Ga naar de inhoud

Wat is een waterpas?

Wat is een waterpas? Als doe-het-zelver ontkom je niet aan een waterpas. Met een waterpas kun je tijdens het klussen of het plaatsen van meubels zoals kasten nauwkeurig meten. Het is dan ook een eenvoudig, maar een zeer effectief stukje gereedschap dat het principe van zwaartekracht gebruikt om te bepalen of een oppervlak vlak is of niet.

In dit artikel leggen we uit wat waterpassen zijn, hoe je ze kunt gebruiken en waarvoor ze gebruikt worden.

Wat is een waterpas?

Een waterpas is een hulpmiddel dat door doe-het-zelvers wordt gebruik om te bepalen om een bepaald oppervlak waterpas is. Een waterpas is te herkennen aan een rechthoekige buis gevuld met een vloeistof met daarin een luchtbel.

Plaats je de waterpas op een vlakke ondergrond en de luchtbel bevindt zich in het midden van de buis, dan geeft dit aan dat het oppervlak horizontaal waterpas is.

Als het oppervlak niet horizontaal is, zoekt de vloeistof het laagste punt in het buisje. Dit betekent ook dat de luchtbel naar het hoogste punt beweegt en op deze manier aangeeft dat het oppervlak niet vlak is.

wat is een waterpas? Zoals op de foto is te zien liggen de tegels mooi waterpas. De luchtbel zit namelijk in het midden van de groene libel.

Waarvoor wordt een waterpas gebruikt?

Een waterpas gebruik je voor het meten van de vlakheid van oppervlakken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn bij het plaatsen van kasten, tafels en planken of bij het bouwen van muren, vloeren of plafonds. Door gebruik te maken van een waterpas kun je ervoor zorgen dat alles op de juiste manier wordt geplaatst en het eindresultaat er mooi uitziet.

Een waterpas heeft dan ook verschillende voordelen. We sommen ze hieronder voor je op:

  • Het gereedschap zorgt voor nauwkeurige metingen en een betere afwerking van je project.
  • Je vermijdt fouten en je bespaart tijd en geld
  • Een waterpas is makkelijk te gebruiken en vereist geen speciale vaardigheden.
  • Het is een betaalbaar gereedschap dat ook nog eens lang meegaat.

Welke soorten waterpassen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten waterpassen beschikbaar die elk hun eigen specifieke toepassingen hebben. Enkele veelvoorkomende waterpassen zijn:

  • Blokwaterpas – dit is een kleine draagbare waterpas die vaak wordt gebruikt voor kleine klusjes in en om het huis. Het heeft meestal een lengte van 20 tot 30 centimeter waardoor het makkelijk mee te nemen is in een gereedschapskist of tas.
  • Balkwaterpas – dit is een grotere waterpas van meestal 1 tot 2 meter lang. Dit type waterpas wordt vaak gebruikt voor het plaatsen van grote oppervlakken zoals muren, vloeren of plafonds.
  • Digitale waterpas – dit type werkt precies op dezelfde manier als de traditionele waterpas. Echter, heeft deze waterpas een digitaal display dat de hoek aangeeft. Hierdoor is de waterpas nauwkeuriger dan een traditionele waterpas en is daarom handig voor nauwkeurige metingen.
  • Laserwaterpas – een waterpas die een laserstraal gebruikt om een lijn op een oppervlak te projecteren. Dit type waterpas wordt veel gebruikt voor het uitlijnen van tegels, het ophangen van schilderijen of het plaatsen van verlichting.
  • Torpedo waterpas – dit type waterpas heeft een langwerpige vorm en wordt vaak gebruikt voor het meten van de vlakheid van buizen of leidingen. De waterpas is gemakkelijk vast te houden en heeft meestal magnetische zijden zodat je de waterpas op elk metalen oppervlak kunt bevestigen.

Hoe gebruik je een waterpas?

Het gebruik van een waterpas is heel eenvoudig. Om de waterpas te gebruiken,plaats je het gereedschap op het oppervlak dat u wilt meten. Zorg ervoor dat het stevig vastzit en niet beweegt. Kijk vervolgens naar de positie van de luchtbel.

Als de luchtbel zich in het midden van de buis bevindt, is het oppervlak vlak. Als de luchtbel naar een van de uiteinden van de buis beweegt, is het oppervlak niet waterpas en zul je eraan moeten werken om het oppervlak waterpas te maken.

Je kunt ook een waterpas gebruiken om verticaal te meten. Je houdt de waterpas tegen het te meten oppervlak en kijk of de luchtbel zich in het midden van de libel bevindt.  Als de luchtbel zich in het midden bevindt, is het oppervlak verticaal recht.