Ga naar de inhoud

Wat is een klopboormachine?

Een klopboormachine is een type boormachine dat voor diverse soorten werkzaamheden gebruikt wordt. Maar wat is een klopboormachine nu eigenlijk en hoe werkt het?

Een klopboormachine maakt in tegenstelling tot een normale boormachine een kloppende beweging. In plaats van alleen te draaien, zal de boor dus ook in de lengterichting werken. Hierdoor kun je op een effectievere manier gaten boren in harde materialen.

Zo kun je bijvoorbeeld met de klopboormachine onder andere boren in metselwerk. Het voordeel hiervan is dat je sneller werkt, het kost immers minder moeite om een gat te boren dan met een normale boormachine.

Benieuwd wat de momenteel echt goede klopboormachines zijn? In beste klopboormachine ontdek je onze selectie van 2024.

Hoe werkt een klopboormachine?

Net achter de boorkop, op de as van de machine, zit een ronde schijf die gekartelde tanden heeft aan één kant. Hier tegenover zit nog een ronde schijf, die met tanden vast zit in de machine. Wanneer je de klopboorfunctie aanzet, zullen de schijven elkaar door middel van een veer raken.

De klopboormachine is ook te gebruiken als een normale boormachine. Je bedient namelijk zelf de klopfunctie met een knop, die je aan of uit kunt zetten. Daarnaast moet je de versnelling en koppel handmatig instellen, afhankelijk van bijvoorbeeld het type boor en materiaal.

Je zult merken dat het boren met een klopboormachine vermoeiender is dan met een normale boormachine. Je moet namelijk behoorlijk wat kracht leveren, en de vibraties kunnen ervoor zorgen dat je je gewrichten belast. Houd hier dus rekening mee en voorkom langdurig gebruik.

Daarnaast kan het voor bepaalde klussen beter zijn om een normale boormachine te gebruiken. Naast het feit dat het vermoeiend kan zijn, heeft een klopboormachine ook behoorlijk wat kracht. Hierdoor kun je, als je in zachter materiaal boort, ongewild wat schade opleveren als je te hard te werk gaat.

Benieuwd wat nu het verschil is tussen een boorhamer en wanneer je welke gebruikt? In ons artikel verschil tussen een klopboormachine en boorhamer vertellen wij je de exacte verschillen.

Klopboormachine van Bosch Professional | Copyright degereedschapexpert.nl
Klopboormachine van Bosch Professional | Copyright degereedschapexpert.nl

Klopboormachine op accu of netstroom?

Wanneer je een klopboormachine aanschaft, zul je de keuze moeten maken tussen machines op netstroom of een accu-klopboormachine.

Het voordeel van een klopboormachine op netstroom, is dat je nooit rekening hoeft te houden met de accuduur. Omdat de machine met een kabel verbonden is aan het stopcontact, heb je dus altijd stroom. Dit in tegenstelling tot een accu-klopboormachine, waarvan je de accu tussendoor op zult moeten opladen.

Het voordeel van een accu-klopboormachine is daarentegen dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Je bent niet afhankelijk van een stopcontact en kunt dus overal aan de slag. Ook als er geen elektriciteit op locatie aanwezig is, kun je ongestoord je werk doen.

Daarnaast kun je met een accuboormachine ook gebruik maken van meerdere accu’s. Als je ervoor zorgt dat er altijd minstens één accu opgeladen is, zul je ook nooit met een lege boormachine komen te zitten.

Wat kost een klopboormachine?

Als je online op zoek gaat naar een klopboormachine, zul je er al snel achter komen dat er grote verschillen zijn in prijs. Zo kun je er al een aanschaffen voor rond de 30 euro, maar kan de prijs ook makkelijk oplopen tot over de 1000 euro.

Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent en hoe vaak je de machine zult gaan gebruiken. Zo is een duurdere klopboormachine makkelijker te verantwoorden als je deze professioneel gebruikt, in plaats van dat je het twee keer per jaar uit de schuur haalt.

Je hoeft echter niet veel geld uit te geven als je op zoek bent naar een goede klopboormachine. Ga echter niet voor de allergoedkoopste optie; je investeert in de kwaliteit en de langdurigheid van het product. Als je er na een jaar achter komt dat je toch beter wat meer had uit kunnen geven omdat je niet tevreden bent met je boormachine, is dat ook zonde van je geld.