Ga naar de inhoud

Wat is een pendeldecoupeerzaag?

Wat is een pendeldecoupeerzaag? Decoupeerzagen en pendeldecoupeerzagen lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Beide zijn geschikt voor precisiewerk en het maken van verschillende zaagsneden in diverse soorten materialen. Ze lijken dus op elkaar, maar er één belangrijk verschil, namelijk hun werking. In dit artikel vertellen we je hierover meer.

Leestip: op zoek naar een goede decoupeerzaag met pendelfunctie? In ons selectie beste decoupeerzaag vertellen je alles over onze top 5.

De gewone decoupeerzaag

De normale decoupeerzaag is een handig en veelzijdig stuk gereedschap dat door zowel doe-het-zelvers als professionals wordt gebruikt. Je kunt er ingewikkelde patronen mee zagen. Het zaagblad van een decoupeerzaag beweegt zich op en neer in een verticale beweging. Hierdoor is het mogelijk om nauwkeurige en gecontroleerde zaagsneden te maken.

Alleen het is juist deze enkele verticale beweging die de zaag kan beperken bij het bewerken van dikkere of hardere materialen.

De pendeldecoupeerzaag gaat een stap verder

Hier komt dan ook de pendeldecoupeerzaag om de hoek kijken. Op het eerste gezicht lijkt deze vrijwel gelijk aan de normale decoupeerzaag. Alleen er is één belangrijk voordeel. Namelijk een geleidingsrol die het zaagblad naar voren schuift.

Naast de normale verticale beweging voegt deze rol een horizontale beweging toe aan de zaagactie. Dit zorgt voor een pendelende beweging. Het zaagblad gaat dus niet alleen op en neer, maar gaat ook vooruit en achteruit.

Krachtige zaagactie en gemakkelijk zagen

De dubbele beweging van het zaagblad zorgt voor een krachtigere zaagactie. Het naar voren duwen van het zaagblad tijdens het zagen genereert meer kracht. Hierdoor zaag je efficiënter door het materiaal heen. Dit betekent dat een pendeldecoupeerzaag beter in staat is om sneller dikker of harder materiaal te zagen dan de normale decoupeerzaag. Zo kun je voor MDF beter kiezen voor een pendeldecoupeerzaag.

Bovendien maakt de pendelbeweging het zagen eenvoudiger. De horizontale beweging helpt het zaagblad door het materiaal te geleiden, waardoor het werkstuk minder snel vastloopt of zelfs breekt. Als gebruiker hoef je dan ook minder kracht te gebruiken tijdens het zagen. De zaagervaring wordt dus aangenamer.

Instelbare pendelstanden voor meer controle

Pendeldecoupeerzagen hebben instelbare pendelstanden. Hiermee kun je de mate van de pendelbeweging bepalen. Dit stelt je in staat om te schakelen tussen fijne en precieze zaagsneden (weinig tot geen pendelbeweging). Het stelt je ook in staat om krachtige en snelle zaagsneden (met veel pendelbewegingen) te maken.

Conclusie

Decoupeerzagen en pendeldecoupeerzagen lijken misschien op elkaar, maar het verschil is toch vrij groot. De toevoeging van een pendelbeweging zorgt voor een krachtigere en betere zaagervaring. Ideaal voor als je dikker of harder materiaal wilt gaan bewerken.

Toch blijft de normale decoupeerzaag nog steeds waardevol bij fijner en gedetailleerder zaagwerk, terwijl de pendeldecoupeerzaag een waardevolle extra optie is voor professionals of doe-het-zelvers.