Ga naar de inhoud
Beste Afkortzaag van 2023 voor doe-het-zelvers en professionals

Beste afkortzaag: dit is onze selectie van 2024 voor doe-het-zelvers en professionals

Als doe-het-zelver of professional wil je natuurlijk de beste afkortzaag vinden die geschikt is voor je werkzaamheden. Een goede afkortzaag maakt het zagen van hout of andere materialen een stuk makkelijker en nauwkeuriger.

Maar het vinden van de juiste afkortzaag kan een lastige klus zijn. Met zoveel verschillende afkortzagen, merken en functies om uit te kiezen, is het soms lastig om de juiste keuze te maken. Je wilt immers investeren in een afkortzaag die niet alleen geschikt is voor jouw klussen, maar ook nauwkeurig genoeg is. 

Om je hierbij te helpen hebben wij als ervaren doe-het-zelvers en professionals de nodige kennis en expertise om je te helpen bij het vinden van de beste afkortzaag. In dit artikel delen wij niet alleen onze beste afkortzagen, maar vertellen wij je ook waar je op moet letten bij het kopen van een afkortzaag. Lees je mee?

Beste afkortzaag voor een doe-het-zelver en professional

Bij het samenstellen van onze top 5 beste afkortzagen hebben we rekening gehouden met verschillende belangrijke factoren. Ten eerste hebben we onze ervaringen meegenomen, daarnaast hebben we gekeken naar de reputatie van verschillende merken en hebben we honderden gebruikerservaringen doorgenomen. 

Door te kiezen voor een merk met een goede reputatie kun je er als klusser zeker van zijn dat je een afkortzaag van hoge kwaliteit koopt die lang meegaat. 

Ook hebben we gelet op de zaagcapaciteit en precisie van elke afkortzaag. Het is namelijk van groot belang dat afkortzagen voldoende zaagcapaciteit hebben en nauwkeurig zagen. 

Tot slot hebben we gelet op de prijs-kwaliteitverhouding van elke afkortzaag. We willen er zeker van zijn dat de afkortzagen in onze lijst betaalbaar zijn voor zowel de gemiddelde doe-het-zelver als voor processionals. Door al deze factoren te combineren hebben we de beste afkortzagen kunnen vinden en onze top 5 samengesteld. 

1. Metabo KGS 216 M 

Als je op zoek bent naar een afkortzaag, maar deze niet vaak zult gebruiken, dan hoef je ook niet per se veel geld uit te geven aan een krachtige en veelzijdige afkortzaag. Gelukkig is er de Metabo KGS 216 M, wat naar onze mening de beste budget afkortzaag is voor doe-het-zelvers die zo nu en dan een afkortzaag nodig hebben.

De Metabo KGS 216 M is voorzien van een handige trekfunctie. Hiermee kun je het zaagblad naar voren en naar achteren trekken. Hierdoor is deze afkortzaag geschikt om verschillende materialen te zagen zoals hout, panelen, laminaat, plinten en MDF-platen. 

Dankzij de vrij krachtige motor met een opgenomen vermogen van maximaal 1500 watt kun je bovendien snel zagen. Met een maximale zaagdiepte van 65 millimeter en maximale zaagbreedte van 305 millimeter is deze Metabo afkortzaag geschikt voor vrijwel elke doe-het-zelfklus. Hieronder vind je de andere zaagdieptes:

 • Bij een zaaghoek van 90 graden is de maximale zaagbreedte 305 mm
 • Bij een zaaghoek van 45 graden is de maximale zaagbreedte 205 mm
 • Bij een zaaghoek van 90 graden is de maximale zaagdiepte 65 mm
 • Bij een zaaghoek van 45 graden is de maximale zaagdiepte 36 mm

De metabo KGS is tevens uitgerust met een handige lasergeleider. Hiermee kun je heel nauwkeurig werken en kun je altijd een nauwkeurige zaagsnede maken. Daarnaast heeft de zaagmachine een zaagdieptebegrenzer

Met deze handige functie kun je eenvoudig groeven maken in je werkstuk. Dit maakt de afkortzaag veelzijdig en geschikt voor diverse klussen. Ook is de afkortzaag voorzien van een ingebouwd stofafzuigsysteem en een stofzak, zodat je werkruimte mooi schoon blijft. 

Met een gewicht van ongeveer 14 kilogram is de Metabo KGS 216 M relatief licht voor een afkortzaag. Hierdoor kun je het apparaat gemakkelijk verplaatsen wanneer je deze niet gebruikt. Bovendien is het ook nog eens een compacte afkortzaag waardoor het apparaat niet veel ruimte inneemt als je hem wilt opbergen.

De Metabo KGS 216 M heeft een zaagblad van 216 millimeter. Maar wil je een groter zaagblad hebben, dan kun je ook kiezen voor de Metabo KGS 254 M of 305 M serie. 

Bij aankoop van de Metabo afkortzaag worden verschillende accessoires meegeleverd. Je krijgt een 216 diameter zaagblad met 40 tanden, een stofzak, materiaalklem en gereedschap voor het wisselen van het zaagblad. 

Voordelen
 • Voorzien van een handige lasergeleider. Hierdoor kun je precies zien waar je moet zagen en maak je mooie en nauwkeurige zaagsneden.
 • Met een gewicht van 13.5 kg en het compacte design kun je de afkortzaag makkelijk meenemen of opbergen.
 • Inclusief geïntegreerde LED-werklamp voor goed zicht, zelfs in slecht verlichte ruimtes.
 • Inclusief stofzuigeradapter voor een schone en gezonde werkomgeving. 
 • Bij sommige winkels kun je het onderstel direct mee bestellen. 
Nadelen
 • Dubbel verstekzagen is niet mogelijk. Je kunt de zaagkop tot maximaal 2 graden naar rechts kantelen.

2. DeWALT DWS774-QS

Ben je als doe-het-zelver op zoek naar een betaalbare machine met wat meer zaagmogelijkheden dan de Metabo van hierboven? Dan raden wij je aan om eens te kijken naar de nummer twee in de lijst beste afkortzagen, namelijk de DeWalt DWS774-QS. 

De machine heeft een vermogen van 1400 watt en een 216 mm cirkelvormig zaagblad. Met deze combinatie heeft de machine de mogelijk om materialen te zagen met een breedte van maximaal 270 mm en een diepte van maximaal 70 mm. Of het nu hout, kunststof of non-ferrometalen betreft, deze afkortzaag kan het aan. 

Wat betreft de zaagsnedes biedt DeWalt DWS774-QS afkortzaag veel flexibiliteit. Je kunt zowel rechte zaagsneden maken als verstekzaagsneden tot 45 graden.

Dit zijn de maximale zaagcapaciteiten in verschillende zaaghoeken:

 • Bij een hoek van 45 graden naar links en 45 graden naar rechts is de maximale zaagcapaciteit 190 x 48 mm.
 • Bij een hoek van 45 graden naar links en 90 graden naar rechts is de maximale zaagcapaciteit 189 x 62 mm.
 • Bij een hoek van 90 graden naar links en 45 graden naar rechts is de maximale zaagcapaciteit 173 mm x 62 mm.

Naast zijn veelzijdigheid is DeWalt DWS774-QS ook uitgerust met handige functies die het gebruiksgemak vergroten. Zo beschikt de afkortzaag over een geïntegreerde schaduwlijnsysteem. Hiermee kun je nauwkeurig de zaaglijn volgen waardoor je de risico’s op fouten minimaliseert. 

Bovendien is er een verstekvergrendelingssysteem aanwezig, waarmee je snel en eenvoudig verschillende verstekhoeken kunt instellen en vergrendelen. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, maar maakt het werken met de zaag ook een stuk makkelijker. 

Met een gewicht van slechts 12 kilo is DeWalt DWS774-QS afkortzaag gemakkelijk mee te nemen naar verschillende werklocaties. Daarnaast is het een compacte afkortzaag, waardoor het apparaat niet veel ruimte inneemt bij het opbergen of vervoeren ervan. Dankzij de ergonomische handgreep aan beide kanten is de afkortzaag comfortabel te dragen en te verplaatsen, waardoor je flexibel kunt werken. 

Bij aankoop van DeWalt DWS774-QS ontvang je een 24 tands zaagblad, zaagbladsleutel, materiaalklem en een opbergdoos.

Voordelen
 • Het 216mm zaagblad maakt het zagen van materialen met een maximale breedte van 260 mm mogelijk. Dit geeft je genoeg flexibiliteit bij uitvoeren van verschillende projecten. 
 • Met een maximale zaagdiepte van 70mm kun je diepere zaagsneden maken. Ideaal voor het zagen van dikke balken of het maken van groeven. 
 • De afkortzaag biedt de mogelijkheid om verschillende zaagsnedes te maken. Denk dan aan rechte zaagsneden, verstek zaagsneden tot 45 graden.
 • Het schaduwlijnsysteem zorgt voor nauwkeurig zaaglijn en minimaliseert het risico op fouten.
 • Het compacte formaat neemt weinig ruimte in beslag, waardoor de afkortzaag gemakkelijk op te bergen is in beperkte ruimtes.
Nadelen
 • Met een gewicht van 12 kilogram kan de afkortzaag voor sommige gebruikers wat aan de zware kant zijn.
 • Voor zwaardere en professionele toepassingen waar grotere zaagcapaciteit vereist is, is de DeWalt DWS774-QS mogelijk minder geschikt.

3. Makita LS1018LN

Als een enthousiaste doe-het-zelver ben je altijd op zoek naar een goede afkortzaag die zowel krachtig als veelzijdig is. Daarom raden we je aan om eens te kijken naar de Makita LS1018LN. 

Met een dubbele geleidingsstang kun je de zaagkop soepel van voor naar achteren bewegen. Hierdoor maak je nauwkeurige zaagsneden. De LS108LN is uitgerust met een 260 mm zaagblad en heeft een nominaal vermogen van 1430 watt. Dit maakt de machine ideaal voor het zagen van verschillende materialen, zoals hout, kunststof en MDF platen tot wel 320 mm breed. 

Natuurlijk kun je met deze afkortzaag ook verstek zagen. De zaagkop kan naar beide zijden kantelen met een maximale hoek van 45 graden. Daarnaast is het ook mogelijk om de zaagkop naar links en naar rechts te draaien. 

Hierbij heb je een maximale hoek van respectievelijk 47 graden (links) en 61 graden (rechts). Hierdoor kun je nauwkeurige (dubbele) verstekzaagsneden maken die perfect aansluiten bij je werkstuk. 

Met de Makita LS1018LN kun je ook flinke zaagdieptes bereiken. De maximale zaagdiepte bedraagt 95 mm. Bij een zaaghoek van 45 graden is dat nog steeds 50 mm. Bovendien is de zaagbreedte bij een hoek van 45 graden maar liefst 225 mm. 

Deze afkortzaag is uitgerust met een regelbare diepteaanslag. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk groeven zagen. Daarnaast kun je ook met een snelle omschakeling de zaagdiepte aanpassen naar je behoefte. 

Dankzij de ingebouwde verlichting en geïntegreerde laser heb je altijd een duidelijk zicht op de zaaglijn en kun je zeer nauwkeurig werken. 

Ondanks het grote zaagblad is de Makita LS1018LN relatief licht met een gewicht van ongeveer 19 kilo. Dit maakt hem draagbaar en gemakkelijk te verplaatsen naar verschillende locaties. 

Bij aankoop van de Makita LS1018LN ontvang je ook verschillende handige accessoires, zoals een koppelstuk voor de stofafzuiging, een zaagblad van 30 x 40T, een dopsleutel, een tafelverbreder, een handige stofzak, een materiaalklem en een afstel driehoek. 

Voordelen
 • Een krachtige motor van 1430 watt zorgt ervoor dat de machine krachtig genoeg is om verschillende materialen te zagen, waaronder hout, kunststof en MDF-platen. 
 • Met het 260 mm zaagblad kun je brede en nauwkeurige zaagsneden maken met een maximale zaagbreedte van 320 mm. Hierdoor kun je ook grotere werkstukken probleem bewerken.
 • De zaagkop kun je naar beide zijden kantelen met een maximale hoek van 45 graden. Hierdoor kun je nauwkeurige verstekzaagsneden maken.
 • De regelbare diepteaanslag maakt het gemakkelijk om groeven te zagen en snel over te schakelen naar de volle zaagdiepte. 
 • Dankzij de geïntegreerde verlichting en laser heb je een duidelijk zicht op de zaaglijn en kun je zeer precies zagen.
Nadelen
 • De Makita LS1018LN is iets duurder dan de eerder genoemde afkortzagen in de lijst. 
 • Hoewel de afkortzaag relatief licht is gezien het grote zaagblad, weegt hij nog steeds ongeveer 19 kilo, wat voor sommige te zwaar is. 

Beste professionele afkortzaag

Ben je nu een professional en op zoek naar de beste professionele afkortzaag, dan kom je vrijwel automatisch uit bij Festool en Milwaukee.

1. Festool KAPEX KS 60 E

Als je als professional op zoek bent naar een nieuwe afkortzaag, dan is de Festool KAPEX KS 60 E zeker het overwegen waard. Festool is bekend onder (semi) professionele klussers vanwege hun hoogwaardige apparatuur en componenten.

De zaagblad diameter van 216 mm stelt je in staat om zelfs de zwaardere klussen moeiteloos uit te voeren. Als professional is het belangrijk dat je ook verstek kunt zagen, en met deze Festool afkortzaag is dat mogelijk.

Het zaagblad kan namelijk aan beide zijden worden gedraaid tot een maximale hoek van 60 graden. Bovendien kun je aan beide zijden een hellingshoek van 46 resp. 47 graden instellen. 

De handige uittrekbare tafelverbreding maakt het mogelijk om grotere werkstukken te ondersteunen en af te korten. Met deze afkortzaag kun je dan ook flinke zaagdieptes bereiken:

 • 45 graden links en 90 graden rechts: 215 x 60 mm
 • 45 graden links en 45 graden rechts: 215 x 40 mm
 • 90 graden links en 45 graden rechts: 215 x 40 mm
 • 90 graden links en 90 graden rechts: 305 x 60 mm
 • 60 graden links en 90 graden rechts: 150 x 60 mm

Met een opgenomen vermogen van 1200 watt is deze afkortzaag ideaal voor het afkorten van diverse materialen, zoals plinten, profielen en kanthout tot 60 mm dik. Het handige LED schaduwlicht geeft de slagschaduw van het zaagblad weer, wat een exacte aanduiding van de zaaglijn op je werkstuk mogelijk maakt. 

De trekfunctie maakt soepele horizontale en verticale zaagbewegingen mogelijk. Het meegeleverde zaagblad is geschikt voor alle houtsoorten, bouwmateriaalplaten, gipsvezelplaten en zachte kunststof.

Wat wij ook prettig vinden aan de Festool afkortzaag is het relatief lichte gewicht van net geen 18 kilo.waardoor je het apparaat gemakkelijk kunt meenemen. Dit is ideaal voor klussen op locatie. De standaard versie van de KAPEX KS 60 E werkt op netstroom, maar als je Festool-accu’s hebt, kun je ook kiezen voor de accu-variant.

Als je op zoek bent naar een krachtigere Festool afkortzaag, kun je ook eens kijken naar de KAPEX KS 120. Deze heeft een vermogen van 1600 watt en een zaagblad van 260 mm. Je kunt deze bekijken door op een van de bovenstaande groene knoppen te klikken.

Voordelen
 • Dankzij de verschillende hoekinstellingen is de KAPEX KS 60 E in staat om precieze en nauwkeurige zaagsnedes te maken.
 • Het lichte gewicht en de draagbaarheid maken het gemakkelijk om het apparaat van de ene naar de andere werkplaats te verplaatsen.
 • Beschikt over verschillende veiligheidsvoorzieningen, zoals een beschermkap en een veiligheidsschakelaar, om ongelukken te voorkomen.
 • Met een vermogen van 1200 watt kun je met deze zaagmachine materialen zagen zoals hout, profielen, panelen, plinten en kanthout tot 6 cm dik.
 • Dankzij het variabele toerental (1300 – 3500 min) kun je de zaag aanpassen aan het materiaal dat je zaagt, wat de zaagkwaliteit verbetert en schade aan je werkstuk vermindert.
 • Door een (Festool) stofafzuiger aan te sluiten op het apparaat, wordt stof en zaagsel direct afgevoerd, wat resulteert in een schone werkomgeving.
Nadelen
 • Er wordt standaard geen stofzak meegeleverd, dus als je stofvrij wilt zagen, moet je een stofzuiger aansluiten of een losse stofzak aanschaffen.
 • Er wordt geen opbergbox meegeleverd.

2. Milwaukee M18 FMS254-0

Een andere uitstekende professionele afkortzaag die wij aanraden is de Milwaukee M18 FMS254-0. Milwaukee staat bekend om zijn hoogwaardige apparatuur en deze afkortzaag is daarop geen uitzondering. 

De zaag wordt aangedreven door een krachtige koolborstelloze Milwaukee M18 Fuel motor met een onbelast toerental van 4000 omw/min. Dit betekent dat de zaag sterk en het zaagblad groot genoeg is om moeiteloos de zwaardere klussen aan te pakken.

De Milwaukee M18 FMS254-0 is ook zeer geschikt voor het maken van verstekzagen. Het zaagblad kan namelijk aan beide zijden worden gedraaid tot een maximale hoek van 60 graden. Het zaagblad kan ook gekanteld worden tot een maximum van 48 graden. Hierdoor kun je nauwkeurige verstekzagen maken. 

De maximale zaagcapaciteit van deze professionele afkortzaag is als volgt: 

 • 45 graden links en 90 graden rechts: 205.23 x 91.2 mm
 • 45 graden links en 45 graden rechts: 205.23 x 51.3 mm
 • 90 graden links en 45 graden rechts: 289.3 x 51.3 mm
 • 90 graden links en 90 graden rechts: 289.3 x 91.2 mm

Met een gewicht van 20 kilo is de Milwaukee iets zwaarder dan de eerder genoemde Festool, maar dankzij het compacte ontwerp en de geïntegreerde handgreep kun je de zaag nog steeds gemakkelijk meenemen en opbergen.

Een ander kenmerk van de M18 FMS254-0 zijn de dubbele geleiders, die tijdens het zagen uitstekende ondersteuning bieden. Dit zorgt voor stabiliteit en maakt het mogelijk om precieze horizontale en verticale zaagsnedes te maken. Met de handige sleuvenstop kun je ook zelf de zaagsnedediepte bepalen.

Een groot voordeel van de Milwaukee M18 FMS254-0 is de draadloze functionaliteit. Je kunt deze afkortzaag namelijk gebruiken met alle Milwaukee M18 Li-ion accu’s, variërend van 2 Ah tot 12 Ah. 

Standaard worden verschillende accessoires meegeleverd, waaronder een zaagblad, bladsleutel, zijhandgrepen en klem.

Als je op zoek bent naar een professionele afkortzaag met een groter zaagblad, kun je ook eens kijken naar het grotere broertje, de FMS305-0, met een zaagblad van 305 mm. Je kunt deze variant bekijken door op een van de bovenstaande groene knoppen te klikken.

Voordelen
 • De Milwaukee FMS254-0 is met zijn 254 mm zaagblad een krachtige afkortzaag die gemakkelijk door hardhout, zachthout en andere materialen kan zagen.
 • Dankzij de M18 Li-ion accu’s heb je geen snoer meer nodig, waardoor je niet gebonden bent aan een specifieke locatie en de afkortzaag eenvoudig kunt verplaatsen met behulp van het handige handvat.
 • De geïntegreerde LED-verlichting zorgt voor een beter zicht op je werkgebied, zelfs bij weinig licht.
 • De afkortzaag heeft een geïntegreerd stofafzuigsysteem, waarop je een stofzuiger kunt aansluiten om stofvrij te werken.
 • Met een verstekzaagcapaciteit van 50 graden links en 60 graden rechts is het gemakkelijk om verstekzaagsneden te maken.
Nadelen
 • Er wordt geen kitbox of tas meegeleverd, dus mogelijk moet je deze apart aanschaffen om je afkortzaag op te bergen en te beschermen.
 • De prijs van deze afkortzaag kan hoger zijn dan die van andere merken en modellen.

Wat je moet weten over afkortzagen?

Door het lezen van dit artikel heb je inmiddels een goed idee gekregen van de beste afkortzagen voor klussers en professionals. Het is nu tijd om wat meer te vertellen over wat een afkortzaag precies is, welke soorten afkortzagen er zijn en meer.

Wat is het nu precies?

Een afkortzaag is een zaagmachine die je kunt gebruiken om hout, metaal, kunststof of ander materiaal op maat te zagen. De afkortzaag is zo gemaakt om precieze en rechte zaagsneden te maken en biedt daarom veel precisie bij het zagen. 

Het belangrijkste kenmerk van een afkortzaag is het zaagblad. Dit is gemonteerd op een arm waarmee het zaagblad omhoog en omlaag bewogen kan worden. Hierdoor kan de gebruiker het zaagblad naar beneden brengen om door het materiaal te zagen.

Afkortzagen zijn geschikt voor het zagen van planken, balken, profielen en plinten. Ze worden dan ook gebruikt in verschillende toepassingen, zoals het bouwen van meubels, het leggen van laminaatvloeren of het maken van raamkozijnen.

Zoals je kunt zien, is een afkortzaag een veelzijdig gereedschap dat zowel door professionals als doe-het-zelvers gebruikt kan worden.

Waarom zou je een afkortzaag willen kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een afkortzaag zou moeten kopen voor je projecten. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

 1. Met een afkortzaag kun je zeer precieze zaagsneden maken, vooral bij het bouwen van meubels of het leggen van vloeren.
 2. Het bespaart je ook veel tijd. Een afkortzaag werkt namelijk snel en efficiënt. In plaats van met de hand te zagen of een gewone zaagtafel te gebruiken, kun je met een afkortzaag snel en gemakkelijk verschillende zaagsneden maken.
 3. De meeste afkortzagen kunnen verschillende materialen zagen, zoals hout, kunststof of aluminium.

Welke soorten afkortzagen zijn er?

Een afkortzaag is bedoeld voor het inkorten van verschillende materialen zoals hout. Dit kan in een verstek, dubbel verstek of in een hoek gebeuren. Hiervoor is het wel belangrijk dat je het juiste zaagblad en afkortzaag gebruikt. Er zijn namelijk verschillende soorten afkortzagen:

 • Afkortzagen met verstekfunctie: deze afkortzagen kunnen alleen verticaal zagen. Het zaagblad kan met de hand door het materiaal bewogen worden. Deze afkortzagen zijn vooral geschikt om hoeken te zagen.
 • Afkortzagen met trekfunctie: deze afkortzagen zijn vergelijkbaar met afkortzagen met verstekfunctie, maar ze bieden ook horizontaal zagen in plaats van alleen verticaal zagen. Daarom zijn deze zagen perfect voor het zagen van brede planken of parket.
 • Afkortzagen met een flip-over functie: deze worden ook wel combinatiezaagmachines genoemd, omdat ze meerdere zagen integreren. Als je op zoek bent naar de meest veelzijdige machine, dan is een combinatiezaagmachine waarschijnlijk wat je nodig hebt. Deze machines bestaan vaak uit een tafelcirkelzaag, een afkortzaag of een verstekzaag.

Waar op letten bij een afkortzaag?

Een afkortzaag is een handig gereedschap dat veel gebruikt wordt in de bouw en houtbewerking. Het stelt je in staat om nauwkeurige zaagsneden te maken en is ideaal voor het zagen van bijvoorbeeld houten planken, balken, plinten of laminaat. 

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een goede afkortzaag? Hieronder bespreken we verschillende belangrijke factoren die je in overweging moet nemen voordat je een afkortzaag aanschaft.

1. Zaagvermogen

Bij het kopen van een afkortzaag is het zaagvermogen 1 van de belangrijkste factoren waar je goed op moet letten. Het zaagvermogen van een afkortzaag wordt meestal uitgedrukt in watt. Dit heeft dan ook directe invloed op de prestaties van de zaag

Een hoger zaagvermogen zorgt voor een nauwkeurige zaagsnede en maakt het makkelijker om verschillende materialen te zagen. Bovendien werk je efficiënter en voorkomt het dat je zaag vastloopt. 

Als je bredere planken of dikke balken wilt zagen, is een afkortzaag met een hoog zaagvermogen belangrijk. Het zaagvermogen kan variëren afhankelijk van het type afkortzaag en het specifieke model, dus vergelijk de technische specificaties van verschillende afkortzagen om het juiste zaagvermogen voor jouw behoeften te bepalen.

2. Zaagblad

Een zaagblad heeft een directe invloed op de zaagprestaties en de soorten sneden die je kunt maken. Bij het kopen van een afkortzaag is het daarom belangrijk dat je hier goed op let. 

Allereerst is de grootte van het zaagblad belangrijk. Afkortzagen zijn namelijk verkrijgbaar met verschillende zaagbladmaten. Zo heb je een 216mm zaagblad zoals de Metabo KGS 216 M. Er zijn ook grotere formaten verkrijgbaar zoals de Metabo KGS 254 mm of 260 diameter zaagbladen.

Naast de grootte is ook het type zaagblad van belang. Er zijn zaagbladen beschikbaar voor verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof. Elk zaagblad is ontworpen met specifieke tandgeometrie en snijranden om optimaal te presteren bij het zagen. 

Let ook goed op de tandconfiguratie van het zaagblad, zoals fijne tanden voor gladde afwerkingen of grove tanden voor snelle en ruwe zaagsneden. Als je een afkortzaag zoekt om een specifiek materiaal te zagen, let dan goed op het juiste zaagblad.

3. Verstekmogelijkheden

Ook de verstekmogelijkheden van een afkortzaag zijn belangrijk om te overwegen bij aankoop. Verstek zagen maakt het mogelijk om nauwkeurige en schuine zaagsneden te maken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het maken van verstekverbindingen, kaders of bij het zagen van plinten. 

Afkortzagen bieden over het algemeen verstekmogelijkheden in 1 of beide richtingen. De meest voorkomende verstekhoeken zijn 45 graden en 90 graden. Met een verstekhoek van 45 graden kun je perfecte verstekverbindingen maken, terwijl een verstekhoek van 90 graden wordt gebruikt voor rechte zaagsneden. 

Let ook op of de afkortzaag een verstekvergrendeling heeft, waarmee de zaag stevig en nauwkeurig in de gewenste verstekhoek kan worden vergrendeld. Dit voorkomt dat je werkstuk tijdens het zagen kan verschuiven en zorgt voor perfecte zaagsnedes.

Bekijk ook de maximale zaagcapaciteit van de afkortzaag bij verschillende verstekhoeken om ervoor te zorgen dat deze voldoende zaagcapaciteit biedt voor jouw gewenste zaagsnedes. 

Een andere handige functie om te overwegen is de mogelijkheid om dubbel versteksneden te maken. Sommige geavanceerde afkortzagen bieden de mogelijkheid om zowel in verstek als in afschuining te zagen. Hierdoor maak je complexere zaagsnedes.

4. Gebruiksgemak

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een afkortzaag is het gebruiksgemak. Een goede stofafzuiging speelt hierbij een rol, omdat het niet alleen zorgt voor een schonere werkomgeving, maar ook voor een beter zicht op het zaagblad. Controleer daarom altijd of de afkortzaag die je overweegt een stofzuigeraansluiting heeft, of deze werkt met een stofzuigsysteem of stofzak.

Daarnaast vinden wij de draagbaarheid een belangrijke overweging. Vooral als je van plan bent om de zaag op meerdere werklocaties te gebruiken. Een lichte en draagbare afkortzaag is gemakkelijker te vervoeren en op te bergen. Let daarom goed op het gewicht, de afmetingen en eventuele draaghandvatten. Ook kan het handig zijn om te kijken of het apparaat is uitgerust met een lasermarkeringssysteem, waarmee je het zaagblad nauwkeurig kunt positioneren..

5. Prijs en budget

Bij de aanschaf van een afkortzaag speelt ook de prijs een belangrijke rol. De prijs van een afkortzaag kan variëren afhankelijk van factoren zoals het merk, de functies, de kwaliteit en de zaagcapaciteit. Bepaal daarom van tevoren hoeveel geld je wilt besteden.

Over het algemeen geldt dat duurdere afkortzagen van bekende merken vaak betere kwaliteit en meer functies bieden. Ze zijn vaak uitgerust met specifieke functies en materialen die zorgen voor duurzaamheid en nauwkeurigheid. 

Als je van plan bent de afkortzaag regelmatig of intensief te gebruiken, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een duurder model.

Aan de andere kant zijn er ook betaalbare opties beschikbaar, zoals de Metabo KGS 216 en DeWalt DWS774-QS. Deze zijn zeer geschikt voor doe-het-zelfprojecten en kunnen nog steeds goede zaagsnedes maken, zij het mogelijk met minder functies.

Vergelijk ook de prijzen bij verschillende verkopers en online winkels. Let op eventuele afkortzaag aanbiedingen, kortingen en bundels (bijvoorbeeld inclusief zaagtafel). Sommige verkopers bieden mogelijk ook extra garantie aan, wat de waarde van je aankoop kan vergroten.

Houd ook rekening met het totale kostenplaatje. Naast de aanschafprijs kunnen er extra kosten zijn, zoals accessoires of aparte zaagbladen. Vergeet niet om deze kosten mee te nemen in je budget.

Tot slot

Je bent nu aan het einde van dit artikel gekomen. Als het goed is heb je nu dan ook een goed beeld want nu is de beste afkortzaag is.

Daarnaast hebben we uitgelegd wat een afkortzaag nu precies is en waarvoor het dient. Als het goed is weet je nu precies voor wat voor soort klussen je een afkortzaag wilt gaan gebruiken.

In deze koopgids ben ook nog geleerd op welke factoren je precies moet letten als je een afkortzaag wilt kopen. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden, dus het is slim om dit duidelijk op een rijtje te hebben.

Op basis van al deze informatie kun je dus een goede keuze maken voor aanschaf van de beste afkortzaag. Zet je wensen op een rijtje en kijk welke van de afkortzagen het meeste aan je wensen voldoet.

Het is namelijk belangrijk dat je kijkt naar waar jij de beste afkortzaag voor wilt gaan gebruiken en wat hier het beste op aansluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *