Wat is een vlakschuurmachine?
Er zijn verschillende soorten schuurmachines met ieder een eigen functies, voor en nadelen. Een vlakschuurmachine mag eigenlijk dan ook niet ontbreken. Maar wat is een vlakschuurmachine?
Een vlakschuurmachine is te herkennen aan de vlakke rechthoekige of vierkante schuurzool. De schuurzool is gemonteerd op een excentrische mechanisme dat ervoor zorgt de schuurzool een schurende beweging maakt.
Een vlakschuurmachine is te gebruiken voor allerlei klussen. Maar over het algemeen kun je dit type schuurmachine is het beste gebruiken voor fijne afwerk klussen.
De vlakschuurmachines met een kleine schuurzool zijn vooral geschikt voor kleinere oppervlakken zoals kastjes. De grotere modellen met een rechthoekige schuurzool zijn weer beter te gebruiken bij grotere oppervlakken zoals deuren en tafels.
In ons artikel beste vlakschuurmachine ontdek je er een aantal.
Vlakschuurmachine kopen
Vlakschuurmachines zijn te koop voor verschillende prijzen. Voor een vlakschuurmachine van het merk Powerplus betaal je enkele tientjes.
Maar wil je de schuurmachine vaak gebruiken of voor grotere projecten dan kom je al snel uit bij een schuurmachine van de merken Bosch of Metabo of Makita. Deze merken zijn kwalitatief gezien een stuk beter en gaan dan ook langer meer.
Heb je online een vlakschuurmachine kopen, maar twijfel je nog? Wandel dan eens een bouwmarkt zoals Gamma, Praxis of Hornbach binnen.
Heb je een vlakschuurmachine gevonden die het beste aan je eisen voldoet? Kijk dan eens op het internet rond of er een aanbieding is. Vaak zijn ze dan een stuk goedkoper dan in de winkel.
Wat zijn de kenmerken?
Een vlakschuurmachine bestaat uit 2 gedeelten. Je hebt namelijk de kop ofwel het handvat van de schuurmachine met een aan / uit knop, eventuele toerentalregelaar en de snoer. Het onderste gedeelte is de schuurplaat.
De trillingen van de schuurplaat worden weergegeven in Hertz (hz). Dit staat voor het aantal keer dat de schuurzool een schuurbeweging maakt. Er bestaan zelfs vlakschuurmachines die trillingen van 5.000 tot wel 28.000 Hz kunnen creëren.
Het opgenomen vermogen bij dit type schuurmachine varieert tussen de 100 en 350 watt. Hierdoor is een minder zware motor voor nodig, wat weer het gewicht van de vlakschuurmachine ten goede komt.
De meeste vlakschuurmachines wegen dan ook tussen 1 en 2.5 kg. Het grote voordeel hiervan is, is dat je dankzij het lage gewicht langer kunt schuren en minder snel een vermoeide hand of arm krijgt. Bovendien kun je met een laag gewicht vlakschuurmachine ook nog eens eenvoudiger verticaal schuren.
Voor het vastzetten van het schuurpapier zijn er verschillende systemen. Het meest gebruikelijke is tegenwoordig toch wel het klittenbandsysteem. Toch zijn ook nog vlakschuurmachines te koop die werken met een klem aan de voor en achterzijde.
Een vlakschuurmachine gebruiken
De kleinere vlakschuurmachines die in de meeste gevallen een vierkante schuurzool hebben kun je comfortabel met 1 hand gebruiken. De grotere modellen kun je beter met twee handen vasthouden.
Schuur met een vlakschuurmachine altijd lineair met de rand mee zodat er geen trillende en botsende bewegingen ontstaan. Zet ook nooit teveel kracht op de schuurmachine, hiermee gaat schuren niet sneller. Je belast hiermee alleen de vlakschuurmachine extra mee. Zorg ook dat je altijd met de gehele schuurzool schuurt om zo beschadigingen te voorkomen.
Ben je klaar met schuren, zorg er dan voor dat je de schuurmachine goed schoonmaakt. Haal dan ook het schuursel uit de ventilatieschachten en maak ook de stofzak leeg.
Mocht je nu hierover meer te weten willen komen, in het artikel hoe gebruik je een vlakschuurmachine vertellen wij je er wat meer over.