Ga naar de inhoud

Wat is een bandschuurmachine?

Schuren kan op veel manieren en met diverse schuurmachines. Iedere schuurmachine heeft een specifiek doel en functie. Maar wat is een bandschuurmachine en wanneer gebruik je een bandschuurmachine? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en leer je alles wat je moet weten over bandschuurmachines.

Wat is een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine is een krachtig elektrische schuurmachine die een doorlopende band heeft en die op twee rollen loopt. Met dit type schuurmachine schuur je dan ook eenvoudig grotere oppervlakken van diverse materialen met een flinke snelheid.

Het is wel belangrijk om op te merken dat de hoge snelheid van een bandschuurmachine bepaalde risico’s met zich meebrengt. Je moet zorgvuldig zijn, want het verwijdert snel veel materiaal in een korte tijd. Als je niet oplet en teveel materiaal verwijdert, of als je het te lang op één plek gebruikt, kunnen er kuilen ontstaan.

De meeste bandschuurmachines hebben een ingebouwde stofafzuiging, wat het schoonhouden van je werkplek vergemakkelijkt. Sommige modellen bieden ook een variabele toerental. Dit kan erg handig zijn voor de finishing touch bij het schuren of wanneer je slechts kleine hoeveelheden materiaal moet verwijderen.

Ben je benieuwd naar de topkeuzes in bandschuurmachines? In ons artikel over de beste bandschuurmachines vind je onze top 5 aanbevelingen.

Bandschuurmachine met stofafzuiging van het duitse merk Metabo
Een bandschuurmachine van het Duitse gereedschapsmerk Metabo.

Wat is een stationaire bandschuurmachine?

Er zijn bandschuurmachines die een speciale steun hebben voor een stationaire opstelling, zoals sommige modellen van Metabo.

Een stationaire bandschuurmachine is eigenlijk een omgedraaide bandschuurmachine. Dit betekent dat je alleen het hout of andere materialen aan hoeft te voeren. Je hoeft zelf niet meer te schuren. Het maakt het werk gemakkelijker omdat de machine stevig op één plek blijft staan.

Waar gebruik je een bandschuurmachine voor?

Je weet inmiddels dat een bandschuurmachine een krachtige machine is. Maar kun je er precies mee doen?

Met een bandschuurmachine kun je snel veel materiaal vormgeven, glad maken of verwijderen. Je kunt de machine ook gebruiken bij grotere projecten. Denk dan aan het verwijderen van verf, het schuren van hardhouten vloeren of andere grote houtbewerkingsprojecten.

De krachtige motor van de bandschuurmachine helpt je om materiaal snel te verwijderen. Als je grof schuurpapier gebruikt, zoals korrel 50 of 80, gaat dit nog sneller. Voor het gladmaken of afwerken van grote oppervlakken kun je fijn schuurgebruiken, zoals korrel 120 of hoger.

Bandschuurmachines zijn vaak voor hout bedoeld. Soms kun je ze ook voor metaal gebruiken. Bijvoorbeeld om verf of roest te verwijderen.. Als je een bandschuurmachine voor metaal wilt gaan gebruiken, zorg er dan voor dat de schuurband daarvoor geschikt is. Vergeet ook niet de stofzak te legen en te verwijderen voordat je gaat schuren. Zo zorg je ervoor dat de stofzak niet in brand kan vliegen.

Wil je meer weten over het gebruik van een bandschuurmachine? In ons artikel hoe schuur je met een bandschuurmachine leggen we je precies uit hoe je dit gereedschap het beste kunt gebruiken.