Ga naar de inhoud
Aluminium zagen met een decoupeerzaag

Aluminium zagen met een decoupeerzaag: hoe pak je dit aan?

Ben je op zoek naar informatie over aluminium zagen met een decoupeerzaag? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen. Het zagen van aluminium kan in het begin een uitdaging zijn. Het verschilt namelijk flink van het zagen van hout. 

In dit artikel bespreken we wat voor decoupeerzaagjes je nodig hebt voor het zagen van aluminium en geven wij je 3 tips die je daarbij helpen.

Leestip: aluminium zagen, maar geen decoupeerzaag? Maak je gereedschapskist dan compleet met één van de beste decoupeerzagen uit selectie die geschikt zijn voor aluminium.

Welke decoupeerzaag voor aluminium?

Bij het zagen van aluminium is het belangrijk dat je de juiste zaag gebruikt. Een zaagblad dat bedoeld is voor hout is namelijk niet geschikt voor het zagen van metaal. Dit komt door de grote verschillen in eigenschappen tussen de materialen. Voor het zagen van aluminium heb je een specifiek ontworpen decoupeerzaagje nodig dat voor metaal geschikt is

In tegenstelling tot zaagbladen voor hout hebben zaagbladen voor metaal kortere tanden die minder ver uitsteken. Dit is essentieel omdat aluminium zachter is dan hout. Daarnaast bieden deze zaagjes minder weerstand tijdens het zagen. Het gebruik van een zaagblad met langere tanden kan leiden tot problemen bij het snijden en zelfs tot beschadigingen van het zaagblad of het materiaal.

Soorten decoupeerzaagjes voor aluminium 

Er zijn verschillende soorten decoupeerzaagjes beschikbaar voor het zagen van aluminium. Een veel voorkomend type is de universele zaag voor een decoupeerzaag. Dit zaagje is geschikt voor het zagen van hout, metaal en kunststof. Het grote voordeel van dit zaagje is dat ze veelzijdigheid en gemak bieden, omdat ze gebruikt kunnen worden voor verschillende materialen.

Maar wil je specifiek aluminium zagen, dan raden wij je aan om zaagjes te kopen die speciaal ontworpen zijn voor dunne of dikkere metalen platen. Dunne aluminiumplaten kunnen worden gesneden met een standaard metaal decoupeerzaagblad. 

Bij het zagen van dikkere platen is het echter aan te raden om een zaagblad te gebruiken met langere tanden. Deze zijn namelijk beter in staat om door het materiaal te snijden. 

Bij het zagen van aluminumbuizen zijn decoupeerzaagjes met tanden die iets verder uit elkaar staan ideaal. Dit zorgt voor een betere spaanafvoer en voorkomt dat het zaagblad tijdens het zagen vastloopt. 

Tips voor het zagen van aluminium 

Het zagen van aluminium met een decoupeerzaag vereist enige voorzichtigheid en precisie. Hieronder geven wij je enkele tips die je helpen om veilig en efficiënt te zagen. 

  1. Geef de zaag voldoende tijd: aluminium is een hard materiaal om doorheen te snijden. Geef dus je decoupeerzaag de tijd om zich een weg door het materiaal te banen. Oefen niet te veel druk uit op de zaag en laat het zaagblad het werk doen.
  2. Wees voorzichtig bij bochten: bij het zagen van bochten in aluminium is het belangrijk dat je niet te snel draait met een decoupeerzaag. Te veel snelheid kan leiden tot vervorming, kromtrekken of zelfs het losschieten van het zaagblad. Neem daarom altijd de tijd en werk nauwkeurig om zo de gewenste vorm te bereiken. 
  3. Draag oogbescherming: oogbescherming dragen bij het aluminium zagen met een decoupeerzaag is heel belangrijk. Er kunnen namelijk tijdens het zagen metaalsplinters vrijkomen. Als deze in je ogen terechtkomen bestaat er een kans dat ze ernstig letsel veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ALTIJD een veiligheidsbril draagt.
  4. Gebruik ducttape: deze tip is optioneel, maar als je wilt voorkomen dat er splinters ontstaan, plak dan een stukje ducttape op je werkstuk. Een ander voordeel is dat je een zaaglijn erop kunt tekenen. Hierdoor gaat recht zagen met een decoupeerzaag in aluminium een stuk makkelijker.

Conclusie

Aluminium zagen met een decoupeerzaag vereist zoals gezegd een goede voorbereiding en het gebruik van de juiste zaagbladen. Kies voor een decoupeerzaag die speciaal gemaakt is voor metaal en let op de tandvorm en plaatsing. 

Wees daarnaast voorzichtig bij het zagen van aluminium en volg de bovengenoemde 3 tips om veilig en efficiënt te werken. Nog belangrijker, draag altijd een veiligheidsbril / oogbescherming om letsel aan je ogen te voorkomen. 

Vond je dit artikel over aluminium zagen met een decoupeerzaag nu ook waardevol? Dan willen wij je vragen om het artikel te delen op je social media kanalen, zodat anderen het artikel ook kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *