Ga naar de inhoud

Wat is een bandschuurmachine?

Er zijn verschillende soorten machines om te schuren. Elke schuurmachine heeft een specifieke doel en functie. Maar wat is een bandschuurmachine en wanneer gebruik je een bandschuurmachine? In dit artikel ontdek je de antwoorden op deze vragen.

Wat is een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine is een krachtige elektrische schuurmachine die een doorlopende band heeft en die op twee rollen loopt. Met een bandschuurmachine schuur je dan ook eenvoudig grotere oppervlakken van diverse materialen met een flinke snelheid.

Wel is het zo dat de hoge snelheid van een bandschuurmachine wel wat gevaren met zich meeneemt. Want omdat een bandschuurmachine veel materiaal in een korte tijd weghaalt moet je er goed op blijven letten dat je niet teveel materiaal weghaalt. Gebruik je een bandschuurmachine bijvoorbeeld te lang op dezelfde plek, dan ontstaan er kuilen.

De meeste bandschuurmachines hebben een ingebouwde stofafzuiging waardoor het makkelijker is om je omgeving vrij van stof te houden. Ook hebben sommige bandschuurmachines een variabel toerental. Dit is vooral handig voor wanneer je de laatste hand legt aan het schuren of wanneer je slechts kleine hoeveelheden materiaal hoeft te verwijderen.

Mocht je willen weten wat nu echt goede bandschuurmachines zijn, in ons artikel beste bandschuurmachines delen wij onze top 5.

Bandschuurmachine met stofafzuiging van het duitse merk Metabo
Een bandschuurmachine van het Duitse gereedschapsmerk Metabo.

Wat is een stationaire bandschuurmachine?

Sommige bandschuurmachines zoals die van Metabo in de afbeelding hierboven worden geleverd met een speciale steun voor een stationaire opstelling.

Een stationaire bandschuurmachine is dan ook een omgedraaide bandschuurmachine zodat je het hout of andere materialen nog alleen hoeft aan te voeren en zelf niet meer hoeft te schuren.

Waar gebruik je een bandschuurmachine voor?

Je weet inmiddels dat een bandschuurmachine een krachtige machine is. Maar waar gebruik je een bandschuurmachine nu voor?

Een bandschuurmachine gebruik je om snel grote hoeveelheden materiaal vorm te geven, glad te maken of te verwijderen. De machine kan ook gebruikt worden bij grotere projecten zoals het verwijderen van verf, het schuren van hardhouten vloeren of bij andere grote houtbewerkingsprojecten.

De bandschuurmachine heeft een krachtige motor waarmee je snel materiaal kan verwijderen wanneer je gebruik maakt van schuurpapier met een grove korrel. (Denk dan aan korrel 50 of korrel 80). Je kunt ook fijn schuurpapier gebruiken voor het snel gladmaken en afwerken van grote oppervlakken. Gebruik hiervoor dan minimaal korrel 120.

Vaak worden bandschuurmachines gebruik voor het schuren van hout. Soms kun je ze ook gebruiken voor metaal, maar je kunt een bandschuurmachine bijvoorbeeld ook gebruik voor het verwijderen van verf of roest. Wil je een bandschuurmachine gebruiken dat geschikt is voor metaal, zorg er dan wel voor dat de schuurband hiervoor geschikt is. Zorg er ook voor dat je voor het schuren de stofzak eerst leegmaakt en verwijderd van de schuurmachine zodat de stofzak niet in brand kan vliegen.

In ons artikel hoe schuur je met een bandschuurmachine vertellen wij je meer hoe je een bandschuurmachine het beste gebruikt.