Ga naar de inhoud
Alminium zagen met een afkortzaag: 5 belangrijke tips

Aluminium zagen met een afkortzaag: een 5 tal belangrijke tips

Aluminium zagen met een afkortzaag. Ben je van plan om aluminium te zagen, dan is een afkortzaag een handig gereedschap dat je kunt gebruiken. Echter kan het zagen van aluminium met een afkortzaag lastig zijn als je niet weet hoe je dat moet doen en waar je op moet letten.

In dit dit artikel delen we 5 handige tips om mooie resultaten te behalen bij het zagen van een aluminium met een afkortzaag. Lees je mee?

Leestip: heb je nog geen afkortzaag om aluminium mee te zagen? Bekijk dan ons artikel beste afkortzaag van 2024. Hierin vertellen wij je meer over onze selectie voor doe-het-zelvers en professionals.

Hoe aluminium zagen met afkortzaag

In dit hoofdstuk vind je handige tips om veilig en efficiënt aluminium te zagen met een afkortzaag en het beste resultaat te behalen. Zo vertellen we je meer over wat voor soort zaagblad dat je moet hebben, hoe je kunt voorkomen dat je werkstuk wegglijd en meer.

Tip 1: kies het juiste zaagblad

Het kiezen van het juiste zaagblad is essentieel voor het zagen van aluminium met een afkortzaag. Er zijn veel verschillende zaagbladen beschikbaar en de kwaliteit van het zaagblad hangt af van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het materiaal, de type vertanding, productie kwaliteit en tandgeometrie.

Bij het zagen van aluminium is het belangrijk om een zaagblad te kiezen dat speciaal is ontworpen voor het zagen van materialen die geen ijzer bevatten zoals aluminium. Zo’n zaagblad heeft bijvoorbeeld een fijnere vertanding om bramen en het vastlopen van het zaagblad te voorkomen. Ook moeten de tandjes in een negatieve hoek staan waardoor de zaag zich als het ware goed kan vastbijten in het aluminium.

Voorbeelden van zo’n hardmetalen zaagblad dat geschikt is voor het zagen van aluminium zie je hieronder:

De keuze van het juiste zaagblad hangt ook af van de dikte van het aluminium dat je wilt gaan zagen. Voor dun aluminium kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een zaagblad met fijne tanden. Bij dikker aluminium kun je het beste kiezen voor grofgetander zaagblad waarbij de tanden wat langer zijn.

Belangrijk: zaagbladen zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Vergeet dan ook niet rekening te houden met de grootte van het zaagblad evenals met het asgat.

Tip 2: voorkom dat het aluminum tijden het zagen wegglijd

Om te voorkomen dat het aluminium wat je wilt gaan zagen met een afkortzaag wegglijdt of beweegt is het belangrijk dat je deze goed vast houdt. 

We raden je aan om je werkstuk vast te klemmen met een klem of een bankschroef zodat het werkstuk tijdens het zagen niet verschuift. Zorg er ook voor dat het tijdens het zagen het aluminium goed wordt ondersteund. 

Leestip: ook benieuwd wat nu de verschillen zijn tussen een afkortzaag en cirkelzaag? In ons artikel wat is het verschil tussen een afkortzaag en een cirkelzaag kom je er alles over te weten.

Tip 3: zorg voor een goede afzuiging

Wil je aluminium gaan zagen met een afkortzaag zorg er dan voor dat je een goede afzuiging hebt. Wanneer je aluminium gaat zagen produceert het namelijk veel stof en dampen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. 

Een goede afzuiging zorgt ervoor dat deze schadelijke stoffen en dampen niet in de lucht blijven hangen, maar direct afgevoerd worden. Dit kan al heel simpel door middel van ventilatie, maar ook met een afzuigkap. Een ander mogelijkheid is om een stofmasker te gebruiken.

Tip 4: gebruik een smeerolie

Maak gebruik van een smeermiddel zoals een snijolie om het zagen van aluminium met een afkortzaag te vergemakkelijken. Het kent namelijk verschillende voordelen.

Ten eerste voorkomt smeerolie dat het zaagblad oververhit raakt tijdens het zagen van aluminium. Het materiaal heeft namelijk de eigenschap om snel warm te worden, waardoor het zaagblad kan vastlopen. Door een smeerolie te gebruiken wordt de warmte beter afgevoerd en verleng je ook de levensduur van het je zaagblad.

Tot slot zorgt een smeerolie ervoor dat er minder splinters en bramen ontstaan tijdens het zagen van aluminium met een afkortzaag. Splinters en bramen kunnen namelijk niet alleen gevaarlijk zijn voor de gebruiken, maar ze kunnen ook nog eens het materiaal beschadigen en het zaagblad sneller laten slijten. 

Tip 5: draag beschermingsmiddelen

Wanneer je aluminium wilt gaan zagen met een afkortzaag kunnen er vonken en metaalsplinters vrijkomen. Deze kunnen brandwonden veroorzaken en daarom is het dragen van een veiligheidsbril en handschoenen belangrijk.

Ook kan het geluid schadelijk zijn voor je gehoord. Om gehoorschade te voorkomen, is het ook aan te raden om gehoorbescherming te dragen. Een goed gehoor is en blijft immers belangrijk!

Tot slot

Aluminium zagen met een afkortzaag kan een uitdagende klus zijn. Maar met de bovenstaande drie tips kan het een stuk makkelijker worden. Het kiezen van het juiste zaagblad, een goede afzuiging en het gebruik van een smeermiddel is namelijk erg belangrijk.

Vond je dit een artikel waardevol? Dan willen wij je vragen om het artikel te delen op je social media kanalen zodat andere klussers het ook kunnen lezen. Je gebruikt hiervoor de bovenste knoppen.

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
toolmax.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *