf de controle over de snelheid. De bandschuurmachine van Makita heeft namelijk een variabele snelheidsregeling waardoor je zelf de snelheid kunt aanpassen. De maximale snelheid is 440 m/min.

Ook het wisselen van de schuurband is bij dit type bandschuurmachine heel eenvoudig. Je plaats de schuurband, zet de machine aan en de bandschuurmachine corrigeert AUTOMATISCH de schuurband dankzij de bandloopcorrectie. Dit geldt natuurlijk ook voor tijdens het werken.

Een ander fijn pluspunt is dat de Makita bandschuurmachine voorzien is van een flinke lange kabel (5 meter). Dankzij de lengte van het netsnoer is deze bandschuurmachine bijvoorbeeld ideaal voor het opschuren van een houten vloer.

De Makita 9404 wordt standaard geleverd met een vanzelfsprekend een handleiding, een schuurband en de linnen stofzak.

Voordelen
 • Met een vermogen van 1010 watt is het een krachtige bandschuurmachine waarmee je snel veel materiaal kunt verwijderen.
 • Geschikt voor doe-het-zelvers en klussers die wat meer vermogen willen.
 • Dankzij de lage trillingswaarde van 2.5 m/s kun je lang achter elkaar schuren zonder dat je last krijg van je handen en armen.
 • Variabele snelheidsregeling aanwezig zodat je zelf de controle over de snelheid kunt bepalen.
 • Een hele lange stroomkabel van 5 meter waardoor je geen verlengkabel hoeft te gebruiken.
Nadelen
 • Er wordt geen handige opbergkoffer erbij geleverd om je bandschuurmachine veilig in op te bergen.
 • Geen hulpstuk erbij geleverd voor het aansluiten van een mobiele stofzuiger. Deze dien je apart bij te kopen.

3. Hikoki SB8V2WAZ Bandschuurmachine

De tegenhanger van het Japanse merk Makita is Hikoki (vroeger heette het bedrijf HITACHI). Hikoki maakt diverse soorten accu en elektrisch gereedschap voor de echte klussers waaronder de SB8V2WAZ bandschuurmachine. Het vermogen van deze bandschuurmachine is 1020 watt waardoor de bandschuurmachine dan ook geschikt is voor zware klussen en grote oppervlaktes.

De bandschuurmachine van Hikoki is vrij compact en heeft twee ergonomische (softgrip) handvaten waardoor de machine makkelijk te bedienen is. De machine heeft een gewicht van 4.3 kilo waardoor je zelf niet al teveel druk op de machine hoeft te zetten.

Ook qua stofafzuiging zit het helemaal goed, want door de geïntegreerde stofafzuiging en opvangzak blijft je werpplek zo goed als stofvrij. De stofzak zit aan de linker zijkant wat ook weer het schuren in hoeken makkelijker maakt. Ook hier heb je de mogelijkheid om mobiele werkstofzuiger erop aan te sluiten.

Een unieke feature wat wij nog niet hebben gezien bij andere merken is de TRANSPARANTE kap aan de voorkant van de bandschuurmachine. Het grote voordeel hiervan is dat je precies kan zien waar je bent met schuren.

Bovendien kun je bij de Hikoki SB8V2WAZ de snelheid variabel instellen. Je kunt dus zelf beslissen of je de schuurband sneller of trager wilt laten draaien. De bandsnelheid is 240 – 420 meter per minuut.

Standaard worden er naast de bandschuurmachine een uitgebreide handleiding en een schuurband erbij geleverd.

Voordelen
 • Dankzij het hoge vermogen van 1020 watt is de bandschuurmachine geschikt voor zware klussen en grote oppervlakken
 • De transparante kap aan de voorkant van de bandschuurmachine laat zien waar je bent met schuren.
 • Je hebt de mogelijkheid om de snelheid van de bandschuurmachine te regelen dankzij de variabele snelheidsregelaar.
 • Dankzij de twee ergonomische softgrip handvaten is de machine makkelijk te bedienen.
Nadelen
 • De bandschuurmachine wordt zonder opbergkoffer geleverd.

4. Metabo BAE 75

Een andere goede bandschuurmachine om verschillende materialen mee glad te schuren is de Metabo BAE 75. De bandschuurmachine van Metabo heeft een vermogen van 1010 watt waardoor het dan ook een echte krachtpatser is.

Er is ook een variabele snelheidsregeling aanwezig waarbij de schuurband maximaal 450 meter per minuut rond draait dat ook nog eens ONDER BELASTING CONSTANT blijft.

De Metabo bandschuurmachine wordt geleverd met een extra gebruikersvriendelijke handgreep waardoor de kracht gelijkmatig over de gehele machine wordt verdeeld. Samen met het lage gewicht van 4.9 kilo, lange stroomkabel (4 meter) en de een lage trillingswaarde van 5 m/s schuur je dan ook grote oppervlakken eenvoudig glad.

Een ander pluspunt is dat er ook een langsgeleider bij wordt geleverd voor STATIONAIR GEBRUIK gebruik. Het grote voordeel hiervan is dat je hierdoor precies langs het schuuropppervlak wordt geleid.

Ook qua stofafzuiging zit je bij de Metabo bandschuurmachine helemaal goed. Er wordt namelijk een antistatische stofzak bijgeleverd zodat je stofvrij kunt werken. Bovendien bevat de stofzak een ritsafsluiting zodat je eenvoudig de stof eruit kan kloppen. Overigens heb je ook de mogelijkheid om een alleszuiger erop aan te sluiten.

Standaard worden er een stofzak, de extra handgreep, inbussleutel, afzuigadapter, langsgeleider, onderstel en een schuurband van 75 mm breed meegeleverd.

Voordelen
 • Een krachtige bandschuurmachine met een vermogen van 1010 watt om snel en veel materiaal te verwijderen.
 • Geschikt voor klussers of mensen die direct het beste van het beste willen hebben.
 • Lange stroomkabel van 4 meter waardoor je geen gebruik hoef te maken van een verlengsnoer
 • Ook stationair te gebruiken dankzij de bijgeleverde langsgeleider en onderstel.
 • Variabele snelheidsregelaar aanwezig en onder belasting constante snelheid.
Nadelen
 • Er wordt geen koffer bijgeleverd om je Metabo bandschuurmachine in op te bergen.
 • Is wat zwaarder dan de andere genoemde bandschuurmachines.

Beste professionele bandschuurmachine

Ben je als professional op zoek naar een echte professionele bandschuurmachine, dan kom je eigenlijk direct uit bij het merk Festool. Festool is een Duits bedrijf wat zich specifiek richt op professionals of op mensen die op zoek zijn naar hoogwaardig, kwalitatief en duurzaam gereedschap.

5. Festool BS 75 E-Plus

De Festool BS75 E-Plus is geschikt voor het schuren van grote oppervlaktes. De sterke motor van 1010 watt heeft een hoge trekkracht en zorgt er ook nog eens voor een hele goede afnamecapaciteit. De motor evenals de kogellagers van de machine worden beschermd door een lagerbrug met een trillingsdemping.

De behuizing waar de schuurband inzit is gemaakt van sterk spuitgietaluminium. Ideaal voor wanneer je de machine intensief wilt gaan gebruiken.

Met een gewicht van 4.2 kg weegt de Festool bandschuurmachine licht zodat je de machine kunt hanteren. De trillingswaarde is wat hoger dan eerder genoemde bandschuurmachines (6.2 m/s), maar doordat de motor in de lengte is geplaatst ontstaat er een uitgebalanceerd zwaartepunt zodat zo je minder trillingen voelt en langer door kunt schuren.

Professionals willen natuurlijk dat er zo min mogelijk stof vrijkomt tijdens het werken. De BS 75 E-Plus is dan ook voorzien van een STEVIGE stofzak en je hebt zelfs de mogelijkheid om de bandschuurmachine aan te sluiten op een van de Festool’s mobiele stofzuigers.

Bovendien heeft de bandschuurmachine een aantal features op het gebied van gebruikersgemak. Zo heeft de schuurmachine een netsnoer van maar liefst vier meter zodat je flink wat bereik hebt. Ook heeft de schuurmachine een traploze instelbare bandsnelheid zodat je de keuze hebt uit grof en fijnschuren.

Je kunt de Festool bandschuurmachine ook stationair gebruiken. Je krijgt namelijk twee stationaire opzetstukken waarmee je de schuurmachine kunt ombouwen tot een mobiele bandschuurmachine. Ideaal om kleine werkstukken te bewerken.

De Festool BS75 E-Plus wordt geleverd met natuurlijk een sterke opbergkoffer, afzuigadapter, stofzak, stationaire voorziening en een schuurband. De iets duurdere versie bevat ook nog eens vlakschuurraam.

Voordelen
 • Met het opgenomen vermogen van 1010 watt gaat het schuren van grote en vlakke oppervlakken eenvoudig en snel.
 • De Festool bandschuurmachine is geschikt voor professionals en intensief gebruik.
 • De geïntegreerde stofafzuiging maakt het mogelijk om stofvrij te werken.
 • Een lange netsnoer van 4 meter waardoor je geen verlengkabel hoeft te gebruiken tijdens het schuren.
 • De bandschuurmachine kun je ook stanionair gebruiken dankzij de twee bijgeleverde hulpstukken.
Nadelen
 • Een stuk duurder dan de eerder genoemde bandschuurmachines.
 • Alleen bij de uitgebreide versie krijg je een vlakschuurraam erbij.

Bandschuurmachine kopen? Dit is waar je op moet letten

Zoals je weet heb je de keuze uit ontzettend veel bandschuurmachines van verschillende merken. Maar wanneer je een goede bandschuurmachine wilt gaan kopen dan zijn er enkele punten waar je op moet letten omdat ze je helpen om het kaf van het koren te scheiden.

1. Het vermogen van een bandschuurmachine

Een bandschuurmachine is een krachtige schuurmachine waarmee je snel en eenvoudig in een keer veel materiaal kunt verwijderen. Toch is het goed dat je kijkt naar het vermogen van de bandschuurmachine. Het vermogen vertelt je namelijk hoe krachtig de bandschuurmachine nu werkelijk is.

Het vermogen van een bandschuurmachine wordt weergegeven in watt. De meeste excentrische schuurmachines hebben ongeveer 600 tot 1200 Watt-vermogen. Een gemiddelde doe-het-zelver heeft genoeg aan een bandschuurmachine van ongeveer 800 watt. Klussers of (Semi) Pprofessionals zouden weer kunnen kiezen van zo’n rond de 1000+ watt om grote hoeveelheden materiaal te verwijderen.

2. Trillingswaarde

Net zoals alle schuurmachines hoort ook een bandschuurmachine goed in je hand te liggen zonder dat je kramp of een vermoeide hand krijgt tijdens het schuren. Een lage trillingswaarde is dan ook belangrijk.

Tijdens het schuren worden namelijk de trillingen van de bandschuurmachine op je pols en arm overgebracht. Dit zorgt ervoor dat je al snel een vermoeide hand en arm krijgt.

Om de trillingen op te vangen hebben de meeste goede bandschuurmachines een goede handgreep en een apart antivibratiesysteem. Beide zorgen ervoor dat de trillingen van de bandschuurmachine zo goed mogelijk worden opgevangen.

Kijken we naar de trillingswaarde, dan wordt een trillingswaarde van MAXIMAAL vijf m/s gezien als een zeer licht. Hiermee kun je lang achterelkaar door schuren en voel je nauwelijks trillingen in je hand.

Een trillingswaarde van tussen de vijf en zeven m/s wordt gezien als licht. Dit houdt in dat je de trillingen lichtjes voelt, maar wordt niet als vervelend beschouwd. Bij een trillingswaarde van zeven m/s of hoger ga je de trillingen tijdens het schuren flink voelen.

Bandschuurmachines met zo’n hoge trillingswaarde raden wij je dan ook niet aan om te kopen.

3. Gewicht van de bandschuurmachine

Bandschuurmachines zijn vrij groot en wanneer je op zoek bent naar een bandschuurmachine raden wij je ook aan om eens goed te kijken naar het gewicht van de machine. Een goede bandschuurmachine moet niet alleen een lage trillingswaarde hebben, maar mag ook niet te veel wegen.

Een gewicht van vijf kilo is volgens ons het maximale. We zien liever een bandschuurmachine met een gewicht tussen de drie en vier kilogram. Alles boven de vijf willen wij je niet adviseren.

4. Bandschuurmachine met een goede stofafzuiging

Omdat een bandschuurmachine heel veel materiaal verwijderd is het belangrijk dat er een goede stofzak of stofafzuiging aanwezig is. Anders adem je aardig wat schuurstof en verfresten in.

Gelukkig hebben de meeste goede bandschuurmachine een fatsoenlijke stofzak waar het stof goed in blijft zitten. Maar wil je zeker zijn dat je geen stof inademt of dat overal schuurstof blijft rond liggen, kijk dan eens of het mogelijk is om op de bandschuurmachine een mobiele stofzuiger kunt aansluiten.

5. Schuurpapier

Om gebruik te maken van een bandschuurmachine heb je natuurlijk ook schuurpapier nodig. In dit geval noemt men dat een schuurband. In de meeste gevallen wordt er een schuurband standaard erbij geleverd.

Wel is het zo dat dit vaak maar een enkele schuurband is, dus het kan verstandig zijn om direct wat extra schuurbanden/schuurpapier erbij te kopen zodat je altijd wat extra op voorraad hebt. Veel (web) winkels bieden de optie dan ook aan om direct een of meerdere schuurbanden erbij te bestellen met verschillende korrelgroottes.

Mocht je geen schuurbanden meer hebben, kijk dan heel goed naar de lengte en de breedte van de schuurband, deze verschillen namelijk per merk. Een ander punt wat vaak fout gaat, is de schuurkorrel.

Voor hout wat in slechte staat is, kun je het beste en grove korrel pakken zoals K80. Nieuw geschaaf hout kun je weer het beste schuren met een korrel 180 – 240. Om een bestaande verflaag op te schuren kies je weer voor een korrel 120 – 180.

6. Geluid

Niet alleen het vermogen, een lage trillingswaarde en een goede stofafzuiging is belangrijk. Maar ook hoe hard het geluid is wat een bandschuurmachine tijdens het schuren maakt is belangrijk.

Onderzoek dan ook wat het geluidsniveau is van een bandschuurmachine. In de meeste gevallen hebben ze een geluidsniveau van ongeveer 75 tot maximaal 92 decibels. Alles daarboven raden wij je niet aan.

Beste bandschuurmachine tot slot

Je bent nu aan het einde van deze koopgids gekomen. Hopelijk ben je door het lezen van dit artikel meer te weten gekomen wat nu de beste bandschuurmachines van dit moment zijn. Ook ben je meer te weten gekomen op welke punten je moet letten als je op zoek bent naar de voor jou beste bandschuurmachine.

Op basis van al deze informatie kun je dus zelf een goede keuze maken. Wij raden je aan om je eisen eens op te schrijven en dan pas een keuze te maken.

Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie achter. Ook zouden wij het heel fijn vinden als je dit artikel zou willen delen op je social media kanalen zoals Facebook of Pinterest zodat andere het ook kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *